Jedna od najuzbudljivijih karakteristika HTML5 je mogućnost da ugradite audio ili video element u web sajt bez dodatnih potreba za fleš dodatkom. Podrška pretraživača za HTML5 je na potpuno zadovoljavajućem nivou, tako da će vaši posetioci moći da uživaju u korišćenju video i audio aplikacija.Današnji post predstavlja prvi deo tutorijala, obuhvata više različitih članaka i resursa koji će Vam pomoći da implementirate video sadržaj uz pomoć čistog HTML-a.Najbolji način da naučite nešto je da se uključite, stoprocentno zainteresujete i da počnete sa radom. Ovaj tutorijal će Vam pomoći i vodiće Vas korak po korak kroz ovaj proces.

Video za svakoga

Želite da obojite HTML5 video ubačeni element? Članak koji je postavljen na Camen design obezbeđuje čitav kod potreban za ubacivanje videa uz pomoć video elementa, ali takodje i pokreće reprodukciju video materijala uz pomoć fleš dodatka ukoliko Vaš pretraživač nema podršku za HTML5.

HTML5 video od HTML5 Rocks-a

HTML5 Rocks je fantastičan web sajt za hvatanje u koštac sa svim novim elementima i mogućnostima HTML5.
Video sekcija sajta posebno je opisan proces ubacivanja video uz pomoć video taga, kao i proces ubacivanja uz pomoć canvas taga.

Dodajte HTML5 video na Vaš web sajt

Vadim Makaev objašnjava kako da ubacite video uz pomoć HTML5 bez upotrebe dodataka (plugins) u članku o .net magazinu. Ovaj tutorijal takođe objašnjava i upotrebu dugmića na video plejeru uz pomoć javascript-a.

Embedujte HTML5 video u svojim web stranicama uz pomoć HTML5

Povratak na neke teorijske članke, Webmonkey govori o izazovima i podršci pretraživača za HTML5, kodecima i formatima i takođe kao alternativu navodi povratak na reprodukciju video uz pomoć fleš dodatka.

HTML5 audio i video – stvari koje trebate znati

Nettuts+ obezbeđuje detaljnu prezentaciju svega što ste želeli da znate o video HTML5, sa kratkom istorijom HTML5 multimedije do potpune disekcije video elementa i svim njenim različitim atributima.

Zaronite u svet HTML5 – multimedija na webu

Chapter5 pruža sve napredne detalje o kodecima i video kontejnerima podržanih od strane različitih pretraživača i pored toga navodi još čitav niz pomoćnih alatki koje možete da koristite za konvertovanje i enkodovanje Vašeg video materijala za najširu grupu korisnika.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.