Ako se zapitamo šta je najbitniji elemenat pri dizajniranju sajta, pomislimo na nekoliko stvari kao što je template, boja, grafički dizajn... Međutim jedna bitna stvar koju mnogi zaboravljaju je font i veličina fonta.

Veličina fonta mora biti među prvim stvarima za razmatranje

Ovo nikako nije šala. Veličina fonta će formirati sajt. Ukoliko sajt nije čitljiv, niko neće ostati da pokuša da ga dešifruje, bez obzira koliko atraktivno sajt izgleda na prvi pogled.

Veličina fonta se mora pažljivo odabrati. Prevelik font može biti nečitljiv kao i font koji koji je sitan kao niz sitnih tačkica, bez obzira koliko se koncentrisali na čitanje.

Četiri načina za razmatranje veličine fonta

Veličine fota su obično definisani na 4 načina:

1. Apsolutna
2. Relativna
3. Dužina
4. Postotak

Apsolutne veličine fonta su definisane preko user-agent aplikacije. Oni uključuju poznate xx-male sve do xx-velikih fontova. Default veličina je obično x-srednja. Kad je veličina fonta relativna, to znači da je relativna roditeljskom elementu, što ga čini ili većim, manjim ili istim.

Dužina obično znači da font ima apsolutnu meru kao što su inč ili centimetar, dok je postotak apsolutan font relativan roditeljskom elementu.

Pristupačnost čitaocu je najveći prioritet

Jedna stvar koju treba upamtiti u biranju veličine za tipografiju je koliko će biti pristupačna čitaocima. Ukoliko su posetioci uglavnom mlađeg uzrasta, manja veličina fonta može da prođe, međutim ukoliko je ciljna grupa starijeg uzrasta, najbolje rešenje je izabrati veličinu fonta koja nije prevelika ali ipak čitljiva.

Emovi ili pikseli?

Dobar trik kojim se postiže dobra pristupačnost ili čitljivost je kreiranje dizajna u emovima. Ovakvo rešenje omogućava da odabrani font postane veći ili manji prema browserima posetilaca. Dizajniranje u emovima dozvoljava da veličina fonta postane relativna na roditeljski elemenat. Na većini sajtova ovo bi značilo da veličina fonta bude relativna na browser korisnika.

Međutim ovu funkciju treba koristiti s oprezom, zbog nemogućnosti kontrolisanja izgleda sajta. Sa emovima, fontovi na sajtu će se skalirati relativno u odnosu na default veličinu browsera, što može da proizvede neke neželjene veličine fontova.

Ukoliko želite veću kontrolu nad sajtom sa fontovima, onda je najbolja opcija za biranje veličine u pikselima. Pikseli su standard i rezultati obično kriju pokoje iznenađenje u izgledu sajta.

Zapamtite, za koju god varijantu da se odlučite za pregled web sajta, uvek imajte na umu da je čitanje i pristupačnost prioritet za posetioce. Ovaj segment može znatno da izmeni Vaš sajt.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.