CSS3 je poboljšana verzija Cascading Style Sheets specifikacije i donosi mnoga poboljšanja koja donose revoluciju u web dizajn i koncepciju. Isto tako ima i nedostatke koje treba znati uočiti da ne bi dolazilo do problema. CSS3 je još uvek svež i ima dosta prostora za poboljšanje. Najveći problem je što su podešavanja u samom CSS-u vezana za browsere i ne ponašaju se svuda isto. Developeri moraju da dodaju extra delove koda kako bi sve opcije koje su implementirali izgledale isto u svim browserima. U ovom članku predstavićemo neke od efektnih CSS3 auto-generator alata koja mogu da pomognu developerima. Odlična stvar kod ovih alata je što dopuštaju promenu svih opcija i mogućnosti na veoma jednostavan način što znači da može svako da ih koristi.

1. CSS3, please!

CSS3, please je višenamenski alat sa raznim mogućnostima kao što su border-radius, box-shadow i linear gradients. To je online aplikacija koja momentalno prikazuje rezultate na desnoj strani prozora i time pomaže developerima da stvore CSS3 koji radi u svim browserima jednako. CSS3, molim je stvoren od strane Paul Irish i Jonathon Neal.

2. CSS3 Generator

CSS3 Generator pomaže developerima da generišu snipete koda CSS3 za sve browsere. Pruža kompletne mogućnosti za promene kao što su border-radius, text-shadow, RGBa, box sizing i box resizing. Samo kliknete na jednostavan padajući meni i izaberete kod za željeni efekat.

3. Border Radius

Border Radius omogućava da vaš dizajn deluje elegantnije sa manje truda. Ukucate željene vrednosti i on će generisati kod za pravougaonike sa specifikacijama border-a.

4. CSS3 Maker

CSS3 Maker je štedljiv alat koji ima padajući meni i dosta opcija uključujući box sizing, outline selectors i transformers. Samo ukucate željene vrednosti u polja i kod će se generisati zajedno sa preview-om.

5. Button Maker

Chris Coyier je predstavio elegantan alat na CSS-Tricks za dizajniranje odličnih 3-D dugmića. Sa Button Maker-om jednostavno pomoću slajdera podesite gradijente, boju hover-a dugmeta i teksta itd. i dobićete željeno dugme za kratko vreme.

6. CSS3 PIE

CSS3 PIE dolazi kao demo verzija sa par kontrola za izmenu CSS3 podešavanja kao što su border-radius, box-shadow i linear gradient. Menjajte kontrole da vidite promene u pratećem boxu, zatim obeležite check box za prikazivanje CSS box-a i pregled generisanog koda.

7. Widget Pad

Widget Pad može da poboljša mogućnosti CSS3 predstavljene u Webkit browser-ima sa jednostavnim ali efektnim auto-generatorom. Pokriva CSS opcije kao što su opacity, rounded corners, transforms itd.

8. CSS3 Gen

CSS3 Gen je zgodna alatka za novopečene developere. Koristeći kontrole možete stvoriti progresivan izgled rounded corners, shadow effects, text effects itd. Alat pomaže developerima tako što proverava kompatibilnost specifičnog dela koda za sve browsere.

9. CSS3 Menu

Napravite vaš dizajn elegantnim i prefinjenim uz pomoć CSS3 Menu. On pokriva rounded corners, gradients itd. Alat redukuje vreme kodiranja menija, potrebno je da samo preuzmete kod i implementirate ga u vaš dizajn.

10. Rounded Corner Generator

CSS Portal je stvorio višenamenski alata za generisanje koda za rounded corners, koji daje eleganciju vašem dizajnu. Rounded Corner Generator omogućava da lako generišete kod za sve ivice odjednom a možete i pojedinačno to uraditi za svaku ivicu ponaosob.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.