Optimizacija za pretraživače (SEO) predstavlja ključni element uspeha svakog vlasnika WordPress sajta. Naslov (title) igra ključnu ulogu u SEO strategiji, pružajući informacije pretraživačima o suštini Vašeg sadržaja. U ovom članku, istražićemo važnost pravilnog korišćenja tagova u naslovima i kako ih optimalno podešavati koristeći popularne SEO dodatke. Takođe, delićemo manje poznate, ali izuzetno korisne tehnike koje mogu značajno poboljšati rangiranje WordPress sajta. Saznajte kako optimizacija naslova, meta opisa, tagova, i drugih elemenata može unaprediti vidljivost vašeg sadržaja na pretraživačima, privlačeći veći broj posetilaca i poboljšavajući ukupno iskustvo korisnika.

Tagovi u naslovu

Naslov (title) je dugo smatran najvažnijim faktorom seo optimizacije koji saopštava pretraživačima informacije o Vašem web sajtu, ili web stranici. Po automatizmu, starije verzije WordPressa naslovi posta su imali naziv naslova bloga. Pošto je Vaša početna stranica već verovatno rangirana prema nazivu Vašeg sajta, nećete puno učiniti stavite li naziv svog sajta u naslov. Nema potrebe da ga rangirate ponovo za istu stvar. Najbolje je da uklonite naziv bloga u potpunosti. Ne samo da deluje mnogo bolje, nego i funkcioniše bolje. Bićete daleko više nađeni i posećeni preko pretraživača ukoliko uklonite tagove iz naslova (title tags) sa postova na blogu. Kako biste izmenili tagove u naslovu, preporučujemo fenomenalan SEO dodatak. Kada ga instalirate, ulogujte se kao administrator na Vaš WordPress blog i idite na podešavanja „All in one SEO pack“. Namestite sledeće parametre:

* Glavni naslov (home title): ključna reč kojom pokušavate da rangirate svoj sajt što više na pretraživačima

* Naslov posta (post title): %naslov_posta%

* Naslov stranice: %naslov_stranice% | %naslov_bloga%

To su oni glavni na koje treba da obratite pažnju, a među njima su najvažniji homepage i post title.

Optimizacija je danas od vitalnog značaja. Sve drugo nije važno ne uspete li na pravi način da se izborite za dobru poziciju na pretraživačima.

Meta tagovi

Kada pretražujete Gugl u potrazi na određenim sajtom, uveke ćete videti odlomak sadržaja tog web sajta. Da biste kontrolisali šta tu piše, uvek morate da prilagodite svoj meta opis (meta description) stranice. Slično tome, možete dodavati ključne reči u svoj tag, kako biste saopštili pretraživaču prirodu Vašeg sajta. Da Vam samo napomenemo da je Gugl objavio pre nekoliko meseci da njihovi roboti više ne pretražuju ključne reči.

Pre nekoliko godina su ključne reči bile izuzetno važne pošto su imali mnogo manje načina da utvrde o čemu se radi na web sajtu. Sada, sa uznapredovalom tehnologijom, pretraživači imaju bolje načine da utvrde rang i relevantnost sajta. I dalje je dobro stavljati ključne reči (za neke druge pretraživače), a to možete da učinite tako što ćete uključiti opciju „dinamičke“ ključne reči sa dodatkom All in One SEO Pack.

Što se tiče opisa, ne postoji neki automatizam. Najbolje je kad sami napišete opis, a dodatak Headspace će Vam omogućiti da upravljate njime, za svaki post posebno. Headspace će takođe dati opciju automatskog popunjavanja meta opisa posta (post meta-description)  koji se zasniva na opisu kategorije u koju je post smešten. Ukoliko mnogo postujete, može biti veoma korisno za Vas.

Permalink

Permalink, ili permanentni link je adresa (URL) Vaših postova. Po automatizmu, adrese izgledaju nalik ovome: https://www.popwebdesign.net/?p47 , ali ako pogledate adresu ovog posta: https://www.popwebdesign.net/ wordpress_seo_I_deo/, videćete da se razlikuje. Sami utvrdite šta izgleda bolje. Ne samo da ovaj novi format govori posetiocu o čemu se radi na stranici čak i pre nego što on ode na nju, reči iz adrese će takođe biti istaknute u rezultatima pretraživača, ukoliko Vaš post odgovara kriterijumima pretrage.

Da biste izmenili Vaše permalinkove idite na Podešavanja (Settings)  >> Permalinkovi  (Permalinks).

Fokus na ključnu frazu

Osim ukoliko niste veoma posvećeni brendiranju, dobra je ideja da pokušate da optimizujete svoj sajt oko ključne reči i fraze, pošto Vam to može doneti dodatne posetioce na osnovu pretrage rezultata u ptretraživačima. Većina blogova dobije mnoštvo linkova ka početnoj stranici. Zbog toga je dobra ideja da iskoristite moć tih linkova i dobijete veći rang kod pretraživača za svoje ključne reči i fraze.

Google external keyword tool – ovaj dodatak je dobar način da otkrijete koje su to ključne fraze koje Vaša ciljna grupa upotrebljava. Upotrebite opciju “Sve zemlje i teritorije” (All countries and territories) sa jedne strane, a potom “Tačno poklapanje” (Exact match) sa druge strane kako biste dobili tačne rezultate.  Kada pronađete ključnu frazu ili reč, možete je upotrebiti u sledećem:

  • U naslovu početne stranice (title tag)
  • U zaglavlju (hederu) Vašeg web sajta
  • U okviru logoa
  • Kao sidro za linkove od drugih web sajtova

Prvo i poslednje navedeno je najvažnije za ostvarivanje bolje i više pozicije kod pretraživača.

SEO optimizacijom Vašeg bloga ili sajta puno dobijate – uzmite u obzir da ćete se brzo naći ispod konkurencije ne preduzmete li potrebne korake na vreme!

Uključite pingbekove (pingback)

Jedan od načina da dobijete vise linkova ka svom web sajtu (što povećava poziciju na pretraživačima) je da linkujete ka drugima. Ako pružate sajtu konstantnu podršku, veoma je moguće da će uzvratiti uslugu. Posebno ako su u istoj industriji. Predlažem da tu opciju u Wordpresu držite uključenom (ako to nije već automatski postavljeno, a trebalo bi da jeste), jer ona obaveštava druge kada postavite linkove ka njima.

Da biste to učinili, idite na Podešavanja (Settings) >> Diskusija (Disscusion) i izaberite sledeće opcije: pokušaj da obavestiš svaki blog na koju pokazuje veza sa unosa i dozvoli obaveštavanje putem veza sa drugih blogova.

Koristite ALT atribute veoma revnosno

Gugl stavlja veoma veliki naglasak na ALT atribute  čime se, ne samo slike, već i Vaši postovi, rangiraju veoma visoko. Često se u rezultatima pretrage, u pasusu ispod glavnog linka, ispisuju pored ključnih fraza i opisa i alt tagovi, odnosno atributi slika. WordPress automatski primenjuje alt atribute na slike, ali ih kreira na osnovu naslova slike. To znači da ako sliku sačuvate pod nazivom koji biste stavili za svoj alt tag, WordPress će ga tako i generisati. Alt tag je u stvari način kojim, pomoću slika, saopštavate pretraživačima o prirodi Vašeg web sajta – o čemu on govori. Osim što će Vam pomoći da putem pretrage slika povećate posetu svom sajtu, takođe pomaže da se poveća rang stranice.

Interlink

Interlink je link koji vodi sa Vašeg sajta ka drugom sajtu. Ovo je veoma korisna stavka za SEO, ali takođe pruža priliku Vašim čitaocima da pronađu još postova, što povećava posećenost Vašeg bloga.

www ili ne-www

Postoje dva načina na koje možete pristupiti nekom sajtu: https://popwebdesign.net/ ili https://www.popwebdesign.net/ . Pokušajte da ukucate obe adrese i videćete da sa oba načina jednako možete da pristupite sajtu PopArt Studija.

Po automatizmu, WordPress vrši redirekciju, i pri tome koristi redirekciju 302. 302 govori pretraživačima da je redirakcija samo privremena, ali ono što Vi u stvari želite je da im govori da je stalna, čime sav Vaš skup linkova ide na jedno mesto. Da biste ovo postigli, treba da postavite redirekciju 301. Imate opciju da sami izaberete koji želite da Vam Gugl izlista u Google Webmaster Tools, ali je ipak potrebno da to uradite. Sve jedno je da li želite opciju sa, ili bez www.

Sve što treba je da podesite Vaš .htaccess dokument koji se može pronaći u istom folderu u koji ste instalirali WordPress na server. Kod bi trebalo da izgleda ovako:

# Begin 301
RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. popwebdesign \.net [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.popwebdesign.net/$1 [L,R=301]

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

Ovo je kod koji Vam je potreban ako želite da preusmerite svoj sajt sa ne-www na www verziju. Takođe, nemojte zaboraviti da promenite popwebdesign.net u adresu Vašeg sajta.

Ako želite da obrnete redirekciju (sa www na ne-www), onda treba u kodu da zamenite mesta trećem i četvrtom redu:

RewriteRule ^(.*)$ https://www.popwebdesign.net/$1 [L,R=301]
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. popwebdesign \.net [NC]

U prethodne dve sekcije smo Vam pružili osnovne savete o SEO optimizaciji Wordpres-a koje možete praktično svuda pronaći putem Interneta. Sada ćemo sa Vama da podelimo neke manje poznate trikove. Ukoliko ispoštujete ono što smo Vam naveli ranije, to je dobar početak. Ipak, postoji još oblasti gde možete daleko više da poboljšate svoju poziciju.

Primenite i neke manje poznate tehnike za SEO optimizaciju Vašeg WordPress-a.

 

Neindeksirana arhiva, kategorija, numerisanje, tagovane stranice

Mnogo ljudi koristi arhive koje se baziraju na datumima, kategorije, ili tagovane stranice. To je divna opcija sa gledišta korisnosti, međutim, za pretraživače je to samo mnoštvo stranica linkovanih ka drugim stranicama. Drugim rečima, pretraživači ne treba da idu kroz sve stranice kako bi pronašli post sa Vašeg bloga. Zbog toga je dobro primeniti opciju Noindex (bez indeksa) na arhive i tagovane stranice. To možete postići preko dodatka All in One SEO Pack, koji je pominjan ranije. Postoje podešavanja u panelu za administratore pomoću kojih možete da odlučite šta želite da blokirate. Predlažemo da dozvolite da samo jedna opcija bude praćena (na primer, kategorije) a ostale da blokirate.

Nepraćenje određenih stranica (Nofollow, nofollowing sculpting)

Nepraćenje je HTML atribut koji upozorava neke pretraživače da link ne treba da utiče na rang onoga na šta upućuje. Namena mu je da smanji uticaj spamova na pretraživače, čime poboljšava kvalitet u rezultatatima pretrage.  Upravo zbog toga, svi linkovi u komentarima na Vašem blogu se, po automatizmu, ne prate. Ovim načinom se veoma jednostavno održava i preusmerava skup svih linkova na one stranice gde želite da oni vode. Na primer, na svakoj stranici našeg sajta nalazi se link do kontakt forme. Međutim, da li zaista postoji potreba da ta stranica bude posebno moćna i dobro rangirana? Linkovanje do određene stranice jednom je sasvim dovoljno da je Gugl indeksira. Osim toga, imamo nofollow linkove i do stranice O nama, te RSS feed. To u principu znači da obim povratnih linkova koje dobijemo uz post neće biti razuđeni po tim stranicama.

Tipičan tekst u linku izgleda ovako: <a href=”https://www.popwebdesign.net”>PopArt</a>

Kako biste od njega napravili nofollow link, potrebno je da ga napišete ovako: <a href=”https://www.popwebdesign.net” rel=”nofollow” >PopArt</a>

Gugl je nedavno izjavio da ne gleda blagonaklono na ovo, pa zato upotrebljavajte na sopstveni rizik.

Nepraćenje „Pročitajte više“ linkova (read more)

Ukoliko svoje postove prikazujete u celosti na početnoj stranici, onda Vam ovo nije potrebno. Međutim, ukoliko pokazujete samo isečak posta, onda verovatno imate link „pročitajte više“ ili „nastavak“. Ukoliko naslov posta već vodi do stranice sa celim tekstom, nema potrebe da postoji dodatni link „pročitajte više“ i slično, obzirom da ih vodi do iste stranice. U svom editoru za temu (Appearance >> Editor), otvorite odgovarajući fajl (obično index.php) i nađite sledeći tekst:

<a href=”<?php the_permalink() ?>”

i njemu jednostavno dodajte

<a href=”<?php the_permalink() ?>” rel=”nofollow”

To je to. Samo pazite da je zaista u pitanju permalink za read more, a ne permalink za naslov posta. Ako niste sigurni šta je šta, kontaktirajte autora teme koju koristite .

Isključite opciju za komentare

Osim ukoliko Vam ne stiže na stotine komentara po postu (ili Vam je baš jako važna brzina učitavanja stranice) nema potrebe da Vam se komentari rasprostiru na po nekoliko strana. Starije verzije Wordpresa nisu imale ovu opciju, međutim od verzije 2.7, sve naredne imaju ovu opciju podešenu automatski.

Ovo možete automatski da isključite u Podešavanja (Settings) >> Diskusija (Discussion). Nema potrebe da imate puno dupliranih stranica koje prikazuju malo jedinstvenog sadržaja.

Izgradnja linkova je vrlo vrlo važna, a možete da je sprovedete na mnogo načina. Pogledajte kako u tesktu.

Prijavite se na Google Search Console

Google Search Consoleje usluga koju mora da koristi svako kome je stalo do toga da ih posecuju pretraživači. Ne samo da će Vam reći za koje ključne reči se visoko kotirate na Guglu, već će Vas obavestiti i ukoliko je Vaš sajt hakovan, ili ukoliko imate pokvarenih linkova. Nekada čak možete pronaći i da je neki bloger linkovao ka Vama nepravilno, zbog čega mnogi posetioci završavaju na stranici 404. Pošto Vas GSC obaveštava o ovome, možete tu stranicu da redirektujete na neko bitnije mesto kako biste zadržali vrednost linka i posetioce koji dolaze na Vaš sajt.

Izgradnja linkova – „Link Building“

Ukoliko ste primenili makar polovinu sugestija koje smo Vam dali, do sada biste morali poboljšati i do 95% više od drugih u istoj oblasti. Važno je da se fokusirate na kvalitet sadržaja kad kreirate svoj blog time što angažujete i svoje posetioce. Potpuno bi bilo besmisleno izbegavati ogroman izvor prometa kad možete napraviti sve potrebne izmene za samo sat vremena.

Poslednji u nizu važnih faktora za SEO optimizaciju su povratni linkovi (backlinks). To su linkovi koji od drugih sajtova vode ka Vašem. Uglavnom, sajt koji se nalazi na prvom mestu u Guglovoj pretrazi, ima mnogo više od sajta na petom ili desetom mestu. Zato je potrebno da deo vremena utrošite u gradnju linkova. Najbolji načini za to su:

  • Postovi posetilaca – u pitanju su linkovi koje posetioci ostavljaju, a koji su relevantni i koje možete povezati sa tekstom kako želite.
  • Pišite fenomenalan sadržaj – Nema bolje nego kad članak dobija brdo linkova sa relevantnih blogova. Ukoliko se dovoljno zalažete da sadržaj bude kvalitetan i povezujete se sa drugim blogerima u niši, linkovaće ka Vašem postu.
  • Linkujte ka drugima – Ako Vi linkujete ka drugome, i drugi će ka Vama. Ne preporučujemo razmenu linkova, ili popunjavanje Vaše liste blogova. Ipak, ako pronađete nešto što bi Vašim čitaocima bilo interesantno, ne plašite se da to podelite. Nikada ne znate, može li taj drugi sajt da Vam pošalje dobar broj posetilaca za uzvrat.
  • Sarađujte – Saradnja sa drugima koji imaju uticaja u Vašoj oblasti može, osim dobrih veza da pruži i dobar glas o Vama.

Za kraj, ne lupajte glavu zbog čega pretraživač nije indeksirao Vaš blog. Ispostavilo se da mnoge WordPress solucije blokiraju pretraživače automatski. Treba da isključite ovu opciju tako što ćete otići u Podešavanja (settings) >>Privatnost (privacy).

Alternativa ovome je da zaboravite sve što smo Vam do sada ispričali i da i dalje super prođete ukoliko zapamtite da pretraživači prate ljude!!

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.