U današnjem članku predstavićemo kratak tutorijal kako napraviti poster u retro stilu olimpijade iz Meksika 1968. Pratite korak po korak kako smo radili na dobijanju ovog sjajnog umetničkog dela i kombinujte sa svojim idejama i potrebama. Koristili smo Adobe Ilustrator i njegove odlične vektorske alate za stvaranje paterna, a potom smo prešli u Photoshop da bismo uradili završne poteze i dobili taj retro šmek.

Geometric retro lines design

U dizajnu će biti korištene višestruke linije koje savijaju zajedno i prave petlje po celoj radnoj površini kako bi se dobila ova intrigantna kompzicija. Koristićemo samo crno belu paletu boja kako bismo dobili što sličniji oblik onom koji je korišten za olimpijadu 1968. a potom uz pomoć tekstura i četkica da malo razbijemo čist vektorski oblik i dobijemo taj retro izbledeli izgled.

Počećemo tako što ćemo nacrtati u Ilustratoru dugačak tanki pravougaonik kao što se vidi na slici iznad. Zatim treba podesiti širinu oblika na 1mm u top baru, stisnuti Enter da se otvore opcije za pomeranje. U opcijama staviti 1mm za Horizontal field i zatim stisnuti Copy dugme.

Zatim pritisnuti CMD+D (u Windowsu CTRL+D) kako bi ste ponovili proces transformacije da bi se dobila serija linija koje su paralelne, zatim izabrati svaku drugu liniju i promeniti joj boju u belu kako bi se dobile pruge.

Izaberite sve linije koje čine patern zatim kliknite „New“ dugme u dnu palete sa četkicama. Označite ‘New Art Brush’ opciju.

Sada možete da koristite novo stvorenu četkicu i da stvarate razne oblike sa njom. Nacrtajte liniju i krug zatim dodajte četkicu kao stroke fill da biste dobili dvobojni patern.

Napravite nekoliko duplikata kruga zatim obrišite nekoliko tačaka da biste dobili polukrug i četvrtinu kruga. Da biste dobili 3/4 kruga dodajte novu anchor tačku na pola puta između originalnih tačaka i potom obrišite koristeći Direct Selection Tool.

Sačuvajte sve ove elemente na stranu pošto ćete ih koristiti za dobijanje cele kompozicije. Držeći ALT dok vučete preko oblika kako biste dobili duplikat, potom poređajte različite oblike jedne pored drugih. Podesite na Smart Guides da bi vam bio olakšan proces poravnavanja svih oblika. Zelena notifikacija će se pojaviti kada su dve putanje dobro pozicionirane kao Intersection.

Držite Shift dok rotirate oblike kao što je polukrug da biste uklopili suprotne strane putanja. Možete da skratite prave linije kako biste stvorili manje putanje koje se lakše uklapaju.

Poređajte način na koji slažete koristeći opcije iz menija ili prečice pomoću kojih će elementi dobiti talasasti izgled na mestima gde prelaze jedni ispod drugih.

Nasumično menjajte različite elemente kako biste dobili što kompleksnije putanje. Pomoću dva 3/4 kruga blizu jedno drugog dobićete zanimljive krivine.

Kako putanja krivuda dokumentom dizajn počinje da dobija na kompletnoj slici.

Serija krivina i pravaca čini da kada se gleda u ceo oblik pomalo ima efekat hipnotisanja. Ne zaboravite da menjate način slaganja da biste dobili tu dodatnu dimenziju gde objekti prolaze jedni ispod drugih.

Dva otvorena početka mogu da se sakriju tako što ćete ih staviti ispod drugog objekta i time ćete dobiti efekat beskonačnosti.

Vektorski deo posla je gotov i sad treba poraditi na dobijanju retro izgleda. Ubacite teksturu starog papira i uklonite saturaciju.

Paste-ujte vektorske elemente iz Ilustratora i smanjite ih i podesite u centar strane da ispunjavaju radni prostor.

Koristite meku belu četkicu kako biste naznačili ključne tačke u dizajnu. Smanjite intenzite na nekih 30% kako biste suptilno naznačili željena mesta.

CMD+Click (u Windowsu CTRL+Click) na thumbnail vektorskih linija za učitavanje selekcije. Pritisnite CMD+Shift+I (CTRL+Shift+I) za odabir suprotne selekcije i potom obrišite višak sa odabranog layer-a.

Dodajte layer mask na layer sa vektorskim linijama a potom primenite seriju suptilnih grandž četkica da dodatno oživite dizajn sa realnim pukotinama i teksturama koje doprinose retro izgledu.

Geometric retro lines design

Finalni dizajn deluje odlično u svom dvobojnom izvođenju i realno dočarava izgled i stil dizajna sa olimpijskih igara u Meksiku.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.