Novo Facebook postrojenje servera u gradu Lulea na severu Švedske je prva firma izvan teritorije US - na lokaciji izabranoj zbog velike hladnoće koja će pomoći kompaniji da svoje super računare velikih performansi održava hladnim.

Facebook je bio u potrazi za odgovarajućom lokacijom širom Evrope, na kraju izabrao je Luleu zbog ekstremno hladne klime. Ovaj potez učiniće Facebook dosta bržim za korisnije na široj teritoriji Evrope. Zbog svega navedenog, direktor projekta Tom Furlong, izjavio je da je vreme da se prošire na teritoriji Evrope što i ne čudi puno imajući u vidu da Facebook ima mnogo više korisnika izvan teritorije US.

Činjenice

  • Prvo postrojenje izvan US učiniće da Facebook bude brži za Evropljane
  • Na teritoriji severne Švedske, 60 milja od arktičkog kruga – kompjuteri će biti hlađeni prirodnim putem uz pomoć hladne klime tokom 8 meseci u godini
  • Drugi giganti poput Google-a već hostuju ‘server farme’ blizu Arktika da bi ih rashladili
  • Pored velike brane na reci koja proizvodi duplo više električne energije u odnosu na Hoover Dam
  • Postrojenje će imati 14 rezervnih dizel generatora

On je takođe rekao da će performanse drastično biti poboljšane jer će čvorište za saobraćaj podataka biti dosta bliže. Facebook trenutno skladišti podatke u Kaliforniji, Virdziniji i Oregonu a još jedan objekat se gradi u Severnoj Karolini. Velike kompanije se uglavnom oslanjaju na veliki broj data centara ne samo zbog bržeg protoka podataka već i zbog bekap rešenja u slučaju mogućeg pada sistema.

Pozadina odluke

Skorašnji kolaps servisa koje je doživeo BlackBerry svedoči o šteti koja može biti prozrokovana ako nema dovoljno data centara za protok podataka, ako jedan od njih doživi tehnički kolaps sistema.

Smešten 60 milja (100 kilometara) južno od Arktičkog kruga, Lulea se nalazi u blizini hidroelektrane na reci koja proizvodi duplo više električne energije nego Hoover Dam-a koji se nalazi na granicama Nevade i Arizone, po izveštaju Facebook-a.

U slučaju nestanka struje, postrojenje je dizajnirano da ima 14 pomoćnih dizel generatora sa proizvodnjom od 40 MW.

Lulea data centar, koji će se prostirati na 28.000 kvadratnih metara planirano je da bude završen 2014 godine. Postrojenje će imati ukupnu potrošnju od 120 MW, proizvedenih snagom vode.

Dok mnoga druga serverska postrojenja koriste različite sisteme za rashlađivanje, Facebook će koristiti najnapredniji sistem koji funkcioniše na bazi vodenog isparenja.

Za oko osam meseci ove godine fabrika će se hladiti uz pomoć ledenog vazduha spolja dok će toplota koju se dobije od zagrevanja servera poslužiti za zagrevanje radog prostora unutar fabrike.

Više o investiciji

Facebook nije zvanično saopštio kolika je vrednost ove investicije ali zvaničnici grada Lulea su ranije objavili da se ukupna vrednost kreće okvirno do 5 milijardi kruna ($ 760 miliona dolara).

Sa zimskim temperaturama daleko ispod tačke smrzavanja i letnjih koje se penju malo iznad 80F ( 25 Celzijusa), Lulea je grad koji je iskoristio svoju hladnu klimu kako bi privukao investicije i istrajao u svojim naporima da sebe predstavi kao jedno od glavnih čvorišta za serverska postrojenja na teritoriji starog kontinenta, na šta su se ugladali i drugi nordijski gradovi.

Kompanija Google je 2009 godine kupila fabriku papira u Hamini, južnoj Finskoj i pretvorila ga u data centar, upotrebljavajući morsku vodu iz Baltičkog mora kao rashladni sistem.

Serveri unutar centara za podatke su okosnica internet usluga poput Facebook socijalne mreže. Takvi serveri skladište milijarde podataka poput stusa, podataka, linkova, fotografija plus još ogroman broj spoljašnih aplikacija koje koriste korisnici za pristup Facebook-u.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.