Internet nastavlja da se širi veoma brzo i sa Internet oglašavanjem, koje preti da pogazi sve ostale vidove oglašavanja kao što su novine u veoma bliskoj budućnosti. Mogućnosti za male, lokalne firme su sada mnogo veće, jer postoji mogućnost za lako predstavljanje potencijalnim mušterijama. Odličan način za male firme i radnje da povećaju svoj web promet i da se eksponiraju je preko Google Places servisa. Koraci koje morate da preduzmete ka poboljšanju rangiranja su veoma laki, a koristi mogu biti velike.

Međutim, kreiranje, tj. postavljanje svoje firme na Google Places servis nije samo po sebi dovoljno da garantuje rast u prometu i poslu. Može postojati na još stotine drugih lokalnih firmi u istoj radnoj delatnosti i čak sličnoj lokaciji kao i Vaša firma i svi se nadmeću za najbolju eksponiranost. Bilo da ste lokalni zubar, advokat ili čak web dizajner, možete dobiti puno u smislu novih klijenata/porudžbina ako se budete pridržavali ovih jednostavnih smernica u optimizaciji Google Places listinga.

google maps places

Ime Firme

Iako mnoge lokalne firme koriste ime brenda u svojim ključnim rečima u nazivu, ovo nije dobra praksa za Google Places servis. Koristite ime firme onakvo kakvo jeste i to će omogućiti klijentima da nađu vašu firmu na jednostavan i brz način.

Popunite Sve Neophodne Detalje

Iako postoji više polja i vašem Google Places listingu, pokušajte što više polja da ispunite. Ona polja koja nedostaju smanjuju šansu da se bolje rangirate i daju korisnicima nepotpunu sliku vaše firme.

Kategorije i Opis

Lako je odabrati kategorije koje mislite da su najpopularnije, čak iako vaša firma jedva ulazi u tu kategoriju. Uvek birajte kategoriju koja najviše odgovara vašoj delatnosti, da bi korisnici imali veće šanse da vas pronađu.

Vaš opis je takođe veoma važan u davanju korisnicima utiska, kakva je vaša firma i po čemu se razlikuje od konkurencije. Budite što deskriptivniji i ne dajte prostora mašti.

Fotografije i Video

Ukoliko uploadujete slike i video koje ne nose nikakvu SEO vrednost, onda ste propustili dragocenu šansu da optimizujete svoj listing na ovom servisu. Ukoliko želite da uploadujete 4 slike vaše perionice kola – umesto korišćenja regularnih generičnih „29834432.jpg“ naziva slika, promenite ih u „praonica-kola-beograd.jpg“ ili nešto slično. Sve što sadrži ključnu reč u sebi će pomoći u optimizaciji. Kad se radi o video fajlovima, koristite servise kao Animoto (kreiranje videa iz slika) i uploadujte novo-kreirani video na sajtove kao što je YouTube. Cilj je da postavite video, sa opisom kompanije (ime, adresa, telefon) kao što se nalazi i na Google Places listingu.

Analiza Konkurencije

Konkurencija obično dolazi u igru kada gledamo na organsko rangiranje, međutim, konkurenciju ne treba zaboraviti ni kada posmatramo Google Places. Pogledajte ko ima jači rank u lokalnom listingu i saznajte šta su radili za tako dobro rangiranje. Od kritika, citata, do broja slika koji su uploadovali, analizirajte kako su se uspešni listinzi formirali na ovom servisu.

Citati

Dobijanje relevantnih kritika klijenata će u velikoj meri poboljšati vaše rangiranje na lokalnom nivou, ali kako ih dobiti? Kao što smo rekli ranije, pogledajte kako je vaša konkurencija dobila citate i od koga, uradite isto i pokušajte da ih nadmašite. Primetićete da dobijaju citate od direktorijuma kao što su Yelp, Thomson, SuperPages itd. Pokušajte malo da istražite celu tu priču i tražite geo target direktorijume koji će za malu nadoknadu izlistati vašu firmu.

Druga dobra mesta za dobijanje citata su na sajtovima kao što su Panoramio i Flickr za slike i za video YouTube. Neki sajtovi prihvataju mapu vaše lokacije uz opis firme sa kontakt podacima. Pokušajte da popunite što više sadržaja, kako bi citati bili što detaljniji.

Kao poslednja stvar koju možete da uradite u ovom segmentu je da pronađete lokalne blogere koji bi mogli da vam daju citat sa lokalnog aspekta. Ovo su retke prilike, ali mogu biti veoma vredne.

Kritike

Iako možete biti u iskušenju da napišete sopstveni review i ocenu, ovo je rizičan potez. Trudite se da držite vaš sadržaj potpuno organski i ne činite ništa da rizikujete banovanje sa Google Places servisa.

Prvi korak – Istraživanje: Odvojite jedan dan i zabeležite firme/ljude sa kojima ste sarađivali ranije i koji bi bili voljni da vam daju pozitivnu kritiku.

Drugi korak – Kontakt: Pošaljite email ovim ljudima sa linkom ka vašem Google Places listingu i ljubazno ih zamolite da vam daju iskrenu ocenu o vašoj firmi. Dajte im link i primer kritike (od drugog klijenta/korisnika) i maksimalno im olakšajte pri davanju kritike.

Zaključak

Kao što vidite, u sedam kratkih koraka dali smo vam potpuni vodič kako da poboljšate svoj Google Places rank. Sa poboljšanim rangom, dolazi veći promet i veća eksponiranost potencijalnim klijentima.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.