Sa pojavom treće verzije open source platforme za blogove, WordPress, horde developera su masovno pristupile izradi pluginova. Iako se čini da ima sasvim dovoljno i puno besplatnih opcija za dodatke i pluginove, postoje premium rešenja po veoma pristupačnim cenama. Ovi pluginovi nude neke opcije do kojih se obično ne može doći preko besplatnih pluginova i pored svega toga su dobro dokumentovani.

Kako se tržište ophodi prema ovim rešenjima? Da li se može očekivati rast ili stagniranje u ovom ogranku weba?

Pokušaćemo da damo odgovore na ova pitanja, uz prikaz najpopularnijih premium pluginova. Većina ovih pluginova su veoma jeftini i pristupačni.

Premium vs Free

Kada posmatramo premium i besplatne WordPress teme, između njih postoje neke razlike i granice. Mnoge popularne i besplatne opcije nude neka najosnovnija rešenja u koje ulaze SEO, custom opcije za postovanje i widgete za stranicu.

Premium opcije sadrže te standardne opcije uz značajne dodatke. SEO je postao jedan od najbitnijih aspekata developmenta. Dobro napisani članci i tagovi jako puno znače. Neki od najnaprednijih plugina mogu da razviju blog sajt mapu, da pinguju RSS endžine i web crawlere automatski. Drugi mogu da prave meta tagove za jaku SEO kampanju.

Postoje plugini koji mogu da urade neke od ovih zadataka. Ali ukoliko imate puno takvih pluginova, mogu postati zamorni za podešavanje. Generalno, premium plugini dolaze sa uključenom online forumskom podrškom i dobrom dokumentacijom za one kojima je potrebno i hoće da istražuju. U početku možda vam bude teško, ali kad jednom shvatite koncept i moć premium WordPress pluginova, nećete nikad isto posmatrati blogovanje.

Tržište

Mnogo se nagađa o tome da li se tržište za WordPress smanjuje. Međutim sa ekspanzijom i širenjem open source tehnologija, dodaci za WordPress se razvijaju sve više i više.

Trenutno na tržištu postoje dve zaraćene strane. Mnogi developeri se bore za otvoren i besplatan Internet gde se sve deli za veće i zajedničko dobro. Na drugoj strani se nalaze developeri i firme koje razvijaju moćne dodatke i teme za WordPress za veoma malu cenu – od kojih su mnogi isplativi ukoliko im se pruži šansa i vreme.

Međutim, još je rano davati predviđanja za tržište i kako će se ono oblikovati. Ukoliko imate dobre ideje i primetite neku rupu ili nedostatak koji do sada nije primećen, počnite da radite na tome da razvijete rešenje za to. Ili pretražite web za već napravljena rešenja. Bilo da su besplatna ili komercijalna, iznenadićete se koliko je aktivna i temeljna cela WordPress developing zajednica.

Pored dodataka, mnoge developing firme nude odlične premium teme. Theme engine WordPress-a je veoma moćan i pokazuje koliko je moćna kombinacija PHP/MySQL. Često možete naići na custom dodatke upakovane u veće dodatke koje dolaze kao bonus uz kupljenu temu.

Istraživanje mogućnosti

WordPRess nije nikakav čaroban cms, iako pruža dosta mogućnosti i opcija. Svakako nije preporučljivo instalirati veliki broj dodataka samo da bi pojačali svoj sajt. Efekat će biti sasvim suprotan – usporen sajt za korisnika sa sporim i zagušenim admin panelom.

Pokušajte da pronađete neke od najpopularnijih dodataka za WordPress koji se spominju na blogovima i forumima. Ne samo individualne kolekcije, već i šire kategorije kao što su admin widgeti, sidebar paneli, user managment itd.

Kvalitet premium plugina će definitivno biti opravdan. Mnogi od tih dodataka se nude po veoma malim, sličnim cenama. Sigurno koštaju manje od customiziranog temlejta.

Svi ti premium dodaci sadrže demoe i screenshotove kako bi videli šta plugin radi pre nego ga kupite. Kao webmaster, sami prostudite koje sve opcije i funkcionalnosti vam trebaju i na osnovu toga odlučite šta ćete instalirati da podignete svoj blog ili sajt na viši nivo.

PopArt Studio