HTML5 video

HTML5 je već duže vremena standard, a danas je ubacivanje videa na web-stranice jednostavnije nego ikada! Ostavite zastareli fleš iza sebe i naučite kako da dodate video sadržaj na svoj sajt koristeći samo HTML i malo CSS-a. Ovaj post pruža sveobuhvatni tutorijal koji će vam pomoći da implementirate video sadržaj koristeći čisti HTML.Zaplovite u svet HTML5 uz korak-po-korak vodič koji će vas sigurno provesti kroz proces.

Zašto je HTML5 video odličan izbor?

  • Moderna tehnologija: HTML5 je standard koji podržavaju svi moderni pretraživači, osiguravajući široku dostupnost vašeg video sadržaja.
  • Fleksibilicnost: Prilagodite izgled i funkcionalnost svog video plejera prema željama koristeći jednostavne CSS stilove.
  • Pristupačnost: HTML5 omogućava dodavanje titlova i transkripata za poboljšanje pristupačnosti osobama sa invaliditetom.
  • Responzivnost: Kreirajte video iskustvo koje se prilagođava različitim uređajima, od desktop računara do mobilnih telefona.

W3Schools HTML Video Tutorial

Ovaj tutorijal nudi detaljan pregled HTML video elementa, uključujući sintaksu, atribute i primere koda.

Primer:

<video width=“320″ height=“240″ controls>
<source src=“movie.mp4″ type=“video/mp4″>
<source src=“movie.ogg“ type=“video/ogg“>
Your browser does not support the video tag.
</video>

Mozilla Developer Network

MDN dokumentacija nudi sveobuhvatnu referencu za HTML video element, sa detaljnim opisima atributa, kompatibilnosti pretraživača i primjerima koda.

Video za svakoga

Želite da obojite HTML5 video ubačeni element? Članak koji je postavljen na Camen design obezbeđuje čitav kod potreban za ubacivanje videa uz pomoć video elementa, ali takodje i pokreće reprodukciju video materijala uz pomoć fleš dodatka ukoliko Vaš pretraživač nema podršku za HTML5.

HTML5 video od HTML5 Rocks-a

HTML5 Rocks je fantastičan web sajt za hvatanje u koštac sa svim novim elementima i mogućnostima HTML5.
Video sekcija sajta posebno je opisan proces ubacivanja video uz pomoć video taga, kao i proces ubacivanja uz pomoć canvas taga.

Dodajte HTML5 video na Vaš web sajt

Vadim Makaev objašnjava kako da ubacite video uz pomoć HTML5 bez upotrebe dodataka (plugins) u članku o .net magazinu. Ovaj tutorijal takođe objašnjava i upotrebu dugmića na video plejeru uz pomoć javascript-a.

Embedujte video u web stranicama uz pomoć HTML5

css3-freecodecamp

Povratak na neke teorijske članke, freeCodeCamp govori o izazovima i podršci pretraživača za HTML5, kodecima i formatima i takođe kao alternativu navodi povratak na reprodukciju video uz pomoć fleš dodatka.

HTML5 audio i video – stvari koje trebate znati

Nettuts+ obezbeđuje detaljnu prezentaciju svega što ste želeli da znate o video HTML5, sa kratkom istorijom HTML5 multimedije do potpune disekcije video elementa i svim njenim različitim atributima.

Zaronite u svet HTML5 – multimedija na webu

Chapter5 pruža sve napredne detalje o kodecima i video kontejnerima podržanih od strane različitih pretraživača i pored toga navodi još čitav niz pomoćnih alatki koje možete da koristite za konvertovanje i enkodovanje Vašeg video materijala za najširu grupu korisnika.

 

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.