Facebook koristi zaista veliki broj ljudi koji posećuju ovaj sajt na dnevnoj bazi, dok je nekima facebook adiktivna navika. Na ovom popularnom sajtu moguće je proveriti šta se dešava sa vašim prijateljima preko njihovog statusa, slika ili videa i da uživate u stotinama aplikacija. To su samo neki od razloga zašto je Facebook najpopularnija društvena mreža.

Moguće je naći mnogo aplikacija na Facebooku koje su napravljene za zabavu, produktivnost, kreativnost, od igrica do korisnih stvari. Da li ste se zapitali da li među tim aplikacijama postoje neke od njih koje su korisne za dizajnere i developere? Ovo su neke od mora aplikacija na Facebooku koje vam mogu biti interesantne.

Fotoshop

Fotoshop je online varijanta Photoshop ili GIMP aplikacije. Korišćenjem ovog softvera moguće je editovati i dizajnirati slike bez prethodne instalacije.

Picnik

Ovo je još jedan online foto editor za jednostavno editovanje fotografija i slika. Veoma je jednostavan za korišćenje i primarna namena mu je editovanje fotografija. Postoji premium varijanta ove aplikacija koja omogućava još neke dodatne opcije i blokira reklame.

Graffiti

Graffiti je aplikacija koja omogućava pravljenje grafita i da ih delite sa prijateljima ili da postavite grafite na svoj zid.

Ova slika je napravljena isključivo uz ovu aplikaciju.

Pekay’s Little Author

Kreirajte originalnu priču uz ovu aplikaciju. Možete je podeliti među prijateljima ili poslati kao poruku.

Art

Ukoliko želite da oslobodite svoju kreativnost, ovo je aplikacija za vas.

Networked Blogs

Networked Blogs je news community blogera koji omogućava promovisanje bloga na Facebooku. Blogovi su sortirani po kategorijama, različitim temama kako bi se lakše pronašli. Omogućava se promocija bloga, konektovanje sa drugim korisnicima, čitanje i pisanje članaka na omiljenu temu, glasanje omiljenih članaka.

DivShare

DivShare je web host aplikacija koja omogućava upload različitih fajlova koje će DivShare čuvati potpuno besplatno. Moguće je uploadovati slike, video i druge fajlove, do 200MB mesta za storage. deljenje uploadovanih fajlova na Facebooku, slanje fajlova i dodavanje fajlova u news feed.

SlideShare

SlideShare je aplikacija koja omogućava deljenje prezentacija na Facebooku, kao što je portfolio, rezime, planovi itd. Moguće je uploadovati razne prezentacije sa različitim ekstenzijama: PPT, PPS, PPTX, PDF, DOC, DOCX, Keynote… Moguće je embedovati YouTube video u prezentaciju i dodati audio komponentu.

Visual Bookshelf

Visual Bookshelf je aplikacija za traženje omiljenih knjiga. Omogućena je pretraga po autoru, naslovu ili ISBN-u.

Designer Directory

Designer Directory je web direktorijum namenjen za dizajn resurse, dizajn kompanije, dizajn studija, portfolija itd.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.