Drupal je CMS (content management system) – to je sistem za upravljanje web sadržajem. Omogućava administratorima web sajta da organizuju i prikažu sadržaj, da prilagođavaju prikaze i obavljaju rutinske zadatke, poput registracije korisničkih imena i lozinki. Jedna od ključnih karakteristika Drupala je da je on u celini otvoren izvor, odnosno, da je izvorni kod dostupan svakome ko želi da radi sa njim. Takođe, i sam sistem je besplatan za sve korisnike, i dok neki web dizajneri prodaju određene tipove Drupalovih varijanti, puno tema i modela je u potpunosti besplatno.

Sigurno ste se sreli sa Drupalom, bar putem logoa.

Drupal je pisan u PHP-u, programskom jeziku koji je poznat po upotrebi prilikom dizajniranja dinamičkih web sajtova. Drupal radi u mnogim operativnim sistemima (Windows, Mac OS X, Linux, i drugi). Međutim, potrebno mu je obezbediti bazu podataka, poput MySQL, za skladištenje sadržaja i podešavanja. Svako može da kreira modele za Drupal, a trenutno dostupni modeli obuhvataju svašta, od foto galerija do e-komerc sistema. Modulima se može čak promeniti i Drupalovo osnovno ponašanje kako bi se napravio bolji web sajt. Osim toga, možete pronaći i izdašne tutorijale i dokumentaciju koji su dostupni, zahvaljujući zajednici koja radi na razvoju Drupala.

Iako su ga neki web dizajneri kritikovali, pripisujući mu da je težak za učenje, Drupal je dobio brojna priznanja zbog svoje koristi i relativno brzog vremena za izgradnju. Poznat je i po svojoj dinamičkoj prirodi: web sajtovi koji su dizajnirani u Drupalovom okruženju se mogu vrlo brzo modifikovati, prostom izmenom modela. Jomla (Joomla) predstavlja glavnu alternativu Drupalu.

Drupal je začeo i napisao Drajs Bajtert (Dries Buytaert), koji  i dalje predvodi Drupal projekat. On je preveo nemačku reč “drupel”, što znači “kapljica”, kako bi kreirao reč “Drupal”. Kako bi naglasio aspekt zajednice koja doprinosi projektu, upotrebio je nemačku reč “dorp”, što znači “selo”. Izvorni kod je dao zajednici za rad 2001. godine.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.