Za web dizajnere, proces sakupljanja informacija i učenja nikad ne prestaje. Ukoliko postoji nešto što treba da se nauči, pronaći se u nekoj od postojećih formi. Ponekad se to nalazi na nekom blogu ili knjizi. Za neke od knjiga za određenu tematiku morate izdvojiti novac, dok su neke online knjige potpuno besplatne.

Najkorisnije besplatne knjige za profesionalne web dizajnere

Izdvojili smo 17 najboljih i najkorisnijih besplatnih knjiga u elektronskom formatu namenjenih za profesionalne web dizajnere da se unaprede iz određenog nivoa znanja u profesionalni.

A Practical Guide to Designing for the Web

web design books

Praktični vodič za web dizajn koji vas uči tehnikama za dizajniranje sajtove, po principima grafičkog dizajna. Sastoji se od pet poglavlja, svako pokriva suštinski aspekt grafičkog dizajna: uvod, istraživanje, tipografija, boja, layout.

Getting Real

web design books

Getting Real su poslovni, dizajnerski i marketinški principi koji se sastoji od 37 signala – developer aplikacije koju koristi preko milion ljudi i kompanija u 70 zemalja.

jQuery Fundamentals

web design books

jQuery Fundamentals je napisana kako bi pomogla u razumevanju ove JavaScript biblioteke i nauči osnove jQuery-a.

Web Style Guide, 3rd Edition

web design books

Ova knjiga je označavana kao jedna od obaveznog štiva za dizajniranje sajta. U ovom, trećem izdanju stavlja fokus na osnove dizajniranja, dok svako poglavlje ažurira sa najnovijim aktuelnostima u ovoj oblasti.

Access by Design

web design books

Access by Design je vodič za univerzalno korišćenje i online verzija uključuje primere i linkove za slične tutorijale.

Web Designer’s Success Guide

Web Designer’s Success Guide je vodič za startovanje sopstvene web dizajn freelance karijere. Ova knjiga vas postupno vodi kroz postupak prelaženja iz potpuno zaposlene osobe, do samo-zaposlene osobe i kako odgovarajuće naplatiti svoje usluge.

  • Prelaženje od zaposlenog do samozaposlenog
  • Freelance kao vid dodatne zarade
  • Pronaci nove klijente i ostvariti dužu saradnju
  • Postaviti adekvatnu cenu
  • Rukovoditi projektima profesionalno

The Web Book

web design books

The Web Book je besplatna knjiga od 350 stranica koja pokriva sve aspekte izrade web sajta, uključujući registraciju domena, zakup hostinga, kreiranje HTML stranica, izradu PHP aplikacija s MySQL bazom podataka, kao i strategije internet marketinga i promocije. Pruža sve informacije potrebne za izradu sajta od nule, od registracije domena i iznajmljivanja hostinga, do kreiranja prvih HTML stranica i online database aplikacija u PHP i MySQL jezicima. Takođe obuhvata i poglavlje o marketingu i promociji sajta, kao i strategije za monetizaciju promocije

Dive Into HTML 5

web design books

Ova knjiga objašnjava odabrane karakteristike HTML5 standarda i drugih popularnih standarda.

Just Ask

web design books

Ova knjiga će vam pomoći da razumete i primenite principe pravljenja proizvoda i kako da ga učinite pristupačnijim.

Design Your Imagination

Design Your Imagination, knjiga, namenjena je pocetnicima koji uce web dizajn, medutim može biti korisna i iskusnijim developerima. Ova besplatna knjiga sadrži 28 poglavlja i u svakom poglavlju odredena problematika je prikazana kroz rešene konkretne primere.

Time Managment For Creative People

Svrha ove knjige je da održi kreativnu koncentraciju, uporedo sa izdržavanjem drugih obaveza.

Freedom, Money, Time, Key to Creative Success

Ova knjiga je puna prakticnih saveta koji su prilagodljivi vašoj situaciji, ukoliko želite da zaradujete od kreativnog rada, ili ukoliko ste freelancer ili vlasnik male firme i želite da smanjite stres i povecate profit.

The Woork Handbook

Ovo je besplatni e-book koji pokriva teme kao što su HTML, CSS, Ajax, web development itd.

Web Style Guide 3rd edition

Ova knjiga objašnjava ustaljene principe web dizajna i pokriva razne njegove aspekte od izrade do održavanja. Neke od tema koje su objašnjene u knjizi su: dizajn interfejsa, efikasna pretraga sajta, navigacija itd.

The Elements of Typographic style Applied to the Web

Ovu knjigu poseduje veliki broj dizajnera i smatra se za jednu od najboljih u toj oblasti. Ova knjiga je obavezno štivo za svakog ko se bavi grafickim dizajnom ili umetnošcu.

Kako bi suzbili mitove koji okružuju tipografiju na webu, neophodno je pročitati knjigu „The Elements of Typographic Style“ koja detaljno objašnjava sve tehnike dostupne u HTLM i CSS.

Taking Your Talent To The Web

Ovo je knjiga koja je dobila 5 zvezdica na sajtu amazon.com od prvog dana objave i sada je potpuno besplatna za download.

W3Schools

W3Schools.com je #1 sajt za pocetnike koji žele da nauce nešto o web dizajnu.

 

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.