Mozilla Firefox je oduvek bila izbor broj 1 svih developera iz potpuno razumljivih razloga - ima ogromnu kolekciju dodataka koje mogu da se koriste potpuno besplatno, lako se instaliraju i rade u okviru pretraživača. Ovi fenomenalni dodaci za Firefox čine Vaš pretraživač efikasnijim i pomaže Vam da svoj posao dizajniranja obavljate bolje i lakše! Osim web dizajnerima i developerima, veoma koristi i CSS developerima da kreiraju lepe i atraktivne web stranice. Postoji puno dodataka koji im mogu pomoći da takođe brzo i lako rade svoj posao. Daćemo Vam stoga 15 dodataka koje CSS developeri naprosto moraju da imaju!

Unapredite svoj Firefox kako biste unapredili svoj rad!

1. Aadvark – Veoma koristan, jednostavan za korišćenje i moćan dodatak koji služi za selekciju elemenata i manipulaciju njima. Može da se koristi za čišćenje stranice pre štampanja (uklanjanjem ili izolovanjem elemenata), kako bi bila čitljivija, i za analizu strukture stranice.

2. CSS usage – Ovo je dodatak za Firebug pomoću kojeg možete da skenitate više stranica i vidite koja CSS pravila se zaista primenjuju na Vašem sajtu. Otvorite stranicu sajta koju želite da proverite i pritisnite „Scan“ dugme u „CSS coverage“ Firebug tabu. Svaki put kada pritisnete to dugme, CSS fajlovi koji se nalaze na toj stranici su prikazani koliko puta su se pravila primenjivala na toj stranici prethodno.

3. ChromEdit – Jednostavan editor za fajlove. Daje pristup userContent.css (za dodavanje stilova koji će biti prikazan na stranici), userChrome.css (za prelepljivanje UI stilova), read-only pristup ka prefs.js i pristup user.js [za pravljanje malo trajnijim promene u preferencijama).

4. GridFox – Dodatak koji postavlja mrežu na bilo koji web sajt. Veoma je jednstavan za korišćenje i pomaže u kreiranju tačno onakvog izgleda sajta kako ste zamislili! Pomoću njega ćete sve namestiti tačno u piksel!

5. CSSMate – Odnosi se na CSS editovanje. Originalno je deo fantastičnog EditCSS alata.

6. CSSValidator – Ocenjuje stranicu koristeći W3C CSS Validator. Omogućava Vam da pogledate valjanost CSS-a neke stranice na kojoj se nalazite. Rezultete prikazuje u novom tabu. Radiće samo na stranicama koje imaju CSS u sebi, u suprotnom ispravnost stranice neće biti ispitivana.

7. CSSViewer – Jednostavan dodatak kako biste pregledali CSS elemente. Deo je običnog CSS property pregledača.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.