Schema.org markup

Markup sadržaja i standardi

Jedan od izazova sa kojim se suočavaju današnji pretraživači je utvrđivanje relevantnosti sadržaja web stranice u direktnoj vezi sa terminima unetim u polje za pretragu od strane korisnika. Ovo je za pretraživače veliki izazov imajući u vidu da određene fraze i reči koje se pojavljuju u polju za pretragu imaju dupla, pa čak i višestruka značenja.

Da čitava stvar bude teža i kompleksnija ( sa gledišta web pretraživača), to nisu samo različita značenja u rečniku koja komplikuju njihov posao da prepoznaju strukturu sadržaja na web stranici.
Tu se takođe pojavljuju imena korisnika, firmi, mesta, razne druge geografske odrednice, naslovi knjiga i filmova i raznorazni drugi pojmovi koji komplikuju čitavu stvar i podižu standarde na jedan viši nivo koji za rezultat ima sve kompleksniji algoritam za pretragu koji koriste pretraživači kako bi korisnicima servirali informacije i kvalitetni sadržaj koje su im potrebni.

Zbog ovih zahteva da pretraživači u rezultatima pretrage prikazuju samo relevantne rezultate, velika trojka (Google, Yahoo! Search i Bing) su doneli odluku da se orjentišu ka standardnom markupu kvalitetnog sadržaja na web stranicama.
Kroz kolaboraciju među ova tri giganta na polju pretraživača nastala je Schema.org, web sajt koji se sastoji iz veoma obimne kolekcije šema i šematskih prikaza npr. html tagova, koje web masteri mogu da koriste kako bi uradili markup kvalitetnog sadržaja na način koji je prepoznatljiv i standardizovan većini pretraživača na Schema.org

Kvalitetan sadržaj je dobar za SEO optimizaciju!

Ukoliko se pitate zbog čega su Schema.org i standardizovana šema toliko velika stvar, potrebno je da znate da su ove šeme standard između tri najveća pretraživača na it tržištu, što znači da više nećete morati da brinete o markapu sadržaja na tri različita načina (što je do nedavno bio slučaj), već ćete poštovati standarde koji će Vam pomoći da kvalitetni sadržaj bude kompatibilan za 95% svetskih pretraživača i bude pročitan u algoritmu pretraživača na dekvatan način.
Sve navedene prednosti koje donose novi standardi na Schema.org imaće za krajnji rezultat bolje rezultate pretrage i serviranje kvalitetnog sadržaja krajnjem korisniku, što je na kraju krajeva i najvažnije.

Sigurno se pitate zbog čega je važan markap vašeg sadržaja i zbog čega je toliko važan SEO?

Kakve benefite vlasnik web sajta može da ima od SEO optimizacije?

Kao što je pomenuto na početku ovog članka, utvrđivanje relevantnosti sadržaja je vrlo kompleksan i problematičan posao za pretraživače. Za razliku od ljudi, čak i kada pretraživači indeksiraju stranice (unesu ih u svoju bazu podataka), oni ne mogu zaključiti na šta se sadržaj web stranica konkretno odnosi, nešto što mi radimo bez puno razmišljanja i muke.
Uzmimo za primer popularnu tv seriju „Doctor Who“, kratki pogled na stranicu i njen sadržaj za nas je dovoljan da utvrdimo da li se radi o tv seriji ili je u pitanju drugo lice pod tim preudonimom.
U sličnoj situaciji se stalno nalaze web pretraživači, da bi odredili o kojem „Doctor Who“ se konkretno radi, oni moraju da se oslanjaju na sam sadržaj koji mogu da prikupe sa web stranice.
Kao što možemo da vidimo na ovom primeru, kvalitetno markiranje Vašeg sadržaja je krucijalno kako bi korisnici dobili potrebne, relevatne informacije u rezultatima za pretragu i na kraju posetili Vaš web sajt.

Kvalitetna i profesionalna SEO optimizacija pomoći će i Vama i krajnjim korisnicima što za krajnji cilj ima da krajnjeg korisnika učini srećnim, pretraživače da izgledaju dobro i korisno a Vas zadovoljnim jer će se povećati kvalitetna posećenost web sajta a smanjiti slučajni posetioci koji su greškom zalutali na Vaš web sajt.

Pravilna kategorizacija web sajta po standardima Schema.org

Predstavićemo Vam nekoliko najčešćih pojmova kategorizacije sadržaja preuzetih sa Schema.org web sajta:

  • Kreativni radovi: Knjige, Filmovi, Muzika i drugi audio sadržaj, Recepti, TV serije…
  • Embedovani objekti koji ne spadaju u tekstualne sadržaje: Audio objekti, Slike, Video materijali
  • Događaji
  • Organizacije
  • Imena poznatih ličnosti, imena ljudi
  • Mesta, Lokalni biznis, Hoteli, Restorani…
  • Proizvodi, Usluge, Licitacije
  • Opisi, Opisi proizvoda, Promocije i razne druge oblasti

www.schema.org

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.