Otkako se pojavio 2006. godine jQuery je znatno olakšao život developerima. Web dizajn je do toga trenutka bio veoma bolan proces, svi elementi od jednostavnih navigacionih menija do slajdera su se morali kodirati od nule i bilo je potrebno uložiti znatno više vremena u kompletan proces. 

Najbolji deo ove Java Script biblioteka je dostupnost plugin-ova. Ovi dodaci omogućavanju developerima da prilagođavaju skripte sa naprednim efektima animacija i ostalim apstrakcijama smeštenim u dubinama njihovih umova. U nastavku pogledajte odličnu kolekciju besplatnih jQueri dodataka i preuzmite one koji vam se dopadaju.

Besplatni jQueri plugin-i

YoxView

jquery

YoxView je besplatan plugin za pregled fotografija sličan poznatom jQuery lightbox-u. Veoma je lak za korišćenje i ima veliki broj opcija. Može se koristiti za različite multimedijalne formate kao što su slike, videi, unutrašnji sadržaj, iframes, flash i drugi…

JQuery  javascript framework u kontinuitetu nastavlja da raste u popularnosti tokom 2010. Što znači da je mnogo pluginova bilo realizovano i veoma nam je bilo teško da izdvojimo najboljih 10.

Nivo Slider

jquery slider

Super slider sa 9 tranzicionih efekata. takođe podržava mnoge pogodnosti kao linkovanje slika,  keyboard navigaciju…

Quicksand

jquery

Rekorder i filter sa finim animacijama. Novi elementi su se pojavili sa fancy scaling+alpha efektom, sa mogućnošću reorganizacije elemenata i njihovo pomeranje na različite pozicije.

Spritely

jquery

Spritely je jQuery plugin kreiran od Artlogic-a za kreiranje dinamičkih karaktera i animiranih  pozadina u čistom HTML i JavaScript.

Lettering.js

fresh jquery

Lettering.js je veoma lagan za korišćenje,  jQuery plugin za radikalnu  Web Typografiju.

Colortip

jquery

Colortip konvertuje naslove elemenata na Vašoj stranici u seriju šarenih tooltips-a. Šest boja  – tema su mogući za odabir i lako ih je uklopiti u Vaš postojeći dizajn. savršeno će se uklopiti.

Masonry

jquery

Masonryje  je layout plugin za jQuery.  Pogledajte njegove mogućnosti, sigurno će Vam se svideti.

gvChart

jquery

gvChart je „plagin“ za jQuery, koji koristi Google Charts (Google grafici) u kreiranju interaktivne vizualizacije koristeći podatke iz HTML tagova za tabele. Lak je za korišćenje i dodatno dozvoljava pravljenje pet vrsta grafika

Animated table sort

jquery

Ovaj „plagin“ vam dozvoljava da animirano sortirate tabelu bazirano na kolonama, ili na sadržaju/vrednosti podelementa unutar njih. Različito preletanje na njihova nova mesta daje lep efekeat.

jQuery Image Scale Carousel

jquery

Kada radite sa slikama na internetu održavanje integriteta slike u proporcijama je veoma važno. To je ono što tako dobro u vezi ovog jQuery dodatka; ne morate više da brinete o tome da li će vaše slike biti savršeno podešene po veličini za ovaj slajder. Ovaj „plagin“ automatski podešava veličine svih vaših slika i čini implementaciju slika u slajder krajnje jednostavnom.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.