U ovom postu ćemo Vam pomoći da što bolje pripremite meta tagove koje ćete staviti u Vaše stranice kako biste postigli efikasno prijavljivanje na pretraživače i postigli što je moguće višu poziciju i bolji rang. Postavljanje meta tagova je jedan od najvažnijih koraka koje morate napraviti kako biste se uspešno prijavili na pretraživače. Meta tag je HTML kod koji pruža podatke o web stranici - ko je kreirao, koliko često se ažurira, o čemu se radi u njoj, i koje su to ključne reči koje predstavljaju sadržaj stranice. Mnogi pretraživači se služe meta tagovima kako bi uspešno ocenili sajt. Najvažniji meta tagovi na koje se morate usredsrediti su naslov (title), ključne reči (key words) i opis (description). Idemo redom..

Meta tagovi su najvažniji za optimizaciju web sajta!
1. korak : pripremite spisak ključnih reči i izraza

Šta su ključne reči? Ključne reči su reči koje (potencionalni) posetioci Vašeg sajta ukucavaju u pretraživače. Na primer, ukoliko ste u potrazi za web dizajnerom, ukucaćete u pretraživač „web dizajner“, ili „web developer“ ili nešto slično i srodno.

Smernice za odabir ključnih reči:

  • Napravite spisak ciljnih grupa. To će Vam, pomoći da lakše utvrdite šta je to što oni traže i ukucavaju u pretraživače.
  • Napravite spisak ljučnih reči i izraza koji opisuju Vaš sajt. Postavite se na mesto korisnika i razmislite koje su to reči koje biste Vi ukucali u pretraživač kada biste želeli da pronađete sadržaj Vašeg web sajta.
  • Pokušajte da smislite što više ključnih reči i izraza. Pri tome se služite i množinom (web sajt – web sajtovi). Važne ključne reči koristite u različitim formama (web dizajn – web dizajniranje – web dizajner).
  • Istu reč nemojte upotrebiti više od 4 puta! Umesto toga, pokušajte da je upotrebljavate u drugačijem obliku. Korišćenje iste reči više od četiri puta neki pretraživači smatraju spamovanjem i mogu postaviti sajt na crnu listu.
  • Neka ključne reči sadrže između 200 i 500 karaktera.
2. Korak: utvrđivanje naslova i opisa

Šta predstavljaju naslov i opis? Naslov je ono što se ispisuje na traci kada otvorite web sajt. Takođe, to je i naslov linka koji vidite kada ukucate ključne reči u pretraživač. Opis predstavlja kratak tekst o sajtu (1-2 rečenice) koji se pojavljuje zajedno sa naslovom (ispod linka) u rezultatima pretraživanja.

Smernice za utvrđivanje naslova i opisa:

  • Zlatno pravilo kada uređujete stranice za pretraživače je da sve važne ključne reči moraju da se pojave u naslovu, opisu i sadržaju stranice!
  • Obavezno u naslov i opis stavite sve najvažnije ključne reči. Osim toga, one su mamac koji će pružiti osnovne podatke o sadržaju Vašeg sajta, i opredeliti poestioca da klikne baš na Vaš link u listi rezultata koje je pretraživač izbacio. Zbog toga se pobrinite da su reči atraktivne i upečatljive i skreću pažnju posetilaca na sebe i sajt.
  • Neka naslov ne bude duži od 15 do 20 reči, a opis između 100-200 karaktera.

Dok kreirate stranicu nemojte da zaboravite da sve ključne reči ubacite u alt tagove, jer neki pretraživači indeksiraju i njih. Alt tag je u stvari naziv dat slici koja je stavljena na sajt. On se pojavi kada kursor postavite na sliku i sačekate koji trenutak. Nemojte potcenjivati njegov značaj.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.