Bez temeljnog istraživanja ključnih reči, SEO optimizacija će u većini slučajeva biti uzaludna.Ključne reči su osnova optimizacije sajta za web pretraživace, kako na sajtu i van sajta. Neophodno je provesti odredeno vreme kako bi se odradilo istraživanje kljucnih reci i ovaj korak definitivno ne treba preskakati.

kljucne-reci

Korišćenjem ključnih reči kreiraćete:

 • Title
 • Meta description
 • Naslove
 • Sadržaj
 • Alt atribute
 • Bullet liste
 • Linkove
 • Tekst linkova

Kako obaviti ovo istraživanje? Ispod se nalazi lista alata koje možete koristiti i pronaci online, od kojih su neki besplatni, a neki komercijalni.

 1. Google AdWords Keyword Tool
 2. Microsoft Ad Intelligence
 3. Google Webmaster Tools

Korišcenje svih ovih alata utvrdicete koje kombinacije i fraze kljucnih reci su najtraženije. Upravo su to najtraženije kljucne reci koje ulaze u prvi red reci. Posle najtraženijih reci obicno postoji oštrija razlika izmedu najtraženijih i manje traženih fraza kljucnih reci. Upravo te reci ce uci u drugi red kljucnih reci. Najmanje tražene fraze kljucnih reci ulaze u treci red.

Prvi red kljucnih reci su najkonkurentnije. Ukoliko je vaš sajt nov ili ima nekoliko linkova a konkurencija je velika, potrebno je da se fokusirate više na drugi red reci (ali da ne izbegavate prvi red).

Dodelite 3-5 razlicitih kljucnih reci svakoj stranici vašeg sajta. Trebali bi da imate barem 3, poželjno 5 ili više stranica originalnog, jedinstvenog teksta na stranici. Sajt sa jednom jedinstvenom originalnom stranicom je osuden na propast.

Koristite ovih 3-5 kljucnih reci kao fokus za title, tagove i sadržaj na odabranoj stranici. Ne ponavljajte cesto ove reci. Ne dozvolite da vam title, header i alt atributi budu isti. Kombinujte da bude prirodno – ne želite da vam sajt izgleda ili zvuci kopirano ili kao spam kljucnih reci. Stavite kljucne reci iz prvog reda u sadržaj, ali se takode koncentrišite na reci drugog reda, dok kljucne reci prvog reda ne pocnu da se pojavljuju u rezultatima pretrage web pretraživaca.

Ukoliko provedete dovoljno vremena istraživajuci kljucne reci, pažljivo gradeci listu, ostatak posla za SEO optimizaciju ce ici mnogo lakše i vaši rezultati ce biti nemerljivo bolji.

Želite pomoć oko optimizacije vašeg web sajta? Pogledajte stranicu SEO usluge.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.