Google rapidno postaje najpopularniji pretraživač. Prijavljivanje, mesto na Guglovoj listi i dobra pozicija Vam mogu doneti mnogo prometa, mnogo više o Yahoo-a uglavnom. Google se rukovodi količinom linkova koji vode ka sajtovima prilikom rangiranja što rezultira kvalitetnim rezultatima pretrage što ga čini favoritom među surferima.

Prijavljivanje na Google

Na Google prijavljujete samo početnu stranicu. Ceo sajt će automatski biti indeksiran. Nikako nemojte prijavljivati pojedinačno stranice!
Savet: Guglov programčić (crawler) će pratiti linkove na Vašem web sajtu. Zbog toga se uverite da su sve stranice Vašeg sajta linkovane kako treba, inače neće sve biti indeksirane. Prijavite se na Google ovde.

Ulazak u Googlovu listu

Taj proces uglavnom traje veoma brzo. Uglavnom se sajt izlista za dve nedelje, dok se za nove stranice uglavnom čeka oko mesec dana. Vreme zavisi od toga kad crawleri ponovo „idu u obilazak“ i od toga koliko web sajtova čeka u redu da bude indeksirano pre Vašeg. Uglavnom iskustvo kaže da je prosek čekanja oko mesec dana.

  • Savet 1: Budite sigurni da je Vaš web sajt spreman u potpunosti pre nego ga prijavite na Google. Google indeksira celokupan sajt i njegov sadržaj. Iz sadržaja vadi ključne reči. Videćete da će Vam Google poslati maksimalan mogući promet (nekad čak i za trećinu više od Yahoo-a koji važi za pretraživač broj 1).
  • Savet 2: Google obično indeksira sajtove u toku druge nedelje, a izlistava nov sadržaj tokom prvih dana sledećeg meseca. Najsigurnije je da sačekate barem mesec dana kako biste videli da su Vaše stranice izlistane.

Rangiranje na Googlu

U principu, nije toliko teško postići da sajt bude izlistan u Googlu, međutim, postići dobar rank je ono što je najvažnije. Najbolji način da postignete dobar rang je da imate što više sajtova koji linkuju ka Vašem, pošto Google koristi kao meru broj linkova (link popularity) koji idu ka sajtu.

Savet: Pokušajte da uvek imate svež i različit sadržaj od drugih sajtova, to će Vam sigurno doneti veći rang kod Googla. Pokušajte da se češće služite ključnim rečima (keywords) umesto uopštenih naziva. Korišćenje uopštenih reči će dovesti sajt na 30 ili 40 stranicu Googla, dok će istaknute ključne reči izbaciti sajt na prvu i drugu stranicu. Potrudite se da pišete članke koje drugi još nisu objavili i sigurno ćete se ugurati među prvih deset stranica prilikom pretrage.

Još par saveta i trikova:

  1. Obavezno se postarajte da sve važne ključne reči napišete u naslovu (title), opisu (description), sadržaju (content) i alt tagovima. Time će učestalost ponavljanja ključnih reči da se poveća što pomaže u povećanju ranga sajta.
  2. Pišite članke, i uvek se trudite da sadržaj bude nov i kvalitetan. Time ćete pridobiti druge sajtove da linkuju ka Vašem.
  3. Evo ga način da otkrijete da li je Google izlistao Vaš sajt. Ukucajte sledeću adresu u pretraživač: http://www.google.com q=VAŠDOMEN+site:WWW.VAŠDOMEN.COM i Google će Vam dati spisak stranica koje se nalaze na Vašem domenu, a koje se nalaze u Googlovom katalogu.
  4. Možete da pogledate veoma lako i koji sajtovi su linkovali prema Vašem. Ukucajte sledeću adresu u pretrаživač i pogledajte rezultate: http://www.google.com/search?as_lq=VAŠDOMEN.COM  i Google će Vam dati spisak svih adresa koje vode ka Vama.
Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.