Fokus na ključnu frazuOsim ukoliko niste veoma posvećeni brendiranju, dobra je ideja da pokušate da optimizujete svoj sajt oko ključne reči i fraze, pošto Vam to može doneti dodatne posetioce na osnovu pretrage rezultata u ptretraživačima. Većina blogova dobije mnoštvo linkova ka početnoj stranici. Zbog toga je dobra ideja da iskoristite moć tih linkova i dobijete veći rang kod pretraživača za svoje ključne reči i fraze.

Google external keyword tool – ovaj dodatak je dobar način da otkrijete koje su to ključne fraze koje Vaša ciljna grupa upotrebljava. Upotrebite opciju “Sve zemlje i teritorije” (All countries and territories) sa jedne strane, a potom “Tačno poklapanje” (Exact match) sa druge strane kako biste dobili tačne rezultate.  Kada pronađete ključnu frazu ili reč, možete je upotrebiti u sledećem:

  • U naslovu početne stranice (title tag)
  • U zaglavlju (hederu) Vašeg web sajta
  • U okviru logoa
  • Kao sidro za linkove od drugih web sajtova

Prvo i poslednje navedeno je najvažnije za ostvarivanje bolje i više pozicije kod pretraživača.

SEO optimizacijom Vašeg bloga ili sajta puno dobijate – uzmite u obzir da ćete se brzo naći ispod konkurencije ne preduzmete li potrebne korake na vreme!

Uključite pingbekove (pingback)

Jedan od načina da dobijete vise linkova ka svom web sajtu (što povećava poziciju na pretraživačima) je da linkujete ka drugima. Ako pružate sajtu konstantnu podršku, veoma je moguće da će uzvratiti uslugu. Posebno ako su u istoj industriji. Predlažem da tu opciju u Wordpresu držite uključenom (ako to nije već automatski postavljeno, a trebalo bi da jeste), jer ona obaveštava druge kada postavite linkove ka njima.

Da biste to učinili, idite na Podešavanja (Settings) >> Diskusija (Disscusion) i izaberite sledeće opcije: pokušaj da obavestiš svaki blog na koju pokazuje veza sa unosa i dozvoli obaveštavanje putem veza sa drugih blogova.

Koristite ALT atribute veoma revnosno

Gugl stavlja veoma veliki naglasak na ALT atribute  čime se, ne samo slike, već i Vaši postovi, rangiraju veoma visoko. Često se u rezultatima pretrage, u pasusu ispod glavnog linka, ispisuju pored ključnih fraza i opisa i alt tagovi, odnosno atributi slika. WordPress automatski primenjuje alt atribute na slike, ali ih kreira na osnovu naslova slike. To znači da ako sliku sačuvate pod nazivom koji biste stavili za svoj alt tag, WordPress će ga tako i generisati. Alt tag je u stvari način kojim, pomoću slika, saopštavate pretraživačima o prirodi Vašeg web sajta – o čemu on govori. Osim što će Vam pomoći da putem pretrage slika povećate posetu svom sajtu, takođe pomaže da se poveća rang stranice.

Interlink

Interlink je link koji vodi sa Vašeg sajta ka drugom sajtu. Ovo je veoma korisna stavka za SEO, ali takođe pruža priliku Vašim čitaocima da pronađu još postova, što povećava posećenost Vašeg bloga.

www ili ne-www

Postoje dva načina na koje možete pristupiti nekom sajtu: https://popwebdesign.net/ ili https://www.popwebdesign.net/ . Pokušajte da ukucate obe adrese i videćete da sa oba načina jednako možete da pristupite sajtu PopArt Studija.

Po automatizmu, WordPress vrši redirekciju, i pri tome koristi redirekciju 302. 302 govori pretraživačima da je redirakcija samo privremena, ali ono što Vi u stvari želite je da im govori da je stalna, čime sav Vaš skup linkova ide na jedno mesto. Da biste ovo postigli, treba da postavite redirekciju 301. Imate opciju da sami izaberete koji želite da Vam Gugl izlista u Google Webmaster Tools, ali je ipak potrebno da to uradite. Sve jedno je da li želite opciju sa, ili bez www.

Sve što treba je da podesite Vaš .htaccess dokument koji se može pronaći u istom folderu u koji ste instalirali WordPress na server. Kod bi trebalo da izgleda ovako:

# Begin 301
RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. popwebdesign \.net [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.popwebdesign.net/$1 [L,R=301]

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

Ovo je kod koji Vam je potreban ako želite da preusmerite svoj sajt sa ne-www na www verziju. Takođe, nemojte zaboraviti da promenite popwebdesign.net u adresu Vašeg sajta.

Ako želite da obrnete redirekciju (sa www na ne-www), onda treba u kodu da zamenite mesta trećem i četvrtom redu:

RewriteRule ^(.*)$ https://www.popwebdesign.net/$1 [L,R=301]
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. popwebdesign \.net [NC]

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.