Izbor boja koje će biti korištene pri izradi web sajta spada u najbitnije odluke u procesu dizajniranja a samim tim može biti i izazov. Na našu sreću postoji nekoliko alata koji vam mogu pomoći u izboru boja. Među alatima koje smo naveli u nastavku članka postoje razni od onih koji vam dopuštaju da pretražujete različite palete i šeme boja do onih koji omogućavaju da stvorite i sačuvate svoje šeme boja.

Kuler

Adobe-ov Kuler sadrži veliku biblioteku šema koje su korisnici napravili. Možete da vidite šeme boja online ili da ih preuzmete za korišćenje u Adobe Creative Suite proizvodima.

Kuler

Colour Lovers

Colour Lovers trenutno ima skoro 2 miliona paleta boja stvorenih od strane korisnika. Možete da pretražujete palete po datumu kačenja, rejtingu, broju pregleda i komentarima ili da pokušate sa pretragom po ključnim rečima.

Colour Lovers

ColoRotate

ColoRotate ima biblioteku šema boja koju možete da pretražujete ili da sami napravite svoju koristeći unikatan 3D alat. Možete ih direktno koristiti u Photoshopu i Fireworksu uz pomoć ColoRotate dodatka.

ColoRotate

Color Scheme Designer

Color Scheme Designer vam omogućava da izaberete tip šeme koji želite da koristite (mono, komplementarni, triad, tetrad, analogni… ). Zatim podesite jednu od željenih boja na točku i ostale boje se podese na osnovu prve izabrane boje pomažući vam da stvorite odgovarajuću šemu boja.

Color Scheme Designer

ColorSchemer Gallery

ColorSchemer ima veliku biblioteku već stvorenih šema boja od strane korisnika. Možete da pretražujete po datumu kačenja, rejtingu, broju preuzimanja, ili možete da pretražite po ključnim rečima.

ColorSchemer Gallery

Pictaculous

Pictaculous je jednostavan online alat za generisanje šeme boja. Možete da upload-ujete fotografiju i alat će vam predložiti koje boje da koristite uz fotografiju. Potom možete da preuzmete Adobe swatch predloženih boja.

Pictaculous

Color Spire

Color Spire je jednostavan za korišćenje. Počinjete tako što izaberete početnu boju a potom alat daje predloge paleta boja za korišćenje u kombinaciji. Takođe imate mogućnost preview-a kako bi izabrane boje izgledale na jednom web sajtu.

Color Spire

ColorExplorer

ColorExplorer uključuje nekoliko različitih alata za boje. Sa color picker-om možete izabrati boju i videti varijacije izabrane boje. Takođe možete videti biblioteku boja i koristiti uklapanje boja kako biste dobili željenu paletu.

ColorExplorer

ColourGrab

ColourGrab je jednostavan alat koji vam omogućava da dobijete boje iz slike koja je online. Samo unesite URL od slike i dobićete koje su boje najzastupljenije na fotografiji.

ColourGrab

Sphere: Color Theory Visualizer

Sphere ima mogućnost da izborom jedne boje uklopi ostale boju u šemu. Možete probati različite tipove šema boja kao što su komplementarne, triad, tetrad itd.

Sphere: Color Theory Visualizer

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.