Grafički dizajn je široko polje gde praktično ne postoje ograničenja. Shodno tome, ne postoje granice ni u kreativnosti. Mnogi dizajneri veruju da su slobodni u svom radu, ali se na kraju ispostavi da prate određena ograničenja. Međutim, svaka stvar urađena preko mere je loša.

Oni koji se čvrsto drže ograničenja u dizajniranju, čvrsto prate pravila i principe koja su neki drugi nametnuli. Sa druge strane, oni koji podržavaju slobodu u kreativnosti smatraju da im ona omogućava da više istražuju svoje ideje i da prate instikte koji ih vode ka boljem radu. Oba ova ekstrema mogu pokvariti dizajn.

Sloboda može pružiti mnoštvo dobrih rezultata i omogućiti Vam da iskočite iz proseka, ali pažljivo sa njom.

Mane slobode u grafičkom dizajnu

Vreme

Sloboda u grafičkom sizajnu Vam daje priliku da istražujete nove i jedinstvene trendove, ali takođe, može traćiti vaše vreme. Manjak pravila i ograničenja omogućava dizajneru da smišlja sve novije i novije koncepte. Što više koncepata smislite, više ćete mogućnosti imati na raspolaganju. Više mogućnosti, iscrpljuje rad na projektu. Nekada sloboda u grafičkom dizajnu postaje štetna, ukoliko imate određene rokove.

Kad misli lutaju

Polje grafičkog dizajna je toliko raznoliko, da preterano smišljanje o konceptu dizajna može rezultirati u udaljavanju od samog projekta. Jednostavno, kada dizajner krene da konceptualizuje dizajn jedna ideja krene da sustiže drugu. Na ovaj način on se udaljava od glavne teme i gubi se u procesu.

Zbunjujući koncepti

Poznato je da sloboda u dizajnu proširuje naše horizonte i da nam daje priliku da razmišljamo izvan svakidašnjeg. Međutim, previše razmišljanja vodi ka konfuziji. Nekada kad se previše prepustite toj slobodi, dobijete mnoštvo različitih izbora. To može da bude prilično zbunjujuće, pošto je jako teško birati najbolju moguću alternativu od svih dobrih opcija na raspolaganju.

Žaljenje

Najgori deo kada podržavate slobodu u grafičkom dizajnu jeste u tome što se može javiti kognitivni nesklad. U pitanju je nelagodan osećaj koji se javlja nakon donošenja određenih odluka. Često nakon izbora nekog dizajna, dizajneri kukaju: „Da sam barem izabrao onaj drugi dizajn“. Što je veći izbor, to je veće žaljenje za dizajnom koji nije izabran.

Mane ograničavanja u grafičkom dizajnu

Smanjuje kreativnost

Iako štedi dragoceno vreme, praterano ograničavanje sputava kreativnost dizajnera. Smanjuje im sposobnost da u potpunosti koriste svoju maštu i talenat, te da isprobavaju svoje inovativne ideje i stilove. Dizajner može da ispolji svoje kreativne ideje samo ukoliko mu se pruži izvesna sloboda za nove ideje i koncepte.

Ograničavanje slobode može biti produktivno, ali samo ako je u granicama!

 

Nefleksibilnost stvara dosadu

Dizajner kome su data ograničenja je kao lav u kavezu. Preteran rad u ograničenjima stvara dosadu i otupelost, a grafički dizajn to nije nikako. Rad u ograničenjima može postati previše monoton i dosadan.

Nema raznolikosti

Zamislite da svi dizajneri rade po istim principima dizajna i da su ograničeni jednakim preprekama. U tom slučaju među njima ne bi bilo razlike. Iako su ličnost dizajnera raznolike, bili bi u granicama određenim svojim poslom. Na taj način bi se dizajner onesposobio da istražuje svoje jedinstvene veštine, već bi bio večito držan na osnovama. Ako nemate šta inovativno da ponudite svojim potrošačima, konkurencija će Vas prestići.

Nema razmišljanja van okvira

Najbolji deo grafičkog dizajna je u tome što Vam daje mogućnost da eksperimentišete sa novim trendovima i tehnikama. Kad ste ograničeni određenim pravilima ne možete da razmišljate u širinu. Da bi napravio nešto primetno, čovek mora da ima inovativne i revolucionarne ideje. To je teško postići kada nemate više slobode.

Otežava progres i razvoj

Ukoliko samo praksirate dosadašnje trendove u dizajnu, teško da ćete se uspeti nadograđivati za ubuduće.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.