Hvala što ste se prijavili na naš newsletter!
Prijava nije uspela.
best websites of the world
css design awards nominee

Šta je domen (eng. domain name)?

Ime domena, ili samo domen, jeste jedinstveno ime koje vas identifikuje na internetu. Odabrano domen ime, nakon registracije, jedinstveno je na svetskom nivou i niko ga drugi ne može koristiti.

Prvi korak koji morate učiniti da bi se vaš web sajt pojavio na internetu pored zakupa hostinga jeste registracija domena. Imena domena se uz pomoć DNS-a (eng. domain name system) prevode u jedinstveni numerički kod (IP adresa) koji identifikuje određeni računar (ili neki drugi uređaj) povezan s internetom.

Kada neko na svom računaru preko veb pregledača (eng. browser) unese naziv domena, računar ga prevodi u numeričku adresu i tada URL kreće sa lociranjem vašeg sajta na vebu. Npr. kada u pregledaču unesete adresu www.google.com računar to prevodi u IP adresu 64.233.183.104 i vodi vas direktno do računara na kome se nalazi sajt pretraživača Google.

Kako se dnevno registruje oko 30.000 domena, sve je teže pronaći dobar domen koji još uvek nije zauzet. Što pre rezervišete vaš, imaćete više šansi da dobijete neki koji je lako upamtljiv.


Koji tip domena odabrati?

Domeni se razlikuju po svojoj ekstenziji koja predstavlja njihov identifikacioni kôd. Tri najpopularnija tipa glavnog domena (eng. top level domain, TLD), koji su nezavisni od države u kojoj se nalazite jesu sledeći:

  • .COM - skraćeno za .commercial. Ovo je najpopularniji tip domena. Dostupan je i pojedincima i organizacijama.
  • .NET - skraćeno za .network. Prvenstveno namenjeni "tehničkim" sajtovima. Međutim, dostupni su bilo kome ko želi ovakvu ekstenziju.
  • .ORG - skraćeno za .organization. Prvenstveno namenjeni neprofitabilnim organizacijama, ali i drugima koje žele da imaju takvo ime.

Registrujte domen kod nas

U cenu registracije domena (bez obzira o kom tipu domena se radi) uključeno je:

  • postavljanje prezentacije na naš web server
  • administracija na našim DNS serverima

Vreme na koje možete zakupiti vaš domen kod nas je na period od 1 do 5 godina, nakon čega treba ponovo da produžite zakup, a cena registacije iznosi 10 evra bez obzira na to koji domen odaberete.

Zauzet domen

Šta mogu da učinim ukoliko je domen koji ja hoću zauzet? Ukoliko je domen zauzet, ne postoji baš ništa što možete da uradite. Jedino što možete je da pronađete drugi koji je slobodan. Evo nekoliko predloga da pronađete približno najbolje rešenje. Pokušajte sa drugom ekstenzijom (.net .org .us .info .biz), preuredite reči ili pokušajte sa skraćenicama, stavite crticu između reči.

Imena i restrikcije

Kakve su restrikcije kod biranja imena domena? Domen može da ima maksimalno 67 karaktera uključujući ekstenzije (.com, .net, .org, .info i .biz). Ime može da sadrži brojeve (0-9), slova (a-z) i crtice (-), ne može da započinje ili se završava crticom (-) i ne može da sadrži sledeće znakove: !@#$%? ~: _.

Alternativna imena

Internet korporacija za dodeljivanje imena i brojeva, ICANN (eng. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organizacija odgovorna za administraciju Top Level domena širom sveta, odobrila je i upotrebu raznih drugih ekstenzija za domene: .areo .biz .info .museum .name .pro .tv .cc ...

Više informacija možete pronaći na zvaničnom web sajtu organizacije ICANN.