Ne obraćate pažnju na pregled iz pretraživača

Problem sa ravnim Fotošop modelima je da imaju fiksnu širinu i dužinu, dok je pretraživač prozor sa varijabilnim dimenzijama. Ovo je posebno problematično za pozadine koje imaju nekakav dizajn. HTML i CSS koderu je potrebno da zna šta treba da se desi ukoliko se pretraživač poveća ili smanji ispod dimenzija modela. Da li se pozadina prilagođava? Da li se javlja bela pozadina? Da li elementi menjaju svoje dimenzije? Da li se širina pozadine menja samo do određene granice? Vaš dizajn nije kompletan sve dok nemate odgovore na ova pitanja. Šta god radili, ne pokušavajte da ograničite ponašanje pretraživača.

Forsiranje fiksirane dužine i širine

U savršenom svetu bi sav sadržaj bio napisan pre otpočinjanja ikakvog dizajna. To se ne dešava,a čak i da se dešava, tekst bi se sigurno menjao. Nažalost, dizajneri početnici ne uzimaju u obzir uticaj teksta koji se dodaje ili uklanja. Navigaciona struktura je posebno važna. Uzmite u obzir kada stranice dodajete ili sklanjate sa sajta - ima li mesta za dodatne opcije u meniju?

Pravljenje pretpostavki o iskustvima posetilaca

Samo zato što Vi imate monitor od 24 incha sa rezolucijom 1920 x 1080, ne znači da istu opremu imaju svi korisnici. Još je gore u svetu mobilnih uređaja - dizajneri i programeri retko misle o uređajima osim sopstvenih smartfona.

Potpikseli u modelima

Vaš grafički model od 300 DPI nikada neće isto izgledati na monitoru od 72 DPI. Pretraživači pokazuju cele piksele, ne možete renderovati pola piksela.

Nerazumevanje fontova

Tipografija je postala jednostavnija za upotrebu na internetu, ali i dalje nije moguće da koristite baš svaki font koji želite. Pre svega ne podržava svaki operativni sistem, niti svaki pretraživač svaki tip slova. Neki komercijalni fontovi ne mogu biti prikazani, a neki ne izgledaju dobro na monitoru, iako izgledaju super u Fotošopu!

Ne uvažavate razvojne praktikalije

Tipičan primer: zaglavlja puna interesantnih slova i efekata koja se mogu napraviti samo koristeći grafiku. To je sasvim u redu ukoliko Vaš sajt ima 5 strana. Šta ako ima 500?  Šta ako ima 5000? Dizajneri su uskoro shvatili svoju veliku grešku kada su morali da kreiraju brdo različitih titlova svaki dan... Postojanost je važan faktor. Ako koristite ikonice veličine 96px2, nemojte ih iznenada menjati u 98px2 samo zato što Vam jedna ikonica ne izgleda dobro.

Zaboravljate linkove

Na linkovima se zasniva cela mreža. Ako ne istaknete linkove bojom ili izgledom, bacićete svoje korisnike u probleme. Većina se slaže da se za linkove koristi plavi podvučeni tekst. Ne morate to poštovati, međutim nikada nemojte da podvlačite plavi tekt ukoliko to nije link!

Ne razmišljate o animacijama i efektima

Jedna od najgorih mana Fotošopa je što ne može da pokaže tipične HTML, CSS ili JavaScript efekte poput roll-over i animacija. To je dobar argument da ne koristite grafičke pakete kad prezentujete svoje ideje. Vaš model u pretraživaču time pruža mnogo realnija očekivanja.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.