Postoji mnoštvo dobrih i loših stvari koje možete uraditi tokom web dizajniranja. Ovde Vam navodimo listu nekih situacija, i kako treba da se nosite sa njima.

Fokus na korisnika i brzinu

Bez brojača poseta

Zaboravite na brojače poseta! Oni ne nude korisne informacije, a kvare i dizajn sajta. Umesto toga, koristite analitičke alate za detaljne podatke o posjećenosti i ponašanju korisnika, što vam može pomoći u poboljšanju vašeg sajta.

Minimalizam je ključ

Treptajući tekst i neon efekti su stvar prošlosti. Održavajte jednostavan i vizuelno privlačan dizajn za brže čitanje i bolje korisničko iskustvo, bez obzira da li vaši korisnici pristupaju sajtu sa laptopa, tableta ili mobilnog telefona.

Jasni naslovi stranica

Jasni i sažeti naslovi stranica pomažu i pretraživačima i korisnicima da lakše pronalaze željenu informaciju. Budite precizni i upotrebljavajte relevantne ključne reči da poboljšate vidljivost vašeg sajta u pretraživanju.

Nemojte postavljati ovakve sličice na svoj sajt ako je on u izgradnji. Bolje je ne postavljati ništa.

 

Dostupnost je prioritet

Ne isključujte nikoga! Dizajnirajte sajt pristupačan osobama sa različitim sposobnostima. Uključivanjem tekstualnih alternativa za slike, veličine slova i kontrasta boja, omogućavate svima da u potpunosti dožive i koriste vaš sajt.

Fleš je odavno prošlost

Osim u izuzetno rijetkim situacijama, Fleš je tehnologija iz prošlosti koja može usporiti učitavanje stranica i ograničiti pristup korisnicima. Koristite moderne web tehnologije kao što su HTML5, CSS3 i JavaScript za optimalnu performansu i kompatibilnost.

Neka stranice budu gotove prije objave

Stranice „u izgradnji“ frustiraju korisnike. Objavljujte samo dovršene stranice ili, ako morate imati pripremnu sadržaja, postavite datum kada će biti aktivan i ne koristite zastarele slike „u izgradnji“.

Muzika može ometati

Muzika na sajtu može poboljšati atmosferu, ali može i biti veoma smetala za neke korisnike. Ako odlučite da je ipak koristite, uvijek ponudite opciju za isključivanje.

Marquee tag je zastareo

Ova stara HTML oznaka za horizontalni tekst koji se kreće preko ekrana više nije relevantna. Izbaci je sa svog sajta da bi izgledao modernije i bio prilagođen trenutnim standardima.

Navigacija i struktura

 

Navigacija je jedna od ključnih koraka o koji se ne biste trebali saplitati!

Konzistentnost je prioritet

Održavajte konzistentnu strukturu i navigaciju kroz cijeli sajt – korisnici se brže snalaze kada sve ima predvidivo mjesto. Isti tipovi menijevnih stavki, fontovi i raspored na svakoj stranici stvaraju prepoznatljiv stil i olakšavaju navigaciju.

Ništa od automatskih iskačućih prozora – pop up

Iskačući prozori koji se automatski pojave na ekranu iritiraju korisnike i mogu negativno uticati na njihovo iskustvo. Zamenite ih drugim rješenjima za važne poruke, npr. obavijestima ili modalnim prozorima koji se otvaraju na korisnikov klik i imaju opciju zatvaranja.

Standardna navigacija je najbolja

Ne eksperimentirajte previše sa dizajnom navigacije. Horizontalni ili vertikalni meni su i dalje najlakši za korištenje i najintuitivniji za većinu korisnika. Obezbedite jasne izbore i lako uočljive stavke menija za jednostavno pronalaženje željenog sadržaja.

Responzivnost:

Osigurajte besprekornu upotrebu na svim platformama, od desktop računara do tableta i mobilnih uređaja. Dinamički prilagodite raspored elemenata i veličinu teksta za optimalno iskustvo na svakom ekranu. Neka se vaš sajt prilagođava različitim orijentacijama ekrana bez gubitka funkcionalnosti.

Dodatne napomene za 2024

Sigurnost

Zaštitite korisničke podatke SSL certifikatom i šifrovanom komunikacijom. Redovno ažurirajte softver i koristite firewall za sprečavanje napada. Edukujte svoje korisnike o online sigurnosti i zaštiti privatnosti.

Glasovno upravljanje

Omogućite korisnicima da izvršavaju radnje na web stranici jednostavnim glasovnim komandama. Integrišite popularne API-je za glasovno upravljanje kao što su Google Assistant i Siri. Optimizujte navigaciju i sadržaj za glasovno pretraživanje i interakciju.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.