Čak i za iskusnog web dizajnera, WordPress je dar s neba. Jednostavno, mnogo olakšava stvari, nego pravljenje bloga od nule (iako je preporučljivo da probate barem jednom). Potrudili ste se da podesite sve, pronašli odgovarajuću WordPress temu za vebsajt i podesili je onako kako želite. Postoji još samo jedna stvar koju trebate da uradite pre prvog članka, a to je instaliranje plugina.Ovo je lista plugina koju bi trebali da imate ako posedujete WordPress CMS.

WP-PostRatings

WP-PostRatings je jedan od mnogih WordPress plugina koji daje mogućnost korisnicima da ocenjuju vrednost vaših članaka.

Ima mnogo opcija za ocenjivanje (thumb up, down, zvezdice itd) i može da se kastomizira po želji. Prikazuje podatke o rejtingu u jednom logu i može da spreči duplo rejtovanje sa IP adresom ili cookie logom.

Ne samo da je dobro da imate uvida u ocene svojih čitalaca, već ih stimulišete da se registruju, komentarišu i učestvuju u diskusijama.

Ili na kraju, ako ne možete da podnesete kritiku, možete podesiti da thumb up vredi +5 poena, a thumb down -1. Mada time zavaravate samo sebe :).

 

Pretty Link

Pretty link Lite je besplatna verzija Pretty Link plugina koja je jednako dobra. Ovaj plugin funkcioniše kao da vaš blog poseduje lični bit.ly. ovaj alat nije neophodan za svakog, ali će koristiti s vremena na vreme kad imate dugačke url-ove. Ukoliko koristite komplikovanu strukturu linkova, onda je ovo pravi plugin za vas. Takođe je dobar za klasično smanjivanje linkova koje obično koristite.

Vi prosudite šta je lakše:

http://tiny.cc/60prhz

ili

Ukoliko postavite standard i custom parametre za prosleđivanje, 301 (stalni) ili 307 (privremeni) za svaki link koji dodate, uštedećete mnogo vremena i izgledaće lepo.

 

Simple Tags

Kako pravite članke na blogu, često se desi da zaboravite da dodate bitne tagove koji su relevantni za taj konkretni članak, jer ih ima toliko, pa ne možete da se setite koje treba da iskoristite. Simple Tags plugin to rešeava na dva načina. Prvi je tag editor koji vam dozvoljava da spojite tagove i da ih pregledate na jednom mestu i ukombinujete slične tagove u jedan. Drugi način je mnogo bolji i eliminiše potrebu za prvim korakom. Zove se click tags.

simple tags

Ovo vam se možda može činiti kao nepotrebno, ali ćete zažaliti kad budete imali 400 tagova i ne možete da se setite koju reč koristite za tag. Takođe, pomaže što morate da primenite tagove koje ste zaboravili ili da dodate nove. Za one koji imaju puno tagova, ovaj plugin je obavezan.

 

Google XML Sitemap Generator

Dobra, često ažurirana mapa sajta je vežna ako planirate da dobijete prometa na sajtu sa search engine-a. Ako mislite da možete da je ažurirate, verujte, nećete to uraditi. Google XML Sitemap Generator pravi mapu sajta po vašim specifikacijama (koje stranice da uključi, prioritete itd.) i i ponovo je pravi automatski svaki put kad dodate ili promenite sadržaj.

Ovo se može činiti kao sitnica, ali svi žele da se dobro rangiraju na Google pretraživaču, a ovo je najbrži način da se dođe do toga. Ima puno opcija i isplati se maksimalno za dve minute podešavanja.

 

Google Analyticator

Ovo je plugin #1 koji bi trebali da instalirate na svoj blog. Da bi Analytics proradio u WordPress-u je mukotrpan posao. Stoga je napravljen ovaj plugin kako bi ovaj posao znatno olakšao.

Ima jednostavnu funkciju koju radi veoma dobra, ubacuje tracking code na svaku stranicu koju zadate. Takođe može da se spreči snimanje sopstvenih poseta na sajt/blog kako bi se imala relanija slika na statistici. Zašto je ovo najbitniji plugin? Jer imate uvida ko, odakle i šta gleda na vašem sajtu.

Dobar alat za analizu koji prati odličan sistem za objavljivanje članaka otvara vrata za kreiranje nekih izuzetnih stvari. Što je najbitnije, ovaj alat će vam reći šta radi, šta ne radi, šta radite pogrešno, a šta radite dobro i gde treba da se popravite.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.