Iako je Google Chrome relativno nov web browser, brzo je postao izbor mnogih developera i dizajnera. Njegova brzina i veliki broj besplatnih ekstenzija i dodataka su njegovi aduti koje je teško nadmašiti. Ovaj post se fokusira na besplatne ekstenzije i add-on dodatke za Google Chrome, koji u mnogome olakšavaju posao za web dizajnere i developere.

Web Developer

Već ranije pominjan, ovaj toolbar dodaje razne opcije za web developere i predstavlja verziju Firefox web developer toolbara.

PHP Code Editor

PHP Code Editor je interfejs za editovanje PHP koda.

FlashBlock

Ova ekstenzija automatski blokira bilo kakav flash sadržaj na stranicama. Svaki flash element je zamenjen odgovarajućom ikonicom koja dopušta da učitate svaki flash sadržaj na koji kliknete.

Image Cropper

Ova ekstenzija omogućava kropovanje bilo kakvih slika veoma brzo. Ovo je posebno korisno kad treba da kropujete određenu sliku iz albuma ili neki thumbnail koji vam treba.

Speed Tracer

Speed Tracer je alat koji vam omogućava identifikaciju i rešavanje problema koji koče web aplikaciju. Vizuelno prikazuje podatke koji su uzeti iz browsera i analizira ih kako aplikacija radi.

Eye Dropper

Eye Dropper ekstenzija omogućava da selektujete boju sa web stranica.

csscan

Ova ekstenzija za Chrome dozvoljava vam da lako skenirate css svojstva svakog selektovanog elementa na stranici bez pokretanja dodatnih prozora.

JavaScript Console

JavaScript konzola za Google Chrome omogućava jednostavno kodiranje JavaScript koda na bilo kojoj stranici. Ovo je posebno korisno za web developere.

SeoQuake

SeoQuake prikazuje Google PageRank, Alexa rank i ostale SEO parametre za bilo koju web stranicu. Takođe obeležava nofollow linkove, gustinu teksta i upoređuje linkove.

Alexa Traffic Rank

Ovaj dodatak je besplatan Alexa dodatak za Chrome. Ovaj dodatak prati korisnika dok surfuje i aktivno obezbeđuje podatke o sajtovima na kojima se korisnik nalazi bez ikakvog ometanja ili prekidanja.

Personalized Web

Ovaj moćni dodatak omogućava personalizaciju web stranica u letu. Može da učita custom HTML, JavaScript i CSS kod u svaku stranicu koja se učitava u browser. Vrlo efektivno u ulozi AdBlocker alata.

Fiabee

Fiabee vam dozvoljava da intuitivno upravljanje svim fajlovima koji su distribuirani preko svih prenosnih uređaja direktno preko Interneta. Moguće je odabrati koje fajlove želite da sinhronizujete sa ostalim uređajima.

Write Space

Write Space je izmenjivi full screen text editor koji se nalazi u browseru. Namenjen je da minimizuje smetnje koje ometaju pisanje.

Ibrii

Ibrii omogućava korisnicima da uzmu bilo kakav online sadržaj (tekst, fotografije, video ili čak embedovan objekat kao što je audio stream).

Inline Code Finder

Inline Code Finder je alat koji prolazi kroz sve elemente na web stranici i kad pronađe HTML elemenat u nekim od njih, označiće ih kao Inline JavaScript događajima, Inline stilovima, javascript linkovima.

View Selection Source

View Selection Source je popup toolbar. Označi se deo stranice koji prikazuje selektovani kod, što čini ovaj plugin veoma korisnim za web developere.

Create Link

Kopiranje URL-a stranice u clipboard u različitim formatima. Omogućava kreiranje HTML link taga veoma jednostavno.

Chrome SEO

Google Chrome SEO ekstenzija omogućava lagan pristup Search Engine Optimization alatima koji pomažu sa analizama, pretragom ključnih reči, proverom povratnih linkova, page ranka i ostalih redovnih SEO zadataka.

 

CSS Reloader

CSS Reloader je chrome ekstenzija koja omogućava ponovno učitavanje CSS koda bez potrebe refreshovanja stranice. Moguće je takođe podesiti prečice na tastaturi za korišćenje ovog dodatka.

Validity

Validity toolbar se koristi za brzu validaciju HTML stranica iz adress bara. Dovoljno je kliknuti na ikonicu u adress baru da se odradi validacija aktivne stranice bez odlaska u drugi tab. Broj grešaka u ovom toolbaru se vidi u tooltip odeljku a detalji greške se vide u JavaScript konzoli.

Resolution test

Ova ekstenzija menja veličinu prozora kako bi emulirao različite veličine rezolucija. Veoma je korisno za web dizajnere i developere i pomaže im pri testiranju različitih layouta na različitim rezolucijama.

Pendule

Pendule je prošireni web developer toolbar za Chrome. Ovo je moguće koristiti u dodatku za ugrađenim alatima Developer Toolbara.

Weebly – Website Builder

Weebly je najlakši način za kreiranje sajta, bloga ili online shopa. Korištenjem najjednostavnijeg drag and drop interfejsa, moguće je napraviti web sajt za nekoliko minuta i izbirati profesionalne plugine.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.