server status

Web hosting je jedna od onih stvari na koje ne pomislite ni jednom u životu, osim kad Vam zatreba, ili kada Vam zada probleme. Deluje jednostavno, ali hosting paket koji odaberete će da tumači važnu ulogu u budućoj performantnosti Vašeg sajta.

Osnovni web hosting parametri

Možda trenutno ne brinete o hosting paketu koji ste zakupili, međutim, sasvim smo uvereni da ćete se veoma brinuti istog trena kad Vam padne sajt, ili kada ne budete mogli da primate i šaljete imejlove. Da Vam se takve nezgode ne bi dešavale, morate obratiti posebnu pažnju na nekoliko stvari pre nego što odaberete hosting kompaniju.

Troškovi

Cene web hostinga nisu više tako visoke kao nekada. Obzirom na pad cena opreme koja se koristi, prilično je jednostavno pronaći jeftinog web hosting provajdera koji Vam može obezbediti sve što Vam je potrebno. Međutim, ipak je potrebno i obratiti pažnju, jer je poznata stara izreka i dalje aktuelna – koliko para, toliko muzike. Iako je potrebna različita oprema za različite nivoe hosting usluga, najznačajniji trošak u web hostingu se uglavnom vezuje za kvalitet pružene usluge.

Nikada ne biste trebali da odaberete web hosting provajdera samo na osnovu troška. Jeftin, ali loš provajder Vas može koštati daleko više u izgubljenim prodajama ukoliko Vaš web sajt ili imejlovi zakažu ili padnu.

Garancija

Mnogi provajderi nude neku vrstu vremenske garancije. Uglavnom se to odnosi na 99,99% garancije da se njihovi serveri neće srušiti na više od 8 sati godišnje, tj. da neće biti u funkciji manje od 45 minuta mesečno. Raspitajte se kod svog provajdera, ili kod potencijalnog provajdera o garancijama koje pruža. Raspitajte se za frekventnost bekapova (back-up) u slučaju da serveri padnu, ili da nestane energije. Mnoge male web hosting kompanije ne garantuju potreban nivo sigurnosti.

Ako provajder omane sa obećanjem, obično Vam neće ni naplatiti mesečnu naknadu, a ukoliko se te greške ponavljaju, uglavnom možete da prođete bez dinara plaćenog i po nekoliko meseci. Iako zvuči lepo, to nije adekvatna kompenzacija za mesečni promet posetilaca kroz Vaš web sajt, i posao, ukoliko poslujete preko Interneta. U principu, Vi ste na gubitku tokom perioda kada Vaš web sajt i imejl ne funkcionišu kako je predviđeno. Ukoliko trenutno svoj sajt hostujete kod provajdera kojem serveri padaju više puta u toku godine, zaista bi bilo poželjno da razmislite sa kim Vi, u stvari, poslujete.

Brzina

Hosting provajder mora da omogući stalnu i pouzdanu brzinu za sve posetioce koji dolaze na Vaš sajt. Iako postoji puno načina putem kojih sami možete da poboljšate performantnost sajta ubrzavajući vreme potrebno za učitavanje stranica, brzina koju daje Vaš hosting provajder može da bude značajan faktor.

Osigurajte se da Vaš hosting provajder ne usporava posetioce sajta dok oni pregledaju stranice. Ako ustanovite da je sajt previše spor po Vašim kriterijumima, verovatnoća da to isto misle i posetioci je velika. Sa današnjom tehnologijom i dostupnošću super brzih protoka, ne postoji ni jedan dobar razlog da Vaš sajt bude spor. Ukoliko posetioci ne uživaju primerenu brzinu sajta i učitavanje stranica, sasvim je izvesno da će napustiti sajt i potražiti neki drugi koji ih ne usporava.

Popart nudi sigurne, kvalitetne i povoljne hosting pakete, na serverima pozicioniranim u Atlanti i Nemačkoj. Arhitektura servera se obično zasniva na Linux operativnom sistemu i Java programskom jeziku. Na sledećem linku saznajte više informacija o naprednim java hosting rešenjima (serverima) kao što su Tomcat, JBoss, Glassfish, Jetty i Geronimo.

Veličina datog protoka

Kako posao bude napredovao, uvidećete da posećenost i protok informacija rastu vremenom. Što više posetioca imate, više se stranica i slika učitava, a time se povećava i obim protoka informacija. Informišite se o tome da li Vaš hosting paket podržava obim protoka koji je Vama potreban, i da li može po potrebi taj obim da se povećava.

Brzina i količina protoka treba da su što veće. Tima skraćujete svoje i korisničko vreme.

Kontrola protoka

Obavezno se pobrinite da uvek budete u mogućnosti da vidite i utičete na to kako server upravlja Vašim sajtom u momentima kad prekoračujete granicu protoka informacija, koju plaćate. Većina hosting provajdera razmešta deo protoka svakog meseca. Ukoliko prekoračite gornju granicu protoka koji ste odabrali, može se dogoditi da platite dodatno, ili, što je još gore, može se desiti da Vaš sajt privremeno ne bude dostupan dok ne doplatite još novca.

Potrebno je da znate koliki je Vaš protok, i koliko je od toga alocirano. Pored toga, raspitajte se i za posledice koje Vas mogu zadesiti ukoliko prekoračite mesečni protok. Uvek planirajte ovo kako Vas ne bi negativno iznenadila iznenadna posećenost sajta.

Još jedna od poželjnih usluga koju bi provajder morao da pruža je i obaveštavanje ukoliko se približite gornjoj granici. U tom slučaju Vam je dato na volju da učinite šta smatrate najboljim rešenjem.

Prostor

Ako koristite velike fleš fajlove na svom sajtu, ili planirate da hostujete audio ili video fajlove (ili oba), i protok i prostor postaju ozbiljna tema za razmišljanje. Osigurajte se kod provajdera da ne budete u opasnosti da nećete moći da dobijete još prostora na serveru ukoliko Vam bude bilo potrebno. U principu, to ne predstavlja veliki problem, jer čim Vam ponestane prostora na disku, bićete obavešteni, jedino što morate da osigurate je da postoji dovoljno mesta za širenje.

Email

Uz Vaš web hosting nalog bi trebalo da dobijete minimum jedan imejl nalog. Uglavnom, većina provajdera nudi preko 50 imejl adresa za upotrebu. Pobrinite se samo da imate dovoljno imejlova u slučaju da Vaša kompanija raste.

Osim toga, trebalo bi da razmotrite i druge opcije koje imejl pruža, a koje Vam mogu biti od koristi, poput automatskog odgovora – autorespondera (u situacijama kad niste u kancelariji), prosleđivanje, pa čak i slanje poruke preko Vašeg hosting provajdera.

Veoma je dobra ideja i posedovanje pristupa webmejlu, pošto nikada ne znate kada će Vam biti neophodno da proverite svoju poštu, a da pri tome nećete imati svoj laptop.

FTP pristup

Ako planitate sami da menjate i ažurirate svoj sajt, onda Vam je FTP neophodan. Morali biste, takođe, proveriti i da li možete kreirati više FTP naloga za više osoba, ili delova svog web sajta. Kreiranje posebnih FTP naloga može olakšati rešavanje problema koje napravi korisnik, a takođe je i daleko lakše zabraniti pristup jednoj osobi, a da pri tome svi drugi mogu nesmetano i dalje da koriste nalog. Zbog toga proverite koliko FTP naloga možete da napravite, i uverite se da imate dovoljno za svoje potrebe.

Kontrolni panel

Dobar kontrolni panel (control panel) može mnogo  da Vam olakša upravljanje hosting nalogom i da svede potrebu za tehničkom pomoći na minimum. Dobar pristup kontrolnom panelu će Vam omogućiti da ažurirate, menjate, postavljate, sklanjate podatke, ili radite bilo šta drugo sa svojim nalogom. Takođe, način na koji se to sve radi bi trebalo da je veoma lako da shvatite i sami.

 

Tehnička podrška

Dobra web hosting kompanija će Vam omogućiti uvek dostupnu tehničku pomoć. Ako nigde na sajtu provajdera ne možete pronaći broj telefona, putem kojeg  se možete obratiti za pomoć, ili na sajtu uopšte ne postoji način da stupite u kontakt sa njim – to je siguran znak da on ne želi da ima posla sa Vašim problemima.

Tehnička podrška treba da je spremna, brza i kompetentna.

Ukoliko Vam je obezbeđena podrška pomoću call-centra, vreme čekanja na pomoć bi trebalo da je svedeno na minimum. Međutim, ako i ovde uvek dugo čekate, to je znak za alarm. Ne biste morali da budete na čekanju duže od 4 do 5 minuta. Ako provajdera kontaktirate putem imejla, odgovor treba da Vam stigne što pre – u roku od nekoliko sati, ne dana. Pomoć treba da stigne u najkraćem mogućem periodu.

Besplatne i kućne opcije

Ne preporučuje se korišćenje besplatnih hosting usluga ni za šta, osim eventualno sajtove iz hobija. One imaju dosta prepreka, poput nametnutih reklama, komplikovanih adresa, koje nisu vredne koristi koje dobijate.

Zaključak

Mnoge kompanije preskaču sve hosting provajdere, i odlučuju se za samostalan hosting, na svojim serverima. Ovo može da bude super za profesionalce, međutim, ova opcija nije preporučljiva ukoliko ne obezbedite neprekidno prisustvo osobe koja 100% vlada znanjem iz oblasti web serverskog menadžmenta i informacionim tehnologijama.

Dakle, vodeći se uputstvima koja smo Vam dali, nastojte da sebi obezbedite najbolje moguće uslove i partnere, koji će Vam pružiti ono što tražite od hosting usluga.

 

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.