Kada su u pitanju ekstenzije i dodaci Firefox je do sada bio daleko ispred ostalih pretraživača. Kako je Chrome počeo da uzima veći deo kolača na polju pretraživača u zadnjih godinu - dve primetan je povećan broj ekstenzija za Chrome.

Mnogi korisnici su impresionirani sa brzinom Chrome-a ali su se nećkali da pređu sa Firefox-a na Chrome zbog pomenute baze dodataka i ekstenzija koje koriste svakodnevno. U ovom članku predstavićemo 20 ekstenzija za Google Chrome koje su dostupne. Ovo je samo mali deo od ukupne ponude ekstenzija koja se svakim danom povećava zbog sve veće baze korisnika Chrome-a.

WOT (Web of Trust)

WOT može da vam pomogne da identifikujete sajtove i stranice koje su sigurnosne pretnje. WOT rejtinzi su podržani od strane globalne zajednice koja ima milione korisnika od poverenja koji su ocenili milione sajtova na osnovu svojih iskustava. Ovaj dodatak pokazuje reputaciju pored rezultata pretrage kada koristite Google, Yahoo!, Bing, i mnoge druge pretraživače.

WOT

Clip to Evernote

Evernote koriste mnogi dizajneri za skladištenje inspiracija i bookmarka. Clip to Evernote ekstenzija omogućava korisnicima Chrome-a lako čuvanje sadržaja u okviru Evernote-a. Možete lako da pronađete sadržaj koji ste već sačuvali u Evernote, da pretražujete kroz Evernote nalog itd.

Clip to Evernote

Feedly xt

Feedly transformiše Google Reader u vaš personalni magazin, kao rezultat dobijate brz i lep način da uživate i delite sadržaj sa omiljenih web sajtova.

Feedly xt

Shareholic for Google Chrome

Delite linkove iz samog pretraživača sa bilo koje web strane sa bilo kim koristeći iste servise koje već znate i volite kao što su Facebook, Twitter, Gmail, Evernote, Delicious, Digg, preko jedne jedine ekstenzije za Chrome.

Shareholic for Google Chrome

LastPass

LastPass je besplatan online password menadžer i filter za formulare koji vam olakšava surfovanje.

LastPass

StayFocusd

StayFocusd je ekstenzija za produktivnost za Google Chrome koja pomaže da ostanete fokusirani na posao tako što ćete ograničiti količinu vremena koju provodite na sajtovima koji su gubljenje vremena. Kada iskoristite vreme koje ste odredili za te sajtove oni su blokirani do kraja dana.

StayFocusd

Google Chrome to Phone Extension

Ova ekstenzija dodaje dugme u Chrome koje omogućava da bez ograničenja pritiskate linkove, mape i selektovan tekst i brojeve telefona na vaš Android uređaj.

Google Chrome to Phone Extension

goo.gl URL Shortener

goo.gl url skraćenica je ekstenzija koja omogućava da skratite trenutni URL web sajta sa ovim servisom.

goo.gl URL Shortener

Google Tasks

Lako dodajte i manipulišite svojim zadacima iz Chrome-a na jedan od tri načina:

  • Jednostavno kucajte “t Your new task” u Chrome Omnibar-u i lako dodajte novi zadatak sa bilo koje web strane.
  • Kliknite na Tasks ikonicu i dodajte zadatak, vidite vaše zadatke i listu zadataka, markirajte zadatke kao završene.
  • Naznačite tekst na bilo kojoj web strani, desnim klikom dodajte tekst u novi zadatak.

Google Tasks

Google Similar Pages

Uživate u web strani na kojoj ste trenutno i zanimaju vas strane sličnog sadržaja? Pokušavate da pronađete još strana sa sličnim sadržajem ali imate problema sa pretragom u Google-u.  Google Similar Pages može da pomogne. Sada možete brzo da pregledate i pretražujete druge stranice koje su slične onima koje vam se sviđaju i sve to možete raditi „u letu“.

Google Similar Pages

Diigo Bookmark, Archive, Highlight & Sticky-Note

Diigo je #1 ekstenzija za obeležavanje, arhiviranje i bookmarking web strana. Sa ovim alatom možete:

  • Bookmark-ujte linkove za arhiviranje stranica i kasnije pregledajte
  • Zakačite naznake i poruke na web stranice kao podsetnik
  • Delite stranice sa obeležjima preko Twitter-a, Facebook-a, Google Buzz-a
  • Pristupajte svuda preko iPhone-a, iPad-a, Android-a
  • Pravite grupe za podelu pronađenih sadržaja, izvora itd
  • Automatski cross-postujte na social bookmarking sajt Delicious (optional)

Diigo Bookmark, Archive, Highlight & Sticky-Note

exfm

Exfm pretvara ceo web u vašu personalnu muzičku biblioteku. Dok surfujete exfm radi u pozadini indeksirajući svaki MP3 fajl na koji ste naišli praveći tako biblioteku za vas. Exfm nastavlja da proverava sajtove koje ste posećivali dodajući novu muziku da slušate svaki dan.

exfm

Tweet Button za Chrome

Twitter za Google Chrome je najednostavniji način da delite linkove na Twitter-u direktno iz vašeg pretraživača. Funkcioniše isto kao i oficijelno Twitter Tweet dugme. Jednostavno kliknite na dugme i pojaviće se pop-up sa tweetbox-om sa URL-om na kojem se nalazite.

Tweet Button for Chrome

iMacros for Chrome

iMacros je dizajniran da automatizuje većinu repetitivnih zadataka koje radite na webu. Ako imate aktivnosti koje se ponavljaju samo ih snimite u iMacros. Sledeći put kad budete trebali da ih uradite kompletan macro će se pokrenuti na klik jednog dugmeta. Sa iMacros možete brzo i lako da ispunjavate web formulare, pamtite lozinke, stvarate webmail obaveštenja itd.

iMacros for Chrome

YSlow

YSlow analizira web stranice i sugeriše način kako da im poboljšate performanse na osnovu pravila sa web strana visokih performansi. Ocenjuje web stranice na osnovu jednog od tri predefinisana pravila ili na osnovu pravila koja je odredio korisnik. Takođe nudi sugestije za poboljšanje performansi strane, sumarizuje komponente strane, ispisuje statistiku web strane.

YSlow

Chrome Stylist

Korisnikovi stilovi se apliciraju na bilo koji sajt.

Chrome Stylist

Pastebin

Sa ovom ekstenzijom možete brzo da paste-ujete i kucate tekst na web sajt http://pastebin.com. Ekstenzija instalira malu ikonicu u vaš browser. Kada označite bilo kakav tekst u Google Chrome i pritisnete ‘Pastebin’ dugme on automatski paste selektovan tekst u polje za tekst. Kada pritisnete submit biće vam prezentovan unikatan URL gde možete da pronađete paste-ovan tekst. Možete da prilagodite ekstenziju preko opcija.

Pastebin

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.