U prethodna dva posta smo Vam pružili osnovne savete o SEO optimizaciji Wordpresa koje možete praktično svuda pronaći putem Interneta. Sada ćemo sa Vama da podelimo neke manje poznate trikove. Ukoliko ispoštujete ono što smo Vam naveli ranije, to je dobar početak. Ipak, postoji još oblasti gde možete daleko više da poboljšate svoju poziciju.

Primenite i neke manje poznate tehnike za SEO optimizaciju Vašeg WordPress-a.

Neindeksirana arhiva, kategorija, numerisanje, tagovane stranice

Mnogo ljudi koristi arhive koje se baziraju na datumima, kategorije, ili tagovane stranice. To je divna opcija sa gledišta korisnosti, međutim, za pretraživače je to samo mnoštvo stranica linkovanih ka drugim stranicama. Drugim rečima, pretraživači ne treba da idu kroz sve stranice kako bi pronašli post sa Vašeg bloga. Zbog toga je dobro primeniti opciju Noindex (bez indeksa) na arhive i tagovane stranice. To možete postići preko dodatka All in One SEO Pack, koji je pominjan ranije. Postoje podešavanja u panelu za administratore pomoću kojih možete da odlučite šta želite da blokirate. Predlažemo da dozvolite da samo jedna opcija bude praćena (na primer, kategorije) a ostale da blokirate.

Nepraćenje određenih stranica (Nofollow, nofollowing sculpting)

Nepraćenje je HTML atribut koji upozorava neke pretraživače da link ne treba da utiče na rang onoga na šta upućuje. Namena mu je da smanji uticaj spamova na pretraživače, čime poboljšava kvalitet u rezultatatima pretrage.  Upravo zbog toga, svi linkovi u komentarima na Vašem blogu se, po automatizmu, ne prate. Ovim načinom se veoma jednostavno održava i preusmerava skup svih linkova na one stranice gde želite da oni vode. Na primer, na svakoj stranici našeg sajta nalazi se link do kontakt forme. Međutim, da li zaista postoji potreba da ta stranica bude posebno moćna i dobro rangirana? Linkovanje do određene stranice jednom je sasvim dovoljno da je Gugl indeksira. Osim toga, imamo nofollow linkove i do stranice O nama, te RSS feed. To u principu znači da obim povratnih linkova koje dobijemo uz post neće biti razuđeni po tim stranicama.

Tipičan tekst u linku izgleda ovako: <a href=”https://www.popwebdesign.net”>PopArt</a>

Kako biste od njega napravili nofollow link, potrebno je da ga napišete ovako: <a href=”https://www.popwebdesign.net” rel=”nofollow” >PopArt</a>

Gugl je nedavno izjavio da ne gleda blagonaklono na ovo, pa zato upotrebljavajte na sopstveni rizik.

Nepraćenje „Pročitajte više“ linkova (read more)

Ukoliko svoje postove prikazujete u celosti na početnoj stranici, onda Vam ovo nije potrebno. Međutim, ukoliko pokazujete samo isečak posta, onda verovatno imate link „pročitajte više“ ili „nastavak“. Ukoliko naslov posta već vodi do stranice sa celim tekstom, nema potrebe da postoji dodatni link „pročitajte više“ i slično, obzirom da ih vodi do iste stranice. U svom editoru za temu (Appearance >> Editor), otvorite odgovarajući fajl (obično index.php) i nađite sledeći tekst:

<a href=”<?php the_permalink() ?>”

i njemu jednostavno dodajte

<a href=”<?php the_permalink() ?>” rel=”nofollow”

To je to. Samo pazite da je zaista u pitanju permalink za read more, a ne permalink za naslov posta. Ako niste sigurni šta je šta, kontaktirajte autora teme koju koristite .

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.