Glavna alatka za developere je naravno editor koda. U većini slučajeva developeri koriste standalone aplikacije ali da li ste znali da postoji dosta online editora koda na internetu?

Verovatno ćete doći ili ste već imali situacije da treba nešto da popravite u kodu a niste za svojim računarom e tu na scenu stupaju ovi browser orijentisani editori koda. U ovom članku ćemo vam predstaviti neke od rešenja koja su najkorišćenija od strane developera.

CodeAnyWhere


Codeanywhere je editor koda predviđen za rad u pretraživaču sa ugrađenim ftp klijentom i sa podržanim svim popularnim web formatima (HTML, PHP, JavaScript, CSS, XML). Codeanywhere može da edituje mnoge tipove fajlova a ima neke od opcija koje ste navikli da imate na vašoj standalone aplikaciji kao što su: Syntax highlighting, code auto completion, smart indentation, full internationalization, unlimited undo/redo, unlimited tabs itd.

CodePen

codepen source code editor

Fokusiran na front-end razvoj, omogućava izradu i prikazivanje HTML, CSS i JavaScript koda. Ima veliku zajednicu, omogućava kolaboraciju i deljenje projekata.

ShifEdit

ShiftEdit je online IDE namenjen za developing PHP, Ruby, Python, Perl, Java, HTML, CSS kao i JavaScript kroz FTP, SFTP i Dropbox.

StackBlitz

Stackblitz Code editor

Brzo pokretanje novih projekata bez podešavanja okruženja. Podrška za različite framework-ove i biblioteke (React, Angular, Vue.js). Idealan za testiranje ideja i eksperimentisanje.

JSFIDDLE


JsFiddle je igralište za web developere, alat koji se može koristiti na više načina. Može da se koristi kao online editor za snipete iz HTML, CSS i JavaScript. Kod može biti deljen sa ostalima, ubačen u blog itd. Korišćenjem ovog pristupa JavaScript developeri mogu lako da uoče bagove.

Ideone

Ideone je više nego običan pastebin; u pitanju je online kompajler i debugging alat koji omogućava da kompajlirate i izvršavate kod u više od 40 programskih jezika.
Izaberete programski jezik ubacite source kod i ubacite podatke u tekst box. Zatim se čekira ili odčekira izvršiti kod klikne se submit dugme i posmatra se izvršenje snipeta.

CSSDesk

CSSDesk je online HTML/CSS sandbox. Eksperimentišite sa CSS-om vidite rezultate uživo i delite svoj kod sa drugima.

 

Rendera


Ukucajte svoj HTML kod i vidite kako renderuje u realtime-u, zatim stilizujte sa CSS-om. Možete koristiti sve HTML 5 i CSS3 tagove koje vaš pretraživač podržava. Takođe možete naučiti mnoge stvari iz dostupnih primera a možete i sami stvarati primere i onda ih poslati prijateljima.

Drawter


Drawter je alat pisan u JavaScript i baziran na jQuery biblioteci. Pruža mogućnost bukvalno da sami nacrtate kod od web sajta. Radi na svakom pretraživaču što ga čini vrlo korisnim. Svaki tag je prezentovan kao layer koji ste nacrtali.

JS.do


js.d je web sajt na kojem možete da pišete JavaScript, HTML5, CSS u svom pretraživaču i da delite to sa drugima.

Replit

Kompletan online razvojni okvir sa podrškom za brojne programske jezike. Omogućava rad na projektima u timu, integrisano verzijsko kontrolu i hosting.

Ace


Ace je standalone editor koda pisan u JavaScript. Može lako da se implementira u bilo koju web stranu ili JavaScript aplikaciju. Ace je razvijan kao primarni editor za Cloud9 IDE. Ace izvorni kod je hostovan na GitHub. Izdat je pod Mozilla tri-license (MPL/GPL/LGPL).

JS Bin


JS Bin je web aplikacija specifično dizajnirana da pomogne ljudima u JavaScript i CSS testiranju delova koda. JS Bin dozvoljava da menjate i testirate JavaScript i HTML.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.