Ovo je prikaz besplatnih, open source rešenja za PHP. Iako postoji veliki broj više nego komercijalnih, dobrih, kompletnih rešenja, postoje programeri koji ipak žele da koriste besplatno razvojno okruženje za programiranje.

Kako je konkurencija kod komercijalnih razvojnih okruženja velika, slična situacija je i open source taboru. Ovo je prikaz najboljih open source razvojnih okruženja za PHP.

 

Notepad ++

Notepad++ je krajnje jednostvan editor za razne programske jezike koji uključuje HTML, PHP, C++, JavaScript i mnoge druge programske jezike.

 

Context Editor

ConTEXT je kompaktan, brz i lak editor za korišćenje. Zbog svoje jednostavnosti koristi se kao sekundarno razvojno orkuženje.

 

Eclipse

Eclipse je najkorišćeniji i najpopularniji višejezični code editor. Poseduje PHP alate kao vid posebnog razvojnog okruženja postavljen za free download namenjen posebno PHP programerima. Ovaj editor je namenjen za rad sa velikim projektima. Jedini uslov za instalaciju ovog IDE softvera je Java Runtime Environment (JRE). Ovaj softver je multiplatformski.

 

Aptana Studio

Aptana je popularno web IDE okruženje koje podržava HTML, CSS, JavaScript itd. namenjene za web dizajnere i programere.

 

NetBeans

NetBeans je open source sveobuhvatni IDE za softver developing. Uključuje sve alate potrebne za pravljenje velikih projekata u gotovo svim programskim jezicima kao što su C/C++, PHP, JavaScript, Groovy, Ruby, Java itd. Radi na java platformi, što znači da je potrebno instalirati JRE da bi program funkcionisao.

 

CodeLobster PHP Editor

CodeLobster je besplatno, portabilno, IDE okruženje za PHP, HTML, JavaScript, CSS programske jezike. Ima ugrađenje plug-in dodatke za joomla-u, wordpress, cakephp itd.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.