Postoji mnogo novih web dizajn metoda ili tehnika. Mnogo dizajneri biraju metod, stil ili tehniku i drže je se dok je ne savladaju i potpuno je ne personalizuju.Međutim, drugi skaču sa jednog trenda na drugi da bi držali korak sa potrebama na tržištu. Minimalistički dizajn, koji je potreban je dobra ideja za freelance dizajnere. Minimalizam postaje sve popularniji u oblasti web dizajna i zbog toga, ovde se pominju ključne stvari koje dizajner treba da zna da bi mogao da se adaptira u minimalistički dizajn i da bude u koraku sa aktuelnim trendovima u ovoj oblasti.

Šta je minimalistički dizajn?

Minimalistički dizajn je novi stil dizajniranja vebsajtova zasnovan na korišćenju web tehnologija i sadržaja. Ovakav način dizajniranja uključuje manje korišćenje web tehnologija kao što je JavaScript i manju upotrebu slika, ikona kao i način kako su elementi postavljeni u layout.

Poenta je da dizajn bude što jednostavniji. Na primer, minimalistički dizajn može imati laganu ilustraciju koja se uklapa sa velikim belim prostorom, sa malim korišćenjem JavaScripta. Dodajte lepu kombinaciju boja i dobro postavljen sadržaj u layoutu i možete kreirati dobar minimalistički dizajn.

Kako bi shvatili ideju minimalističkog dizajna, pogledajte ova dva sajta:

Dbushell

DBushell

Dbushell je odličan primer primene web tehnologija u minimalističkom dizajnu. Ima lep, neupadljiv header, sa odličnom ilistracijom ispod, dok primenjuje hijerarski metod za sadržaj i tipografiju.

Ah-Studio

Ah-Studio

Ah Studio ima interesantan pristup primene minimalističkog dizajna. Dok na sajtu može biti dosta skrolovanja da bi se došlo do sadržaja, dizajn prikazuje ilustraciju i navigaciju prilično lepo. Ovo je odličan primer koji pokazuje da minimalistički dizajn nema granica.

Sada, kad imate grubu ideju o minimalizmu i njegovoj suštini, očigledno je da mnoge kompanije u širokom spektru delatnosti traži minimalistički dizajn za svoj web sajt.

The Wow Factor

Minimalistički dizajn daje taj ‘wow’ tj. faktor oduševljenja, jer su jednostavni za interakciju i često imaju neke skrivene efekte koje iznenađuju. Mnogi minimalistički pristupi u dizajniranju, umanjuju korišćenje JavaScripta koji je dovoljan da zadovolji potrebe, ali ne previše da bi se okarakterisalo kao velika upotreba.

S tim na umu, često tražimo dokumentaciju o takvim web sajtovima, samo da bi saznali za veliku upotrebu JavaScripta u delovima gde nikad ne bi pomislili da je ima. Ovakvo oduševljenje kod sajtova za posetioce, tera ih da traže skrivene funkcije i efekte koji su postavljeni na sajt.

Velika upotreba kreativnosti

Minimalistički pristup dizajniranju ograničava koliko boje, gradijenta, ikona kroz gradijent i layout. Zbog ovoga, kreativnost i inventivnost je veoma bitna, kako bi se održao balans.

Ova inventivnost i kreativnost koja je zahtevana, dozvoljava širenje spektara i pomeranje granica u kreiranju novih elemenata i faktora u minimalističkom dizajnu.

Potrebno je iskoristiti maštu i kreativnost kako sa malo elemenata postići više. Ukoliko se kreativnost i mašta pravilno upotrebe, ishod će verovatno biti bolji od onog gde bi imali puno elemenata i opcija, jer je neophodna kreativnost da bi se postigao određeni cilj.

Potražnja takvog dizajna

Kao freelance dizajneri, vidi se da male do velikih firmi traže dizajnere za redizajn web sajtova. Međutim, kad prihvatimo takav posao, uvidimo da je sajt napravljen od svega nekoliko strana. Umesto minimalističkog pristupa, često se odlučimo da pravimo punopravnih sajtova sa više strana.

Često su dizajni firmi što nude, previše za njihovu ponudu i generalno su zadovoljni krajnjim rezultatom, ali nisu očekivali da njihov sajt tako izgleda. Zato, kad se radi o nekoliko stranica, najbolja ruta bi bila kreiranje minimalističkog dizajna jer oni su ne samo univerzalni, već odlično predstavljaju sadržaj, gde zadovoljni klijenti traže buduću saradnju.

Minimalistički dizajn je metod ili stil čija se potražnja sve više povećava i sve više firmi i pojedinaca ih traže. Kompanije i male firme, često žele websajt ali njihove potrebe ne prevazilaze nekoliko strana. Mnogi dizajneri teže da dizajniraju sajtove sa punim sadržajem, iako sajtovi imaju samo nekoliko strana.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.