11. CSS3 Click Chart

CSS3 Click Chart vam asistira sa odličnim efektima kao što su RGBa boje, box shadows, radial gradient i rotation. Developeri mogu da podese veličinu pozadine kao i da tekstu daju fantastične efekte. Međutim alat nema tako fleksibilne opcije što se tiče menjanja koda. U svakom slučaju ovo je još jedan koristan auto-generator CSS-a koji će vam uštedeti vreme.

12. CSS3 Selectors Test

CSS3 Selectors Test je kompletan alat koji automatski generiše razne male testove za procenu kompatibilnosti CSS-a u browserima. U slučaju da detektuje neki problem on ga obeležava, jedino se ne snalazi sa korisnički zavisnim selektorima zbog svojih tehničkih ograničenja.

13. Gradient Generator

Boje mogu dramatično da utiču na dizajn. Gradient Generator vam omogućava da dizajnirate trobojni gradijent za par sekundi. Samo izaberete početak, tranziciju i završnu boju i gotovo. Alat zatim generiše gradijent sa bojama koje imaju jednak međusobni razmak. Na kraju ostaje samo da uzmete kod i upotrebite ga.

14. Border-image-generator

Border-image-generator je još jedan koristan CSS3 alat koji služi za generisanje border-a na slikama samo pomoću podešavanja na slajderima. Izaberite bilo koju sliku i pomoću nje stilizujte pozadinu i border za specifičan element.

15. Westciv

Westciv je obavezan alat koji morate imati u kolekciji bookmark-a. Uz pomoć XRAY-a možete da vidite poziciju, margine, padding i još mnoge detalje nekog elementa. MRI vam pomaže da generišete najbolje selektore za određeni element. CSS3 Sandbox uključuje gradijente, senke, CSS transformacije itd.

16. Xeo CSS

Xeo CSS je interaktivan alat koji ostavlja utisak kao da koristite samostalnu aplikaciju. Alat pomaže developerima i početnicima u dizajnu CSS-a i HTML-a bez pisanje i jedne linije koda. Generiše ne samo delove koda CSS3 već i klase i selektore. Sve u svemu odlična i korisna alatka.

17. CSS Corners

CSS Corners omogućava da stvorite zaobljene ivice sa gradijentima kako bi vaš dizajn dobio profesionalniji izgled. Kod za zaobljene ivice je podržan od većine browsera. Sve što treba da uradite je da koristite kontrole zajedno sa opcijom za brzi pregled i da nakon toga preuzmete kod.

18. CSS3 Gradient Button Generator

Dugmići mogu da doprinesu da dizajn ima dozu elegancije sa druge strane ako nisu dobro dizajnirana mogu da unište celu postavku web sajta. Uz pomoć ovog alata stvorite odlične dugmiće koristeći gradijente i senke. CSS3 Gradient Button Generator generiše potreban kod u roku od par sekundi nudeći pregršt kontrola uključujući i gradijent, tekst i efekat hover-a.

20. Gradient Editor

Stvorite dizajn koji će biti u raznim bojama a sa druge strane veoma dobro uklopljen uz pomoć opcija koje podsećaju na Adobe u Gradient Editor-u. Dizanirajte transparentne CSS gradijente i dodajte fade-in, fade-out, semi-transparenciju i slične efekte za dobijanje dugmića raznobojnih gradijenata.

21. Mike Plate’s CSS3 Playground

Mike Plate (web i mobile developer) je predstavio odličan online alat, CSS3 Playground, koji olakšava development raznih opcija među kojima su senke teksta, transformacije i gradijenti pozadina. Ovaj odličan alat ima i mogućnost menjanja veličine i pozicije kao i color picker i slajdere koji vam pomažu u stilizaciji tekst box-a. Kada završite sa modifikacijama preview sa generisanim kodom se pojavljuje u roku od par sekundi.

Zaključak

Sa CSS3 mogu se činiti čuda sa web sajtovima ali je potrebno određeno tehničko znanje. Ovi korisni alati su odlična ispomoć kako za profesionalce koji žele da generišu kod kompatibilan sa svim browserima tako i za početnike koji tek ulaze u svet CSS3.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.