Poslednjih nekoliko godina svedoci smo raznih promena u sferi web dizajna. Iako 2011 godina jos nije gotova do sada su trendovi u web dizajnu bili izuzetno inspiritivni i vredni pomena. Jedna reč koja bi mogla da sumira ovogodišnji trend je fleksibilnost. U zadnje vreme surfovanje webom se ne svodi na puko sedenje ispred monitora od 17 inča, već je tehnologija omogućila pristup vašim omiljenim sadržajima sa mnogih uređaja kao što su mobilni telefoni, tablet računari, netbook računari itd.

Zbog pomenute situacije web dizajneri sada moraju da uzmu u obzir ove činjenice kada pripremaju dizajn. To ne znači da dizajneri treba da posvete manje pažnje samom dizajnu ali treba da uzmu u obzir i funkcionalnost budućeg web sajta na svim pomenutim uređajima. U ovom postu možete videti neke od tekućih trendova u sferi web dizajna.

3D efekat

U zadnje vreme 3D efekti su sve prisutniji pri dizajniranju web sajtova. Pri korišćenju 3D efekata dubina koju oni stvaraju daje osećaj kao da određeni delovi vašeg dizajna prosto izlaze iz ekrana dok drugi kao da se povlače unutar ekrana. Ovaj efekat može posebno da naglasi određene segmente vašeg web sajta.

Raspored na jednoj strani

Ovo je jedan od poslednjih trendova u kojem je ceo sajt inkorporiran na samo jednu web stranu. Osim što je vrlo isplativ ovakav način dizajniranja je najpogodniji za stvaranje personalnih web sajtova.

Jednostavan dizajn

Odavno je poznato da ako je vaša poruka vredna primanja nema potrebe da koristite zvona da bi je publika čula. Kada pričamo o jednostavnom dizajnu on treba da je jednostavan ali ne dosadan. Mora se pažljivo izabrati paleta boja na takav način da dizajn zadrži jednostavnost ali da ima i gracioznost.

Veliko podnožje

Velika podnožja i dalje spadaju u jedan od najzastupljenijih trendova pri dizajniranju web sajtova. Jedan od razloga za to je što dosta informacija može da stane u veliko podnožje.

Tipografija

Tipografija je uvek jedan od najbitnijih aspekata u web dizajnu i dizajneri smatraju da je ona jedan od najlepsih trendova.

Veliko zaglavlje

Ovaj trend se pojavio zbog toga što korisnicima najviše pažnje privlači zaglavlje jel je ono najvidljivije na svakom web sajtu. Korisnik u prvih deset sekundi odlučuje da li će se zadržati na trenutnom web sajtu ili će otići na sledeći, a veliko zaglavlje ima značajnu ulogu u privlačenju pažnje korisnika.

Crno-bele ikonice

Pošto su ikonice vrlo bitan segment u dizajniranju web sajta ključno je predstaviti ih da budu što atraktivnije. Što se tiče sadašnjih trendova crno-bele ikonice su zastupljene na velikom broju web sajtova.

Ikone socijalnih sajtova

Poslednjih par godina socijalni sajtovi rade odličan posao u poboljšanju kredibiliteta vašeg web sajta. Ovo donosi trend korišćenja ikona socijalnih sajtova kao što su Twitter, Facebook, StumbleUpon, Digg i drugih na vašem web sajtu.

Interaktivni dizajn

Dani dizajna statičkih sajtova su odbrojani i gotovo da ih ni nema dok se trend interaktivnog dizajna nastavlja i u 2011. Moguće da ste primetili da mnogi sajtovi često ažuriraju svoj sadržaj i vrlo lako ugrađuju video klipove, muzičke klipove, razne ankete itd.

Upotreba HTML5 i CSS3

Bez ubrajanja HTML5 i CSS3 diskusija o najnovijim trendovima je nepotpuna. Zajedno HTML5 i CSS3 omogućavaju web sajtovima da se lakše izrade i povežu sa alatima socijalnih mreža. Više nego ovo obe nove verzije imaju mnogo korisnije opcije za web sajt što poboljšava kredibilitet samog sajta.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.