google chrome

Pre nekoliko dana kompanija Google je objavila najnoviju verziju browsera Chrome, najpopularnijeg browsera trenutno na it tržištu. Chrome browser je dostupan za download za sve platforme (Windows, Linux i Mac OS X) i nosi oznaku 23, možete da ga preuzmete na adresi google.com/chrome.

Google Chrome

Nova verzija Chrome donosi podršku za DNT, „do not track“ protokol, koji je prvi put predstavljen u najnovijem izdanju Internet Explorera 9, zatim i u svim popularnijim web browserima.

Kompanija Google odlučila je da implementira novu vrstu protokola koja će pomoći da se zaštititi privatnost korisnika na internetu, i koju možete omogućiti u opcijama samog Chrome browsera tako što ćete klikom na „settings“, zatim pri samom dnu stranice klikom na „show advanced settings“, štiklirati opciju „Send Do not track request“.

Pored poboljšanja privatnosti na internetu, nova verzija Chrome browsera donosi poboljšanja na polju performansi. Kompanija Google je takođe implementirala punu podršku za GPU video dekodiranje na platformi Windows, što znači da će Vaša baterija na lap topu trajati duže, odnosno da će se video materijal dekodirati oslonjajući se na grafičku karticu umesto na snagu procesora i na taj način produžiti vreme trajanja baterije.

Google Chrome

Kompanija Google je testirala radni vek baterije na laptopu Lenovo T400, na platformi Windows 7, sa reprodukcijom video sadržaja kvaliteta 1080p  (h.264, 30 fps) i rezultati ovih testova su dosta dobri, obzirom da je vek trajanja baterije produžen za 25%. Ovi rezultati mogu varirati u odnosu na različite konfiguracije lap top računara.

Google Chrome 23 donosi takođe lakšu kontrolu podešavanja u opcijama kao što su geolociranje, pop-ups i pristup mikrofonu i web kameri.

Integrisan je najnoviji PeerConnection API koji će olakšati programerima da kreiraju web aplikacije i u realnom vremenu pozivaju audio i video dodatke).

U sklopu novog Chrome browsera nalazi se poboljšani V8 Webkit sa ispravljenim  greškama i brojnim drugim poboljšanjima, najnoviji Flash player kompanije Adobe, koji će ispraviti brojne nedostatke i probleme koji su sa prethodnim verzijama ovog dodatka bile dosta česte.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.