Takmičenje u globalnom i lokalnom tržištu u 2011. godinu biće surovo, i one firme sa najboljim sajtovima će biti u značajnoj prednosti. Ako pogledamo, prošle godine nismo imali "Like" dugmad i definitivno nismo imali revolucije u Egiptu i Libiji zahvaljujući Facebooku i Twitteru. Bitno je da vlasnici malih preduzeća znaju kakav sadržaj treba da postave na svoj sajt kako bi bili u koraku sa konkurencijom. Sajtovi malih preduzeća koji imaju 6 zajedničkih stvari predstavljenih u ovom postu, imaće prednost ove godine.

Mobilan sajt sa QR kodovima

Zamislite sledeći scenario: Potencijalan klijent prođe pored flajera ili reklame firme i vidi QR kod. Klijenti su radoznali i uzimaju svoj smartphone, da otvori QR kod i poseti vaš sajt koji je optimizovan za mobilne telefone. Na vašem mobilnom sajtu je link ka vašoj facebook stranici, vašim proizvodima, uslugama i kontakt informacijama. Ne samo da bi taj slučajan prolaznik mogao lajkovati vašu stranicu, jer je sajt optimizovan za mobilne telefone, već bi mogao da kupi neke od proizvoda preduzeća. Prema nekim istraživanjima, u Americi se zaradilo više od 3.4 milijarde dolara preko mobilne kupovine u 2010. godini. Ukoliko to nije dovoljan razlog za optimizacijom sajta za mobilne telefone, prema istraživanjima očekivana potrošnja na mobilne telefone će porasti do 163 milijarde dolara do 2015. godine.

Widgeti za drštvene mreže

Ukoliko želite jaku online kampanju i dobar marketing, neophodna je integracija vašeg Facebook profila sa svim ostalim socijalnim mrežama na kojima imate profil, zatim dodati facebook feed na vaš sajt. Posetiocima će biti dozvoljeno da lajkuju proizvode i servise na vašem sajtu. Postavite Twitter nalog i posetioci će moći da tvituju o vašim novim proizvodima ili uslugama koje nudite. Novi posetioci na vašem sajtu će primiti sve promene i ažuriranja koje date postojećim facebook fanovima. Fanovi sa vaše facebook stranice će posećivati vaš sajt (kad im date razlog za to. Ukomponujte to sa automatskim Twitterom i LinkedIn update-ovima i imaćete online marketing strategiju sa kojom će konkurencija teško držati korak. Ovo će značajno povećati promet na vašem sajtu.

Korištenje društvenih mreža gradi kredibilitet za preduzeća. Pokazuje nove koliko su posetioci zadovoljni vašim sajtom, firmom i njenim aktivnostima. Ukoliko imate 2000 lajkova na vašoj facebook stranici, definitivno ćete imati marketinšku prednost u odnosu na one koji nemaju takav broj lajkova. Na facebook stranici možete dodati popuste ili ponude svojim fanovima, koji donose više posetioca na stranicu.

Posedovanje bloga

Posedovanje bloga će sigurno poboljšati sajt malog preduzeća. Pre svega, blog povezuje firmu sa svojim posetiocima. Govori im one stvari koje ne znaju o vašoj firmi, daje savete o tome kako da koristite usluge ili proizvode koje nudite i to je mesto gde se govori o budućim promocijama, ponudama, popustima itd. Takođe, moguće je postovati linkove za novi post na blogu na društvenim mrežama, koji fanovi mogu da čitaju. Posedovanje bloga neće samo dati vašoj firmi dobre odnose sa klijentima, već će poboljšati SEO elemenat vašeg sajta, ukoliko koristite pravilne metode i ne zalazite u sferu black hat metoda.

Lokalni search/SEO

Na pitanje da li bi svaki komercijalni sajt trebao da bude optimizovan za web pretraživače, odgovor je itekako potvrdan. Statistike iz najnovijih istraživanja u 2010. godini govore da 87% odraslih osoba koristi search engine dnevno da pronađu informacije na Internetu. Ukoliko se držimo taktike da nam nije bitno da li neko želi da nas nađe na google pretraživaču, to automatski znači da nam nije bitno da li će nas klijenti zvati, da li će uspeti da pronađu adresu ili kupe proizvode i usluge koje se nude. Svi sajtovi preduzeća mogu imati koristi od SEO na nekom nivou i to predstavlja veoma važnu stavku u kreiranju web sajta.

Video

Ukoliko imate video na vašem sajtu, to je lak način da upoznate posetioce o tome šta nudite. Video predstavlja bolju alternativu da se klijentima predstave proizvodi ili usluge koje se nude, jer ne moraju da čitaju o tome. Klijenti preferiraju video u tolikoj meri da video sadržaj može da sadrži pažnju posetilaca i do deset puta duže u odnosu na sajt bez videa. Posedovanje videa na sajtu ne samo da vam dozvoljava reklamiranje na vašem sajtu, već i na ostalim popularnim sajtovima kao što su YouTube, MetaCafe itd.

Angažovanje dobrog webmastera

Tehnologija se menja vrlo brzo. Prošle godine nije bilo nijednog „Like“ dugmeta na sajtovima. Sada skoro svaki sajt ima „Like“ dugme. Posedovanje web mastera koji može da integriše kod, odabere prikladan web hosting, nekoliko programskih jezika i znanja iz grafičkog dizajna kao i da izvrši optimizaciju sajta je neophodno kako bi imali konkurentan sajt u 2011. Da li će biti neke nove tehnologije koja može da utrostruči biznis ove godine? Ko zna? Ali dobar webmaster je dobra garancija da budete spremni na takav prelaz.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.