Sloboda ili Ograničenje u Grafičkom Dizajnu – Previše Svega je Loše! I deo


Sloboda ili Ograničenje u Grafičkom Dizajnu – Previše Svega je Loše! I deo

Grafički dizajn je široko polje gde praktično ne postoje ograničenja. Shodno tome, ne postoje granice ni u kreativnosti. Mnogi dizajneri veruju da su slobodni u svom radu, ali se na kraju ispostavi da prate određena ograničenja. Međutim, svaka stvar urađena preko mere je loša.
Oni koji se čvrsto drže ograničenja u dizajniranju, čvrsto prate pravila i principe koja su neki drugi nametnuli. Sa druge strane, oni koji podržavaju slobodu u kreativnosti smatraju da im ona omogućava da više istražuju svoje ideje i da prate instikte koji ih vode ka boljem radu. Oba ova ekstrema mogu pokvariti dizajn.

Sloboda može pružiti mnoštvo dobrih rezultata i omogućiti Vam da iskočite iz proseka, ali pažljivo sa njom.

Mane slobode u grafičkom dizajnu
Vreme – Sloboda u grafičkom sizajnu Vam daje priliku da istražujete nove i jedinstvene trendove, ali takođe, može traćiti vaše vreme. Manjak pravila i ograničenja omogućava dizajneru da smišlja sve novije i novije koncepte. Što više koncepata smislite, više ćete mogućnosti imati na raspolaganju. Više mogućnosti, iscrpljuje rad na projektu. Nekada sloboda u grafičkom dizajnu postaje štetna, ukoliko imate određene rokove.

Kad misli lutaju – polje grafičkog dizajna je toliko raznoliko, da preterano smišljanje o konceptu dizajna može rezultirati u udaljavanju od samog projekta. Jednostavno, kada dizajner krene da konceptualizuje dizajn jedna ideja krene da sustiže drugu. Na ovaj način on se udaljava od glavne teme i gubi se u procesu.

Zbunjujući koncepti – poznato je da sloboda u dizajnu proširuje naše horizonte i da nam daje priliku da razmišljamo izvan svakidašnjeg. Međutim, previše razmišljanja vodi ka konfuziji. Nekada kad se previše prepustite toj slobodi, dobijete mnoštvo različitih izbora. To može da bude prilično zbunjujuće, pošto je jako teško birati najbolju moguću alternativu od svih dobrih opcija na raspolaganju.

Žaljenje – Najgori deo kada podržavate slobodu u grafičkom dizajnu jeste u tome što se može javiti kognitivni nesklad. U pitanju je nelagodan osećaj koji se javlja nakon donošenja određenih odluka. Često nakon izbora nekog dizajna, dizajneri kukaju: „Da sam barem izabrao onaj drugi dizajn“. Što je veći izbor, to je veće žaljenje za dizajnom koji nije izabran.

Latest posts by Jovan Ivezic (see all)
facebook
twitter
google
pinterest