Za većinu web dizajnera i developera Firefox je neprevaziđen. Za ostale Firefox je daleko ispod Chrome-a po brzini rada i glavnim stvarima koje karakterišu browser. U poslednje dve godine od kako se pojavio Google Chrome svuda se vode debate oko toga koji je browser bolji.

Mozilla-in open source proizvod je prošao test vremena i Firefox je brzo postao drugi najkorišćeniji browser posle Microsoft-ovog Internet Explorer-a. Nemojte unapred žaliti Google Chrome. Naime u vreme kada se pojavio Chrome je bio treći na toj listi a možemo reći da ima šanse da pretekne Firefox pa čak i Internet Explorer.

Iako je Firefox robusniji najviše zbog svoje popularnosti Chrome je znatno brži i sa ekstenzijama koje se pojavljuju svaki dan postaje opcija za web dizajnere i developere. I tako dolazimo do dela gde ćete od Chrome napraviti alat koji ćete svakodnevno da koristite bilo da ste dizajner ili developer.

AppJump App Launcher i Organizer

Kada završite sa preuzimanjem svih ekstenzija u listi sigurno će vam trebati organajzer. AppJump je ekstenzija za Chrome koja omogućava da locirate i pokrenete aplikacije i ostale ekstenzije direktno iz padajućeg menija u toolbar-u. Korisna opcija AppJump-a je što možete da organizujete aplikacije i ekstenzije u grupe.

Awesome Screenshot

Awesome Screenshot opravdava svoje ime. Ova fenomenalna ekstenzija omogućava da pravite snapshot-ove celih strana ili odabranog dela strane. Kada napravite screenshot možete da obeležite važne delove i da ih naznačite da dodate komentare itd. Imate i opciju da sačuvate sliku lokalno ili da je delite sa drugima tako što ćete je uploadovati.

Code Cola

Code Cola je ekstenzija koja omogućava korisniku da menja individualne strane u okviru nekog web sajta. Ekstenzija omogućava da kliknete na deo strane i da menjate CSS u tom delu.

Corporate Ipsum

Corporate Ipsum je zabavna alternativa standardnom Lorem Ipsum tekst popunjavaču. Sa ovom ekstenzijom možete da popunite sajt sa korporativnim frazama. Primer korporativnog Ipsum-a je “Competently target enterprise-wide data with multifunctional ideas.” Ova ekstenzija je bazirana na popularnom vidžetu za Mac istog imena.

Diigo Bookmark, Archive, Highlight and Sticky Note

Diigo je skraćenica za Digest of Internet Information Groups and Other stuff. U pitanju je alat za online pretragz koji omogućava korisniku da manipuliše informacijama. Naznačite web strane različitim bojama, stavljajte kratke poruke, menjajte strane preko društvenih mreža, pravite grupe za razmenu istraživanja.

Drag2up

Drag2up je jednostavan sistem za manipulaciju attachment-ima. Umesto da klikćete kroz različite prozore jednostavno prevucite željeni fajl sa vašeg računara na polje za unos. Kao alternativu možete da upload-ujete fajlove na razne hosting sajtove kao što su Flickr, ImageShack, Twitpic, i Box.net. Nećemo naglašavati kako je ova ekstenzija obavezna za imati.

Eye Dropper

Sa vremena na vreme naiđete na neku boju koju biste da iskoristite u vašem dizajnu. Eye Dropper ekstenzija omogućava da locirate željenu boju i isto tako imate istorijat boja koje ste ispitivali.

Firebug Lite

Firebug je jedan od alata zbog kojih još nismo prestali da koristimo Firefox. Na našu sreću Chrome ima ekstenziju pod imenom Firebug Lite koja nudi slične funkcije. Firebug Lite funkcioniše zajedno sa Chrome Development Tools i omogućava developerima da ispituju i edituju HTML i DOM elemente. Isto tako omogućava lako otklanjanje grešaka. Firebug Lite je u stvari JavaScript fajl koji se ponaša isto kao originalni Firebug.

HTML Instant

HTML Instant je u stvari HTML u realnom vremenu. Omogućava vam podeljen ekran. Dok kucate kod sa leve strane možete da vidite rezultate sa desne strane kako to zapravo izgleda. HTML Instant ne samo da radi sa HTML-om već i sa CSS-om i JavaScript-om. Ovaj HTML editor je odlična alatka za novopečene dizajnere.

IE Tab

IE Tab ekstenzija omogućava da gledate stranicu sa simulacije Internet Explorer-a u okviru Chrome-a. Internet Explorer i dalje preferira većina korisnika interneta. Još uvek postoje sajtovi koji najbolje ili čak zahtevaju Internet Explorer. Ovaj tab omogućava da koristite Internet Explorer bez gubljenja dostojanstva i vremena. Moramo napomenuti da IE Tab radi jedino pod Windows platformom zbog toga što koristi Windows-ov integrisani engine za rendering Internet Explorer-a. Zbog tih razloga su korisnici Mac-a uskrećeni za ovaj alat.

Image Properties Context Menu

Image Properties Context Menu je korisna ekstenzija za Chrome koja pruža informacije za sve što je vezano za odabranu sliku. Korisnici mogu da vide kako lokaciju tako i izvor slike. Isto tako može da se vide dimenzije slike kao i prostor koji zauzima na disku.

Microstock Photo Power Search Tool

Ono što razlikuje solidnog od odličnog web dizajnera jeste u saznanju gde su najbolje stock fotografije. Svaki dizajner zna da je pronalaženje odgovarajuće slike jedan od najzamornijih delova posla. Ova ekstenzija omogućava pretragu microstock-a na 5 najznačajnijih stock agencija uključujući Dreamstime, Fotolia, i Shutterstock.

Palette for Chrome

Palette za Chrome ekstenzija je instant korisna. Kliknite desnim klikom na bilo koju sliku koju želite da koristite. Ekstenzija stvara 16, 24, ili 32 paletu boja. Kao alternativu možete da stvorite svoju paletu boja. Pomoću ove ekstenzije možete da inkorporirate boje sa omiljene slike u vaš web dizajn.

Pendule

Moć Pendule ekstenzije kombinuje se iz nekoliko ekstenzija koje smo već naveli u članku. Pendule omogućava da vidite i menjate Javascript i CSS. Isto tako možete da vidite informacije vezane za slike. Od opcija tu su još color picker, HTML i CSS validator i link checker.

Resolution Test

Menjajte veličinu vašeg browser-a da biste testirali sajt u više rezolucija. Resolution Test dolazi sa predefinisanim rezolucijama ali isto tako možete i sami postaviti rezoluciju.

Search by Image

Search by Image je jedna od najboljih ekstenzija za Chrome. Ova ekstenzija omogućava da pronađete specifičnu sliku na više web sajtova. Sa Search by Image imate mogućnost pretrage sličnih slika. Jednostavno kliknete desnim klikom na sliku koja vas zanima i izaberete “search Google with this image.” Dobićete stranice koje sadrže ili istu sliku ili slike istog sadržaja.

Session Manager

Session Manager je ekstenzija koja čuva sve otvorene tabove za kasnije pregledanje. Ekstenzija je izuzetno korisna jel vam se sigurno dešava da otvarate iste strane po nekoliko puta. Ovako možete da ih grupišete i sačuvate u okviru ekstenzije.

TabJump

Sličan kao i prethodna ekstenzija TabJump ide korak dalje. Osim što možete da manipulišete tabovima možete ih i zaključati i tako sprečiti slučajno zatvaranje.

TooManyTabs

TooManyTabs je još jedna ekstenzija za manipulaciju tabovima. Ova ekstenzija prikazuje u obliku thumbnail-ova sve otvorene tabove. Ovo je veoma korisno u slučajevima kada imate toliko otvorenih tabova da ne vidite naslov savkog od njih.

Web Developer

Web Developer je još jedan koristan alat za developere. Isti je stvaralac ekstenzije kao za Firefox. Sa ovom ekstenzijom možete pregledati i menjati CSS, videti informacije o slikama, čistiti sesije za cookies-e itd.

WhatFont

Za većinu web dizajnera fontovi su izuzetno bitni. Sigurno vam se dogodilo da na nekom web sajtu naletite na font koji vam se dopada ali morate da pretražujete kod da biste saznali koji je font u pitanju. Ako želite to sve da pojednostavite instalirajte ovu ekstenziju ovu ekstenziju. Jednostavnim prelazom preko teksta videćete koji je font u pitanju.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.