Glavna alatka za developere je naravno editor koda. U većini slučajeva developeri koriste standalone aplikacije ali da li ste znali da postoji dosta online editora koda na internetu?

Verovatno ćete doći ili ste već imali situacije da treba nešto da popravite u kodu a niste za svojim računarom e tu na scenu stupaju ovi browser orijentisani editori koda. U ovom članku ćemo vam predstaviti neke od rešenja koja su najkorišćenija od strane developera.

CodeAnyWhere


Codeanywhere je editor koda predviđen za rad u pretraživaču sa ugrađenim ftp klijentom i sa podržanim svim popularnim web formatima (HTML, PHP, JavaScript, CSS, XML). Codeanywhere može da edituje mnoge tipove fajlova a ima neke od opcija koje ste navikli da imate na vašoj standalone aplikaciji kao što su: Syntax highlighting, code auto completion, smart indentation, full internationalization, unlimited undo/redo, unlimited tabs itd.

ecoder


ecoder je jednostavan web bazirani editor koda koji u sebi sadrži: file browser, file uploader i sistem sa tabovima koji omogućava menjanje više fajlova od jednom. Korišćenjem ove web aplikacije developeri mogu da edituju kod online direktno imaju real-time syntax highlighting kao i prečice na tastaturi koje daju osećaj standalone aplikacije.

ShifEdit

ShiftEdit je online IDE namenjen za developing PHP, Ruby, Python, Perl, Java, HTML, CSS kao i JavaScript kroz FTP, SFTP i Dropbox.

Workspace

Workspace je online development okruženje koje sadrži sve što vam je potrebno za upravljanje vašim web projektima. Sa syntax highlighting ugrađenim editorom pruža mogućnost edit text, PHP, JavaScript, HTML, Java, Perl, SQL i ostalih tipova fajlova direktno na remote server. Pronalaženje i manipulacija svim fajlovima je izuzetno laka sa vrhunskim fajl menadžmentom koje je ugrađeno direktno u aplikaciju. Sa ovom aplikacijim korisnici mogu da se povežu i manipulišu sa fajlovima na više ftp sajtova istovremeno.

JSFIDDLE


JsFiddle je igralište za web developere, alat koji se može koristiti na više načina. Može da se koristi kao online editor za snipete iz HTML, CSS i JavaScript. Kod može biti deljen sa ostalima, ubačen u blog itd. Korišćenjem ovog pristupa JavaScript developeri mogu lako da uoče bagove.

Ideone

Ideone je više nego običan pastebin; u pitanju je online kompajler i debugging alat koji omogućava da kompajlirate i izvršavate kod u više od 40 programskih jezika.
Izaberete programski jezik ubacite source kod i ubacite podatke u tekst box. Zatim se čekira ili odčekira izvršiti kod klikne se submit dugme i posmatra se izvršenje snipeta.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.