webflow

Svet web dizajna je neprestano u pokretu, a prilagođavanje alatkama koje vam pomažu da ostanete na vrhu može biti izazov. Dok se potrebe individualno razlikuju, ovaj pregled pruža uvid u neke od trenutno najpopularnijih opcija. Umesto jednostavne liste programa, razmotrite ovo kao vodič kroz ključne oblasti dizajnerskog workflowa i alatke koje mogu poboljšati vašu efikasnost i kreativnost

Dizajn

Figma

figma app screenshot

Kolaborativni dizajnerski alat sa intuitivnim interfejsom koji vam omogućava da skicirate, prototipirate, dizajnirate sistema i dijelite rad sa timom u realnom vremenu. Besplatan plan omogućava rad na trima projektima i dvama suradnicima, dok plaćene planove nuđuju dodatne funkcije poput verzije i istorije, biblioteka, tima sa neograničenim brojem suradnika i integracija sa popularnim alatima.

Canva

canva

Korisničko prijazna platforma za dizajniranje vizuala za vaše stranice, društvene medije i marketinške materijale. Besplatan plan nudi do 2 GB cloud storagea, 500 000 šablona i elemenata te integracije sa vašim postojećim društvenim nalozima. Plaćeni planovi pružaju dodatne funkcije poput markiranja brenda, planiranja objavljivanja i preuzimanja dizajna u visokoj rezoluciji.

Webflow

webflow

WYSIWYG alat koji vam omogućava da dizajnirate i razvijete responzivne web stranice bez ručnog pisanja koda. Intuitivni interfejs vam omogućava da vizualno manipulirate elementima, a automatsko generiranje koda osigurava čist i optimizovan izlaz. Platforma nude nekoliko plaćenih planova u zavisnosti od veličine i potreba vašeg projekta.

Sketch/Adobe XD

sketch software

Profesionalni vektorski programi pogodni za dizajniranje ikona, ilustriranih animacija i složenih interfejs dizajna. Sketch je dostupan samo za macOS, dok Adobe XD ima verzije za Mac i Windows. Oba programa nude besplatne planove sa ograničenim funkcionalnostima, dok plaćeni planovi pružaju dodatne mogućnosti za prototipiranje, kolaboraciju i interakciju.

Razvoj

Visual Studio Code (VS Code)

Univerzalni kod editor sa podrškom za različite jezike programiranja (uključujući HTML, CSS i JavaScript), Git integracijom i bogatom bibliotekom ekstenzija koje možete koristiti za proširenje funkcionalnosti u skladu sa vašim potrebama. VS Code je besplatan i open-source program, dostupan za sve glavne operativne sisteme.

BrowserStack/BrowserShots

Web dizajneri koriste ove alate za testiranje kompatibilnosti dizajna i funkcionalnosti web stranica u različitim browserima i uređajima, kako bi osigurali da vaše kreacije budu dostupne svima. BrowserStack nude nekoliko plaćenih planova sa različitim nivoima testova i opcija, dok BrowserShots je besplatna usluga sa ograničenim brojem testova po dan.

FileZilla

Popularni FTP klijent koji vam omogućava jednostavno transfer datoteka između vašeg lokalnog računara i web hostinga. FileZilla podržava šifrovanje, Site Manager za organizaciju veza i više serverskih konekcija istovremeno, te besplatan je za sve operativne sisteme.

Platforme za saradnju

Notion

Organizacijski alat koji kombinuje beleške, projekte, liste zadataka, idejne mape i centralno skladište dokumenata u jednom interfejsu. Notion nudi dobar besplatan plan za individualnu upotrebu, dok plaćeni planovi pokrivaju timske potrebe sa naprednim funkcijama.

Miro

Veoma interesantan i koristan plejer posle kojeg se nećete više vraćati na prethodne!

Virtualna tabla za brainstorming, dijagramiranje i kolaborativno planiranje. Idealna za vizualne mislioce i timove koji žele brzo skicirati ideje, raditi na prototipovim mapama ponašanja korisnika ili organizovati radne sesije. Miro nudi besplatan plan sa ograničenim funkcionalnostima i plaćene planove sa dodatnim tablama, integracijama i naprednim karakteristikama.

Dodatne napomene:

  • Ovo je samo uzorak popularnih alatki i ne iscrpljuje sve dostupne opcije. Istražite i pronađite alatke koje najbolje odgovaraju vašim potrebama i budžetu.
  • Kolaboracija i cloud-bazirani alatke su sve važnije u modernom web dizajnu jer omogućavaju efikasniju radnju na projektima u timovima, bez obzira na lokaciju.
  • Ovaj pregled se fokusira na objektivno predstavljanje funkcionalnosti alatki, ne na subjektivno promovisanje pojedinih rešenja.

Nadamo se da smo Vam unekoliko pomogli da pronađete neki od programa za sebe i olakšate svakodnevni posao korisnim alatima.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.