Da li ste nekad posetili neki blog i odmah primetili kako je tipografija dodala sofisticiranost i unikatnost. Možda je u pitanju samo dobro uklopljen font sa temom ili pametno iskorišćen prazan prostor. Šta god da je u pitanju privuklo je vašu pažnju i verovatno ćete se pitati kako su to uspeli da urade.Ovakva poboljšanja čitljivosti se dobijaju putem manuelnog menjanja CSS-a ili sa dodacima. Ako niste upoznati sa kodiranjem CSS-a onda su dodaci pravi put. U ovom članku predstavljamo 10 dodataka za poboljšanje tipografije u WordPress-u. Ovi dodaci su bitni jel pomažu u manipulaciji sa crticama, razmacima, formatiranjem karaktera, poboljšanjem teksta itd. Sa par dodataka možete potpuno promeniti i oživeti vaš blog u par klikova mišem.

1. Drop Caps

Drop Caps poboljšava čitljivost vaših članaka pomoću drop cap-a na početku svakog paragrafa. Možete dodati drop cap i na komentare i izvode. Dodatak dolazi sa definisanim CSS-om ali ga vi možete menjati po potrebi.

Drop Caps WordPress plug-in

Dok sam dodatak dodaje automatski drop cap postoji mogućnost manuelnog ubacivanja preko short code dodatka. Ako vam je potrebna podrška za razne karaktere drugih jezika i tu ste pokriveni.

2. WP Typography

Poznat je kao prva stanica za poboljšanje web tipografije, WP Typography dodaje neke korisne opcije na vaš blog. Pomaže sa crticama, razmacima zamenom karaktera i stilom preko CSS-a. Podržava preko 40 jezika. Kontrola razmaka je odlična jel primorava dugačke URL-ove i email adrese da se skupe u odgovarajući prostor. Opcija zamene karaktera dopušta formatiranje stvari kao što su navodnici, crte, trademark i copyright simbole.

3. Simple Pull Quote

Ako vam je ikada bilo potrebno da namestite naglašene citate u vašim člancima onda je Simple Pull Quote za vas. Dodaje “Pullquote” dugme u vaš HTML i TinyMCE editor, dopuštajući vam da naglasite tekst po izboru stvaljajući ga u svoj blok pored sadržaja kao što možete da vidite.

Simple Pull Quote WordPress plug-in

Dodatak dolazi sa predefinisanim stilom koji možete da menjate preko CSS-a

4. TextImage

TextImage vrši zamenu sadržaja vašeg članka sa PNG slikama. Ako se pitate zašto bi to neko uopšte hteo da radi odgovor je vrlo jednostavan: da sakrije sadržaj od robota i paukova. Konverzija teksta u sliku čini sadržaj nečitljivim i samim tim pretraživači ne mogu da ga indeksiraju. Možete da stilizujete pozadinu slike, font i veličinu po potrebi. Pošto su u pitanju slike ne možete da formatirate tekst da bude podebljan, zakrivljen ili da ima donju crtu. Još jedna opcija je što se skidaju svi HTML tagovi iz vašeg članka.

5. CodeColorer

Ako koristite dosta koda u vašim člancima (PHP, HTML, Ruby, JavaScript, itd.), CodeColorer će vam definitivno biti od pomoći. On dopušta da dodajete snipete koda u vaš članak i u komentare. Uz pomoć CSS-a možete da menjate izgled snipeta koda tako da bude čitljiviji i upadljiviji.

CodeColorer WordPress plug-in

Dodatak podržava preko 20 jezika i pruža razne opcije poput syntax highlighting-a u RSS feed-ovima, syntax highlighting za jednolinijski kod, obeležavanje redova, intelligent scroll detection, i prenapravljene teme. Da biste dodali snipet koda treba samo koristiti integrisani shortcode.

6. Censortive

Sloboda govora na web-u je često blokirana od strane tehnologija velikog brata koje pronađu osetljive reči. Ako želite da preuzmete kontrolu nad slobodom govora Censortive vam može pomoći.
On je dodatak protiv cenzure koji menja osetljive reči sa ekvivalentnim grafikom čineći ih time nevidljivim za robote koji cenzurišu. Dodatak menja reči u slike koje se uklapaju u temu i tekst.

7. WP Footnotes

WP Footnotes omogućava da stvorite i kontrolišete futnote kao da je vaš blog Word dokument. Kada instalirate dodatak samo otkucajte tekst u duplim zagradama i WP Footnotes će da odradi ostalo.

WP Footnotes WordPress plug-in

Lep dodatak je mogućnost ponavljanja futnota da biste uputili na prethodnu samo dodajte tekst koji ste ubacili u prethodnu.

8. Post Typographer

Post Typographer je sličan sa WP Typography. Kada objavite ili izmenite članak on je automatski formatiran prema pravilima koja ste postavili u dodatku. Među pravilima imate dodavanje non-breaking prostora po potrebi, pretvaranje crtica, otklanjanje dodatnog praznog prostora, skupljanje sadržaja u tagove po potrebi itd.

9. Text Control

Text Control omogućava totalnu kontrolu nad svim tekstualnim sadržajem na vašem blogu. Možete da odaberete opcije individualno za svaki članak ili globalno za sve članke i komentare. Kada prvi put instalirate dodatak WordPress-ova podešavanja ostaju netaknuta i naknadno možete da podesite sve što želite preko dodatka.

Text Control WordPress plug-in

Text Control je veoma napredan i ima dosta opcija. Opcije formatiranja sadrže Markdown, Textile 1, Textile 2, nl2br, WPautop i “No Formatting.” Opcije za enkoding karaktera uključuju SmartyPants, WPTexturize i “No Encoding.”

10. WP Super Edit

I na kraju tu je WP Super Edit. On dodaje funkcionalnost u WordPressov WYSIWYG editor. Možete dodavati dugmiće na toolbar, dodavati nestandardne dodatke za TinyMCE, aranžirati dugmiće prekodrag-and-drop interfejsa. A ako imate neke dugmiće koje ne koristite možete ih lako skloniti. Možete isto tako da dodajete tabele, napredne slike sa linkovima, emoticons-e itd.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.