Rubikova Kocka – Umetnički Nivo


Rubikova Kocka – Umetnički Nivo

Ako mislite da za rešavanje tj. slaganje Rubikove kocke treba puno vremena onda morate da vidite ovo. Pete Fecteau potrošio je 40 sati konstruišući monumentalni mozaik Martina Lutera Kinga Mlađeg koji je napravljen u potpunosti od Rubikovih kocki i koji je nazvan Veliki San. Sa kompjuterski generisanim nacrtom kao vodiljom, tvorac je koristio 4242 Rubikove kocke da bi napravio delo dimenzija 18x9m koje teži oko pola tone.

On je 2010. ušao u takmičenje ArtPrize u Mičigenu i završio je takmičenje na 50.mestu od preko 1700 prijavljenih.

„Veliki san“ je označio veliku prekretnicu u Fecteaovoj umetničkoj karijeri skrećući veliku pažnju na njega. Interesantno, Fecteau nikad u mozaiku od Rubikovih kocki nije video potez u karijeri već je to bila samo „luda“ ideja koju je morao da ispuni.

„Bio je to lud projekat“ reko je. „Bilo je mnogo trenutaka u kojima sam želeo da odustanem ali sutradan sam dobio poziv koji me je inspirisao da se vratim započetom. Osećam kao da je sama želela da bude napravljena. Kada sam prvi put pogledao gotov proizvod imao sam isto toliko strahopoštovanja kao i svi ostali. Veoma sam srećan što sam ovo uradio i što ljudi mogu da misle kako je sve moguće“.

Latest posts by Jovan Ivezic (see all)
facebook
twitter
google
pinterest