Od lansiranja Flickr-a 2004. dosta vode je proteklo ispod mosta društvene-foto scene za razmene. Za većinu ljudi širom sveta Facebook je jedini foto album koji poseduju i redovno ažuriraju kako online tako i offline. U međuvremenu Google+ se šunja oko Picasa moćnih alata nadajući se da će da stvori nove standarde društvenih foto albuma. Gde je tu Flickr?Rezultat masovnog foto deljenja je doveo do dalje profesionalizacije Flickr-a. Korisnici koji kače slike svoje mačke na odmoru to rade pretežno na Facebook-u. Oni koji su zapravo zainteresovani za fotografiju ipak preferiraju Flickr.

Cool apps for Flickr
Za profesionalne fotografe, amatere koje uče, foto entuzijaste Flickr i dalje nudi impresivnu platformu za deljenje i prikazivanje slika online. Kvalitet je bolji, slike su bolje zaštićene i što je najbitnije same fotografije su centar pažnje.

Još jedna ciljna grupa koja nikad nije napuštala Flickr su korisnici stock fotografije. Novinari, umetnici, blogeri, oglašivači svi koriste Flickr kao odličan izvor visoko kvalitetnih fotografija. Ovo je još jedan podsticaj za profesionalce koji žele da predstave ili čak prodaju svoja dela.

Zajednica fotofila

Štaviše Flickr je dom veoma aktivne i unikatne zajednice. To je odlično mesto za interakciju sa ostalim fotografima, može se dobiti korisna povratna informacija, razmenjivati ideje i dobiti inspiraciju. Ova zajednica je najbitniji razlog zbog kojeg je Flickr još uvek aktuelan. Napravljena je od posevećenih korisnika koji doprinose odličnim sadržajem. Veoma značajno dostignuće ove zajednice je Flickr-ov “App Garden” – kolekcija API aplikacija stvorenih od strane korisnika Flickr-a.

Ove razne aplikacije čine Flickr uvek svežim prilagođavajućui servise trendovima koji se dešavaju na internetu. Njihov domen je od foto editovanja do mobilnog deljenja sadržaja. Izabrali smo nekoliko zanimljivih aplikacija koje verujemo da mogu da poboljšaju iskustvo na Flickr-u kako za razmenu fotografija tako i za pribavljanje istih. Evo zašto je Flickr i dalje relevantan:

Bubblr – Stvorite komične stripove pomoću slika sa Flickr-a

Cool apps for Flickr

FlickrFav – Baratajte svojim omiljenim fotografijama sa Flickr-a i otkrivajte nove sadržaje pomoću odličnog interfejsa

Cool apps for Flickr

MyPicsMap – Pretražujte Flickr slike na osnovu geotagovanih lokacija

Cool apps for Flickr

CardKarma – Koristite Flickr slike da stvorite fanki zahvalnice

Cool apps for Flickr

ColrPickr – Prikazuje fotografije sa Flickr vodeći se vašim izborom sa palete boja. Veoma korisno kad treba da uklopite sliku sa izgledom web sajta.

Cool apps for Flickr

Fluidr – Alternativna platforma za pregled slika sa Flickr-a sa bržim vremenom učitavanja, većim prikazom slika, više opcija za sortiranje i još nekim mogućnostima.

Cool apps for Twitter

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.