Želite Dobre Tekstove za Blog? Sve o Tome IV deo


Želite Dobre Tekstove za Blog? Sve o Tome IV deo

Zaključak i opšta čitljivost

Zaključak je najmanje važan deo u celom postu. Najteži deo pisanja je u onom delu kojim treba da zainteresujete čitaoce za ono što pišete, a to su naslov i uvod, i deo kojim nastojite da ih zadržite, a to je razrada. Ako se oslanjate na to da će zaključak ljudima objasniti šta je suština, onda ste izgubili 80% od svog pisanja, u većini slučajeva. Iako zaključak nije najbitniji deo posta, evo ipak nekoliko smernica kako bi trebalo da izgleda.

Iako nije najvažniji, zaključkom možete pomoći ostvarenje cilja posta.

Završite priču snažnom rečenicom – Potrebno je da svoj post finiširate upečatljivom izjavom koja će ostaviti utisak na čitaoca.

Inicirajte diskusiju – U osnovi blogovanja je diskusija, i to je ono što blogove izdvaja i razlikuje od statičkih sajtova. U većini slučajeva čitaoci bi voleli da ostave komentar, ali često ne znaju na šta tačno da se osvrnu. Upravo zato, možete iskoristiti zaključak da biste ih podsetili na glavne tačke Vašeg posta.

Napravite rezime posta – Najbolje je da izaberete najupečatljiviji deo iz posta i da ga ponovite uz korišćenje tačaka za nabrajanje. Još jedna dobra opcija je da date čitaocima uputstva sta da učine, korak po korak, nakon što pročitaju post.

Čak i ukoliko pišete impresivne tekstove, teško da ćete nekoga zainteresovati da ih čita ukoliko oni budu napisani u jednom komadu, samo pasus ispod pasusa, bez ikakve forme i oblika. Nije teško lepo uobličiti tekst, a evo i nekoliko smernica za to:

  • Koristite tačke za nabrajanje.
  • Podelite delove teksta u sekcije sa većim i manjim podnaslovima.
  • Podebljajte važnije rečenice ili reči.
  • Koristite se jasnim rečenicama. Daleko je važnije ono o čemu govorite nego koliko složeno to napišete.
  • Poslužite se slikama kako biste tekst učinili zanimljivijim i lakše razumljivim, te preglednijim.

Uz sugestije koje smo Vam predočili u ova poslednja četiri posta, Vaši postovi će postati pravo štivo za uživanje, te privući sve veći broj čitalaca na Vaš blog!

Latest posts by Jovan Ivezic (see all)
facebook
twitter
google
pinterest