Ukoliko želite da sačuvate protok i smanjite brzinu učitavanja sajta, onda je GZIP kompresija najjednostavniji i najefektivniji način da uradite ovo.Omogućavanje GZIP kompresije na serveru daje naredbu serveru da može da šalje zipovane fajlove ka browseru. To je otprilike sve što trebate da uradite, za sve ostalo će se pobrinuti browser. Svi veliki moderni browseri imaju mogućnost da primaju, izvlače i potom prikazuju arhivirani sadržaj korisniku.

Na ovaj način dobijate 80% uštede u snimanju fajlova i kompresiji koje vam server šalje sa zadovoljnim korisnicima koji manje čekaju da se stranica učita.

Prednosti GZIP kompresije

  • Ušteda protoka i brže učitavanje: GZIP kompresija omogućava smanjenje veličine fajlova koje server šalje ka browseru, što rezultira bržim učitavanjem stranica i smanjenjem protoka podataka.
  • Optimizacija performansi: Pored smanjenja vremena učitavanja, GZIP kompresija takođe smanjuje opterećenje servera i poboljšava performanse web stranica, što može rezultirati boljim rangiranjem na pretraživačima.
  • Poboljšano korisničko iskustvo na mobilnim uređajima: Smanjenje veličine fajlova pomaže ubrzanju učitavanja stranica na mobilnim uređajima, što je ključno za zadržavanje angažmana korisnika.
  • Prilagodljiva konfiguracija: Konfiguracija GZIP kompresije može biti prilagođena specifičnim potrebama sajta, uključujući i mogućnost obuhvatanja drugih vrsta fajlova osim tekstualnih.
  • Mogućnost naprednih tehnika kompresije: Napredniji korisnici mogu istražiti opcije poput mod_gzip, koja omogućava dodatne funkcionalnosti i efikasniju kompresiju prema specifičnim zahtevima sajta.

Postupak konfigurisanja GZIP kompersije

Apache server ima dve varijante kompresije

  • mod_deflate – koji je lakši za konfigurisanje i predstavlja standard
  • mod_gzip – koji deluje jače i efektivnije. Moguće je prekompresovati sadržaj.

Ovde ćemo prikazati konfigurisanje za mod_deflate opciju.

Kreirajte .htaccess fajl u root folderu servera

Napravite prazan fajl sa ekstenzijom .htacess i postavite ga u root direktorijum.

Upišite kod

Kopirajte ovaj kod u postojeći .htacess fajl

[dcs_code lang]
AddOutputFilterByType DEFLATE text/text text/html text/plain text/xml text/css application/x-javascript application/javascript text/javascript

[/dcs_code]

Snimite fajl.

Napomena: mod_deflate mora biti instaliran i podešen da radi na serveru.

 

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.