Društvena mreža je način na koji se komunicira u 21. veku. Šta je u stvari to?

Društvena mreža nastaje skupljanjem ljudi u određene grupe. Društvenu mrežu je lako napraviti u školama, gradskim zajednicama, preduzećima, i slično, ipak, najpopularnije su one koje se formiraju na Internetu. To se dešava verovatno iz razloga što milioni ljudi, korisnici interneta, traže upoznavanje, da razmenjuju podatke iz prve ruke iz brojnih oblasti, traže zaposlenje, bave se marketingom na društvenim mrežama, i slično.

Postoji mnoštvo društvenih sajtova, a njihova popularnost još uvek raste.

Za onlajn druženje najpogodniji i najčešće korišćeni načini komuniciranja su web sajtovi, poznatiji kao društveni sajtovi. Različiti sajtovi okupljaju različite grupe ljudi, koje dele interesovanja, hobije, znanja i sl. Kada kreirate svoj nalog na jednom od takvih sajtova, spremni ste da ste družite. Potraga za odgovarajućim sagovornicima uglavnom započinje pretragom njihovih profila, pa ukoliko Vam se učine interesantim, možete ih kontaktirati.

Prijatelji koje možete steći ovim putem su samo jedna od mnogih koristi društvene mreže. Druga korist jeste raznolikost, obzirom da Internet omogućava korisnicima iz svih krajeva sveta da se priključuju društvenim mrežama. Ovo bi značilo da, iako ste u Srbiji, možete da razvijete prijateljstvo sa nekim ko se nalazi u Indiji ili Danskoj.  Ne samo što ste u mogućnosti da stvarate prijateljstva, već ste takođe u mogućnosti da saznajete nešto novo o kulturama, ili čak i da naučite nove jezike.

Mane društvenih mreža

Sigurni smo da Vam je poznato da postoje brojne opasnosti koje su povezane sa društvenim mrežama poput krađe podataka i virusa, koji su u porastu. Najčešća opasnost vreba od tzv. predatora, pojedinaca koji se izdaju da su neko drugi. Baš kao što ste obazrivi sa strancima u stvarnom životu (u klubovima, kafićima, na poslu, i sl.), savetujemo Vam da jednako oprezni budete i kada ste na Internetu. Što ste više upoznati sa svojim virtualnim okruženjem i prijateljima, to ćete biti sigurniji na društvenim sajtovima.

Neke od društvenih mreža koje su najpopularnije i koje Vam možemo preporučiti su Facebook, MySpace, Bebo, Friendster, Hi5, Orkut, Perfspot, Yahoo! 360, Zorpia, Netlog.

Tekst je preuzet sa www.whatissocialnetworking.com

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.