Ovi programi (koji funkcionišu u operativnom sistemu Windows) su ocenjeni kao najbolji kada je reč o povećanju produktivnosti rada web dizajnera. Umnogome olakšavaju rad i ubrzavaju ga, te su zato sa svih strana rado preporučeni za svakodnevnu upotrebu prilikom dizajniranja. Prenosimo Vam  preporuke.

Programi poput Skybound Stylizera Vam mogu mnogo olakšati i ubrzati rad.

1. Skybound Stylizer – Ovo je interesantan vizuelni CSS editor, izuzetno koristan! Najnovija verzija je Skzbound 5.0, poseduje mnoštvo izuzetnih opcija koje Vam pomažu tokom procesa pisanja. Jedna od najvažnijih stavki je da podržava Google Chrome, Firefox 2-3.6 i Internet Explorer 6-8.

2. Notepad++ – Ovo je besplatan program za pisanje kodova i jedan od najkorišćenijih u te svrhe. Poslednja verzija je 5.7, brz je, jednostavan, i dopušta nadogradnju (plug-ins). Ako želite da povećate produktivnost u radu sa ovim editorom, obavezno instalirajte ovaj dodatak: Zencoding plugin, a njega možete da skinete ovde.  U notepadu imate mogućnost rada u tabovima (karticama) što vam omogućava rad na više fajlova istovremeno.

Kao alternativu Notepadu, možete pokušati i sa E-textEditor-om.

3. IETester – To je najstabilniji i najkorisniji besplatan program za testiranje alata za Internet Explorer. Poseduje navigaciju kroz tabove, prozor za pregled koda, i traku za uklanjanje bagova, što Vam sve zajedno pomaže u radu prilikom pronalaženja i uklanjanja grešaka.

Alternativa mu je Browser Sandbox.

4. FileZilla – Besplatan i najpopularniji FTP za Windows. Mali je program i veoma lak za upotrebu.

Alternativa mu je SmartFTP.

5. Dropbox – To je sistem za povezivanje sa više platformi koji je dostupan i za Windows i za MAc i za Linux. Možete ga koristiti kao bekap folder za transfer podataka. Veoma je interesantan i brz! On Vam u stvari omogućava da povezujete fajlove onlajn i između Vaših računara u momentu.

6. Jing – Sjajan program za deljenje slika ili video snimaka. Program postoji u besplatnoj verziji, i u vidu profesionalnoj varijanti koja se plaća, ali ima dodatne funkcije. Napravite sliku ili kratak video od onoga što se dešavana Vašem monitoru, odmah možete to da podelite putem mreže, imejla, IM, Twitera i sl.

7. XAMPP – Mnogi znaju da nije jednostavno instalirati Apache, posebno ukoliko još želite da dodate MySQL, PHP i Perl. Veoma je jednostavan za upotrebu, a automatski instalira prethodno navedeno.

Alternativa mu je Wamp.

8. FoxitReader – On čita fajlove u PDF formatu, te podržava da se PDF fajlovi čitaju u tabovima. I osnovna i napredna verzija FoxitReader-a se može preuzeti besplatno. Mali je, lako se otvara i dobar je pandan Adobe Reader-u.

9. doPDF – Sam instalira virtuelni PDF drajver za štampu, pa će se nakon instalacije prikazati u listi štampača i fax-a.

10. Breeevy – Text expander za Windows. To je program koji Vam pomaže da brže i tačnije kucate tako što Vam omogućava da skratite dugačke reči i fraze. U principu, bilo kojim poslom da se bavite, ovaj program Vam može biti od izuzetne koristi jer Vam može uštedeti sate i sate kuckanja. Nije besplatan, ali vredi.

Besplatna alternativa mu je Texter.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.