Mnogi honorarni dizajneri se oslanjaju na svoj portfolio u pronalaženju angažmana, tako da je vrlo bitno da pružite što više informacija o sebi i da privučete interesovanje potencijalnih klijenata.

U daljem delu članka pojasnićemo vam koji su bitni elementi vašeg portfolija koje implementiraju dizajneri.

Šta nudite?

View the website

Postoji veliki raspon veština koje se koriste u web dizajn industriji. Da li ste front end dizajner, koder ili programer. Dovoljno je teško dizajnerima i developerima da odluče koji posao odgovara određenoj veštini tako da možemo da zamislimo koliko je tek zbunjujuće za klijente. Matt Imling prezentuje svoje veštine u obliku grafikona na svom sajtu što mu dopušta da jasno predstavi svoje kvalitete.

Ko ste vi?

View the website

Internet postaje sve više društven i iznenađujuće je koliko ljudi i dalje ne pokazuje svoje lice na portfoliu. Jednostavna fotografija može mnogo da doprinese u zbližavanju između dizajnera i klijenta i to stvara poverenje i autoritativnost vaših usluga. Gilles Munten pokazuje veliku fotografiju sebe kao glavni element na svom sajtu. Čak dodaje i notu humora da bi još bolje predstavio svoj personaliti.

Za koga ste sve radili?

View the website

Ako ste iskusan dizajner koji ima veliki broj jakih klijenata iza sebe to treba i pokazati u portfoliu. Držanje logoa tih kompanija za koje ste radili daje dodatni motiv potencijalnim klijentima da izaberu baš vas. Joey Rabbitt drži listu logao klijenata za koje je radio sa nazivom „Radio sam sa…“.

Kako proizvodite svoje radove?

View the website

Tipičan pristup u izradi portfolia je kačenje jednog screenshot-a ali postoji mnogo bolji način da predstavite svoj rad i da otkrijete sam tok dizajniranja. Elliot Jay Stocks piše kratke paragrafe u kojima objašnjava prirodu projekta i uz sve to predstavlja gotov dizajn sa početnim skicama da bi pokazao kako je išao rad na projektu i koliko je vremena utrošeno.

Da li blogujete?

View the website

Uvek je dobro napomenuti koliko je bitan segment svakog portfolia dobar blog. Klasičan portfolio na kraju završi tako što skuplja prašinu u ćošku interneta dok konstatno aktivan blog pomaže da se što bolje kotirate na pretraživačima i da ste prisutni na internetu. Tyler Galpin koristi svoj blog da pokaže kako teče proces dizajniranja kako svog sajta tako i projekata na kojim radi.

Da li postavljate prava pitanja?

View the website

Najlakše je pitati potencijalnog klijenta za ime i email adresu a onda se mučiti sa prikupljanjme ostalih podataka bitnih za projekat. Treba uvek izvući što više informacija kao što je budžet sa kojim klijent raspolaže, vreme koje je potrebno da se projekat završi kao i ostali detalji vezani za projekat pomoću kojih ćete moći da napravite ponudu. Dave Ruiz iz Foundation Six prikuplja ove podatke preko kontakt forme na svom web sajtu.

Da li ste dostupni?

View the website

Jednostavan dodatak za vaš portfolio koji vam može pomoći da izađete na kraj sa emailovima jeste statusna poruka za vašu dostupnost. Ako se nađete u situaciji da konstanto odbijate klijente jel ste preangažovani onda nećete gubiti puno vremena na emailove jel će vam u statusu pisati da već radite na nekom projektu. Simon Collison prikazuje svoju ograničenu dostupnost u 2011 u vidu poruke iznad kontak forme.

Gde vas još mogu pronaći?

View the website

Već smo spomenili kako web postaje sve društveniji. Ako ste aktivan korisnik mreža kao što su Dribbble, Twitter, Facebook i LinkedIn treba da ohrabrite posetioce portfolia da se povežu sa vama.

To će vam povećati broj prijatelja i pratilaca a u isto vreme potencijalni klijenti će moći da se još bolje upoznaju sa vama tako što će videti vaše hobije i interesovanja. Nathan Hornby ima linkove ka svojim profilima na društvenim mrežama u dnu stranu u kojima vas poziva da budete prijatelji.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.