Meta tagovi

U ovom postu ćemo Vam pomoći da što bolje pripremite meta tagove koje ćete staviti u Vaše stranice kako biste postigli efikasno prijavljivanje na pretraživače i postigli što je moguće više organskih poseta kroz SEO optimizaciju.

Postavljanje meta tagova je jedan od najvažnijih koraka koje morate napraviti kako biste se uspešno prijavili na pretraživače. Meta tag je HTML kod koji pruža podatke o web stranici – ko je kreirao, koliko često se ažurira, o čemu se radi u njoj, i koje su to ključne reči koje predstavljaju sadržaj stranice. Mnogi pretraživači se služe meta tagovima kako bi uspešno ocenili sajt. Najvažniji meta tagovi na koje se morate usredsrediti su naslov (title tag), ključne reči (keywords) i opis (meta description). Idemo redom.

 

#1. korak : pripremite spisak ključnih reči i izraza

Šta su ključne reči? Ključne reči su reči koje (potencionalni) posetioci Vašeg sajta ukucavaju u pretraživače. Na primer, ukoliko ste u potrazi za web dizajnerom, ukucaćete u pretraživač „web dizajner“, ili „web developer“ ili nešto slično i srodno.

Pretrazivanje kljucnih reci u Google pretrazivacu.

 

  • Napravite spisak ciljnih grupa. To će Vam, pomoći da lakše utvrdite šta je to što oni traže i ukucavaju u pretraživače.
  • Napravite spisak ključnih reči i izraza koji opisuju Vaš sajt. Postavite se na mesto korisnika i razmislite koje su to reči koje biste Vi ukucali u pretraživač kada biste želeli da pronađete sadržaj Vašeg web sajta.
  • Pokušajte da smislite što više ključnih reči i izraza. Pri tome se služite i množinom (web sajt – web sajtovi). Važne ključne reči koristite u različitim formama (web dizajn – web dizajniranje – web dizajner).
  • Istu reč nemojte upotrebiti više od 4 puta! Umesto toga, pokušajte da je upotrebljavate u drugačijem obliku. Korišćenje iste reči više od četiri puta neki pretraživači smatraju spamovanjem i mogu postaviti sajt na crnu listu.
  • Neka ključne reči sadrže između 200 i 500 karaktera.

 

#2. korak: utvrđivanje naslova i opisa

Šta predstavljaju naslov i opis? Naslov je ono što se ispisuje na traci kada otvorite web sajt. Takođe, to je i naslov linka koji vidite kada ukucate ključne reči u pretraživač. Opis predstavlja kratak tekst o sajtu (1-2 rečenice) koji se pojavljuje zajedno sa naslovom (ispod linka) u rezultatima pretraživanja.

Naslov i opis u Google pretraživaču,

Smernice za utvrđivanje naslova i opisa:

  • Zlatno pravilo kada uređujete stranice za pretraživače je da sve važne ključne reči moraju da se pojave u naslovu, opisu i sadržaju stranice!
  • Obavezno u naslov i opis stavite sve najvažnije ključne reči. Osim toga, one su mamac koji će pružiti osnovne podatke o sadržaju Vašeg sajta, i opredeliti posetioca da klikne baš na Vaš link u listi rezultata koje je pretraživač izbacio. Zbog toga se pobrinite da su reči atraktivne i upečatljive i skreću pažnju posetilaca na sebe i sajt.
  • Neka naslov ne bude duži od 15 do 20 reči, a opis između 100-200 karaktera.

meta description

Dok kreirate stranicu nemojte da zaboravite da sve ključne reči ubacite u alt tagove, jer neki pretraživači indeksiraju i njih. Alt tag je u stvari naziv dat slici koja je stavljena na sajt. On se pojavi kada kursor postavite na sliku i sačekate koji trenutak. Nemojte potcenjivati njegov značaj.

#3. korak: implementacija meta tagova na Vašem sajtu

Bez obzira da li imate jednostavan HTML sajt ili sofisticiraniji sajt sa CMS platformom, implementiranje meta tagova je proces koji se može postići na sličan način. Evo univerzalnih koraka:

  1. Identifikujte stranicu i lokaciju meta tagova:

    Odredite ciljanu stranicu: Prvo, odlučite na kojoj web stranici svog sajta želite da implementirate meta tagove.

    Pronađite metod za uređivanje: Zatim, identifikujte način za uređivanje sadržaja te stranice.

    CMS sajtovi: Većina CMS platformi ima ili integrirane opcije ili omogućava instalaciju SEO pluginova koji vam omogućavaju jednostavno dodavanje meta tagova direktno kroz administrativni panel sajta.

    Ručno kodirani sajtovi: Za sajtove izgrađene ručno ili onima bez CMS-a, potrebno je pristupiti HTML kodu stranice. To se obično radi preuzimanjem HTML fajla sa vašeg web hosting prostora koristeći FTP klijent ili File Manager i uređivanjem tog fajla u tekst editoru.

  2. Dodajte meta tagove:

    Lokacija meta tagova:

      •  Bez obzira na metodu (CMS ili ručno), meta tagovi se uvijek implementiraju unutar

    <head>

       sekcije HTML fajla stranice.

    Struktura meta tagova:

      Koristite sledeću strukturu za dodavanje meta tagova:
HTML
<head>
  <title>Title Tag</title>
  <meta name="description" content="Meta Description">
  <meta name="keywords" content="Ključna riječ 1, Ključna riječ 2, Ključna riječ 3">
</head>
  • Zamenite „Title Tag“ sa stvarnim naslovom vaše stranice (do 15-20 reči). Ovaj naslov treba da bude kratak, informativan i da opisuje sadržaj stranice.
  • Zamenite „Meta Description“ sa kratkim opisom vaše stranice (100-200 karaktera). Upotrebite relevantne ključne reči i istaknite razloge zbog kojih bi korisnici trebali da kliknu na vaš link u rezultatima pretrage.
  • Zamenite „Ključna reč 1, Ključna reč 2, Ključna reč 3“ sa vašim najvažnijim ključnim rečima, odvojenim zarezima (optimalno je oko do 5). Ne preopterećujte meta tagove ključnim rečima (keyword stuffing).
    1. Snimite i objavite promene:

CMS sajtovi:

Sačuvajte promene u meta tagovima kroz interfejs svog CMS-a i objavitte ih kako bi se prikazale na sajtu.

Ručno kodirani sajtovi:

Nakon dodavanja meta tagova u HTML fajl, sačuvajte izmene. Prebacite izmenjeni HTML fajl nazad na vaš web hosting prostor.

Proverite implementaciju (opcionalno):

  • Možete koristiti online alatke za proveru meta tagova, kako bi potvrdili prisustvo i validnost implementiranih meta tagova.

Dodatne napomene:

  • Optimizacija za svaku stranicu: Uvek optimizujte meta tagove za svaku pojedinačnu stranicu na svom sajtu. Generički meta tagovi neće biti isto tako efektivni.
  • Relevantne ključne reči: Koristite relevantne ključne reči u meta tagovima koje opisuju sadržaj stranice.
  • Izbegavajte keyword stuffing: Ne preopterećujte meta tagove ključnim rečima. Pretraživači mogu kazniti sajtove za ovu praksu.

 

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.