Postoji puno grafičkih dizajnera koji stvarno znaju zanat u svom reonu posla (priprema štampe, dizajn vizit karti, bilborda itd). Međutim, nisu svi grafički dizajneri dobri web dizajneri. Web dizajn je potpuno drugačiji medijum, gde se "veličina papira" (rezolucija), menja za svakog, boja ne košta, broj fontova je ograničen i veći broj slika može značiti gubljenje klijenata.

Razlike Web dizajna i Grafičkog dizajna

Dizajniranje sajtova se nalazi između posedovanja odličnog dizajna i posedovanje odličnog dizajna koji niko ne vidi jer se sporo učitava ili ne može da bude indeksiran od strane search engine-a. Postoji mnogo trikova koje web dizajneri koriste da premoste ove prepreke i dalje da imaju odlično dizajniran layout. Međutim, mnogi od njih su skriveni od grafičkih dizajnera koji ne znaju kod koji se krije iza stranice. Sve što oni znaju je kako podesiti sliku, iseći je u Photoshopu i postaviti je na web. Ili ukoliko koriste neki od WYSIWYG editora, generišu veliku količinu nagomilanog koda što povećava težinu sajta, gde im i dalje nedostaje prava kontrola nad sajtom i layoutom.

Nažalost, oni koji su odlični dizajneri, nisu i odlični programeri. Ove dve grupe ljudi razmišljaju sa različitim hemisferama mozga – kreativnom i logičkom.

Ukoliko neki web dizajner dobije posao da redizajnira sajt za nezadovoljnog klijenta zbog slabe posete na sajtu koji je radio grafički dizajner u nekom od WYSIWYG editora, može se doći do raznih problema. Zbog velike upotrebe plugin-ova u ovim editorima, grafički dizajneri najčešće ne misle o kompatiblinosti browsera i ubacivanju raznih elemenata koji ne mogu da se očitaju prosečnim korisnicima, da se ne govori o nagomilavanju neoptimizovanih slika i elemenata koji slabo učitavaju sajt.

Stoga, pouka iz ovoga bi bila da svaki grafički dizajner koji ima ambicije da uplovi u web dizajn vode, nek se popriča sa web dizajnerom koji će mu dati upute kako to da radi i šta bi trebao da nauči, recimo neki framework koji bi mogao da posluži da se kvalitetan grafički dizajn pretvori u web dizajn.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.