Tagovi u naslovuNaslov (title) je dugo smatran najvažnijim faktorom seo optimizacije koji saopštava pretraživačima informacije o Vašem web sajtu, ili web stranici. Po automatizmu, starije verzije Wordpressa naslovi posta su imali naziv naslova bloga. Pošto je Vaša početna stranica već verovatno rangirana prema nazivu Vašeg sajta, nećete puno učiniti stavite li naziv svog sajta u naslov. Nema potrebe da ga rangirate ponovo za istu stvar. Najbolje je da uklonite naziv bloga u potpunosti. Ne samo da deluje mnogo bolje, nego i funkcioniše bolje. Bićete daleko više nađeni i posećeni preko pretraživača ukoliko uklonite tagove iz naslova (title tags) sa postova na blogu. Kako biste izmenili tagove u naslovu, preporučujemo fenomenalan SEO dodatak. Kada ga instalirate, ulogujte se kao administrator na Vaš Wordpress blog i idite na podešavanja "All in one SEO pack". Namestite sledeće parametre:

* Glavni naslov (home title): ključna reč kojom pokušavate da rangirate svoj sajt što više na pretraživačima

* Naslov posta (post title): %naslov_posta%

* Naslov stranice: %naslov_stranice% | %naslov_bloga%

To su oni glavni na koje treba da obratite pažnju, a među njima su najvažniji homepage i post title.

Optimizacija je danas od vitalnog značaja. Sve drugo nije važno ne uspete li na pravi način da se izborite za dobru poziciju na pretraživačima.

Meta tagovi

Kada pretražujete Gugl u potrazi na određenim sajtom, uveke ćete videti odlomak sadržaja tog web sajta. Da biste kontrolisali šta tu piše, uvek morate da prilagodite svoj meta opis (meta description) stranice. Slično tome, možete dodavati ključne reči u svoj tag, kako biste saopštili pretraživaču prirodu Vašeg sajta. Da Vam samo napomenemo da je Gugl objavio pre nekoliko meseci da njihovi roboti više ne pretražuju ključne reči.

Pre nekoliko godina su ključne reči bile izuzetno važne pošto su imali mnogo manje načina da utvrde o čemu se radi na web sajtu. Sada, sa uznapredovalom tehnologijom, pretraživači imaju bolje načine da utvrde rang i relevantnost sajta. I dalje je dobro stavljati ključne reči (za neke druge pretraživače), a to možete da učinite tako što ćete uključiti opciju „dinamičke“ ključne reči sa dodatkom All in One SEO Pack.

Što se tiče opisa, ne postoji neki automatizam. Najbolje je kad sami napišete opis, a dodatak Headspace će Vam omogućiti da upravljate njime, za svaki post posebno. Headspace će takođe dati opciju automatskog popunjavanja meta opisa posta (post meta-description)  koji se zasniva na opisu kategorije u koju je post smešten. Ukoliko mnogo postujete, može biti veoma korisno za Vas.

Permalink

Permalink, ili permanentni link je adresa (URL) Vaših postova. Po automatizmu, adrese izgledaju nalik ovome: https://www.popwebdesign.net/?p47 , ali ako pogledate adresu ovog posta: https://www.popwebdesign.net/ wordpress_seo_I_deo/, videćete da se razlikuje. Sami utvrdite šta izgleda bolje. Ne samo da ovaj novi format govori posetiocu o čemu se radi na stranici čak i pre nego što on ode na nju, reči iz adrese će takođe biti istaknute u rezultatima pretraživača, ukoliko Vaš post odgovara kriterijumima pretrage.

Da biste izmenili Vaše permalinkove idite na Podešavanja (Settings)  >> Permalinkovi  (Permalinks).

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.