html5

1. Novi doctype

Još uvek koristite ovaj dosadan, i teško pamtljiv XHTML set instrukcija (doctype - instrukcije za pretraživače)? <!DOCTYPE html PUBLIC "-/ /W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/ xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> Zašto? Prebacite se na novi HTML5 doctype. Biće Vam mnogo lakše. <!DOCTYPE html> U stvari, da li ste znali da  i nema potrebe za HTML5? U upotrebi je samo zbog sadašnjih i starijih pretraživača koji traže određeni tip doctype-a. Pretraživači koji ne razumeju određeni doctype će jednostavno potražiti kod u standardnom modu. Zbog toga se slobodno opustite i prihvatite HTML5![caption id="" align="aligncenter" width="350"] Pogledajte zašto baš HTML5![/caption]

2. Element - figure

Ovo je kod za sliku:<img src="path/to/image" alt="About image" /> <p>Image of Mars. </p>Nažalost, ne postoji lak ili smenatički način da se naziv, stavljen u tag za paragraf, spoji sa samm slikom kao posebnim elementom. HTML5 rešava ovaj problem uvodeći u upotrebu elemenat <figure>. On, u kombinaciji sa <figcaption> elementom, semantički spaja naslove sa odgovarajućom slikom.

3. Redefinisani elemenat <small>

Elemenat <small> je dobio mnogo više odgovarajuću ulogu, a odnosi se na mala slova. To se, recimo, odnosi na izjavu o pravima (copyrights) u dnu Vašeg sajta. Prema novoj HTML5 definiciji, <small> će biti upotrebljen kao omot za ovu informaciju.

4. Nema više Types za skripte i linkove

Sigurno i dalje dodajete atribut Type svojim tagovima za skripte i linkove.<link rel="stylesheet" href="path/to/stylesheet.css" type="text/css" /> <script type="text/javascript" src="path/to/script.js"></script>Ovako nešto više nije potrebno. Oba ova taga se odnose na stylesheets i scripts, respektivno. Zbog toga, slobodno možemo da uklonimo atribut Type.<link rel="stylesheet" href="path/to/stylesheet.css" /> <script src="path/to/script.js"></script>

5. Navodnici ili ne?

To je pitanje. Zapamtite, HTML5 nije XHTML. Nemate potrebu da stavljate atribute pod navodnike ako ne želite. Ne morate da zatvarate elemente. Nema ništa pogrešno ukoliko to ipak radite, ako se tako bolje osećate.<p class=myClass id=someId> Start the reactor.Odlučite sami šta Vam se više dopada. Ukoliko više volite struktuirana dokumenta, držite se navoda.

6. Neka Vaš sajt bude pogodan za izmene

Novi pretraživači imaju divan novi atribut koji se može primeniti na elemente, a on se zove contenteditable. Ovim se korisniku omogućava da menja tekst koji se nalazi unutar elementa, uključujući i njegovu decu. Postoji više načina za tako nešto, uključujući i aplikacije sa prostim listama šta treba uraditi:
 1. <!DOCTYPE html>
 2. <html lang="en">
 3. <head>
 4. <meta charset="utf-8">
 5. <title>untitled</title>
 6. </head>
 7. <body>
 8. <h2> To-Do List </h2>
 9. <ul contenteditable="true">
 10. <li> Break mechanical cab driver. </li>
 11. <li> Drive to abandoned factory
 12. <li> Watch video of self </li>
 13. </ul>
 14. </body>
 15. </html>

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.