Isključite opciju za komentareOsim ukoliko Vam ne stiže na stotine komentara po postu (ili Vam je baš jako važna brzina učitavanja stranice) nema potrebe da Vam se komentari rasprostiru na po nekoliko strana. Starije verzije Wordpresa nisu imale ovu opciju, međutim od verzije 2.7, sve naredne imaju ovu opciju podešenu automatski.

Ovo možete automatski da isključite u Podešavanja (Settings) >> Diskusija (Discussion). Nema potrebe da imate puno dupliranih stranica koje prikazuju malo jedinstvenog sadržaja.

Izgradnja linkova je vrlo vrlo važna, a možete da je sprovedete na mnogo načina. Pogledajte kako u tesktu.

Prijavite se na Gugl vebmaster tuls (Google Webmaster tools)

Google Webmaster tools je usluga koju mora da koristi svako kome je stalo do toga da ih posecuju pretraživači. Ne samo da će Vam reći za koje ključne reči se visoko kotirate na Guglu, već će Vas obavestiti i ukoliko je Vaš sajt hakovan, ili ukoliko imate pokvarenih linkova. Nekada čak možete pronaći i da je neki bloger linkovao ka Vama nepravilno, zbog čega mnogi posetioci završavaju na stranici 404. Pošto Vas GWT obaveštava o ovome, možete tu stranicu da redirektujete na neko bitnije mesto kako biste zadržali vrednost linka i posetioce koji dolaze na Vaš sajt.

Izgradnja linkova

Ukoliko ste primenili makar polovinu sugestija koje smo Vam dali, do sada biste morali poboljšati i do 95% više od drugih u istoj oblasti. Važno je da se fokusirate na kvalitet sadržaja kad kreirate svoj blog time što angažujete i svoje posetioce. Potpuno bi bilo besmisleno izbegavati ogroman izvor prometa kad možete napraviti sve potrebne izmene za samo sat vremena.

Poslednji u nizu važnih faktora za SEO optimizaciju su povratni linkovi (backlinks). To su linkovi koji od drugih sajtova vode ka Vašem. Uglavnom, sajt koji se nalazi na prvom mestu u Guglovoj pretrazi, ima mnogo više od sajta na petom ili desetom mestu. Zato je potrebno da deo vremena utrošite u gradnju linkova. Najbolji načini za to su:

  • Postovi posetilaca – u pitanju su linkovi koje posetioci ostavljaju, a koji su relevantni i koje možete povezati sa tekstom kako želite.
  • Pišite fenomenalan sadržaj – Nema bolje nego kad članak dobija brdo linkova sa relevantnih blogova. Ukoliko se dovoljno zalažete da sadržaj bude kvalitetan i povezujete se sa drugim blogerima u niši, linkovaće ka Vašem postu.
  • Linkujte ka drugima – Ako Vi linkujete ka drugome, i drugi će ka Vama. Ne preporučujemo razmenu linkova, ili popunjavanje Vaše liste blogova. Ipak, ako pronađete nešto što bi Vašim čitaocima bilo interesantno, ne plašite se da to podelite. Nikada ne znate, može li taj drugi sajt da Vam pošalje dobar broj posetilaca za uzvrat.
  • Sarađujte – Saradnja sa drugima koji imaju uticaja u Vašoj oblasti može, osim dobrih veza da pruži i dobar glas o Vama.

Za kraj, ne lupajte glavu zbog čega pretraživač nije indeksirao Vaš blog. Ispostavilo se da mnoge WordPress solucije blokiraju pretraživače automatski. Treba da isključite ovu opciju tako što ćete otići u Podešavanja (settings) >>Privatnost (privacy).

Alternativa ovome je da zaboravite sve što smo Vam do sada ispričali i da i dalje super prođete ukoliko zapamtite da pretraživači prate ljude!!

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.