Šta utiče na cenu izrade sajta

Dizajniranje web sajtova jedno je od zanimanja koje je nastalo u bliskoj prošlosti, a zahvaljujući globalizaciji i potrebama tržišta i potražnja za izradom sajtova sve je veća. Ali, koji faktori utiču na cenu izrade sajta i da li su opravdani?

Cena izrade veb sajtova može varirati od nekoliko stotina evra do nekoliko hiljada, desetina, ili čak stotina hiljada evra, u zavisnosti od toga šta sajt treba da ponudi posetiocu i koliko rada zahteva sama izrada sajta. Upravo vreme, odnosno broj radnih sati za projekat, jeste ključni faktor. Cenu prvenstveno određuju vreme potrebno za izradu sajta i kvalitet izvođača.

Vrlo je nezahvalno reći na slepo, tokom telefonskog razgovora, koliko košta izrada sajta, jer za to treba prvo sprovesti detaljnu analizu i kalkulaciju. Sigurno je da što više ljudi učestvuje u poslu i što je obim posla veći, raste i cena.

Među mnoštvom faktora koji utiču na cenu, izdvojićemo nekoliko najvažnijih i objasniti zbog čega vredi uložiti novac u profesionalce.


7 faktora koji utiču na cenu izrade sajta

Domen i web hosting

Jedan od manje važnih faktora, ali svakako neizostavan faktor koji utiče na cenu izrade sajta, jesu veb hosting i ime domena. Ukoliko želite da imate veb sajt, računajte na nužan trošak za ime domena i veb hosting. Za manje sajtove ovo neće biti značajan faktor i prevelika stavka, ali za velike projekte izdaci će postati izražajniji. Raspitajte se o ponudi na tržištu i budite svesni da niska cena nije garancija kvaliteta.

Bitni elementi za veb hosting jesu kvalitetna tehnička podrška i performanse servera, a dobar odabir imena domena biće od važnosti prilikom rangiranja sajta.

Kada je u pitanju naše područje, sajt Republičkog nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) nudi mogućnost da proverite dostupnost domena, ali postoji mnoštvo drugih sajtova koji nude mogućnost provere domena s različitim ekstenzijama. Prema nekim izvorima, cena domena s nastavkom .rs i .me kreće se oko 20 evra godišnje, domeni poput .com, .net i .org oko 10 evra, a .co.rs i .org.rs oko 8 evra.

U svakom slučaju, što kraće, zvučnije ime domena, to je i viša cena ukoliko je domen zauzet i na prodaju, ali i veće šanse da vas posetioci pronađu.

Šta utiče na cenu izrade sajta 5
Na cenu sajta utiče i domen. Rangiranje na pretraživačima korisnije je kada vam se sajt nalazi na lokalnom domenu, ukoliko vaša ciljna grupa nije na globalnom nivou. Izvor fotografije: IndianTimes

Dodatno je zanimljivo što je, nakon Rusije 2010. godine, Srbija postala druga zemlja u svetu s ćiriličnim domenom, a usledile su Ukrajina, Kazahstan, Mongolija, Makedonija i Bugarska. Razmislite i o zakupljivanju ćiriličnog domena, jer je optimizacija lokalizovanih sajtova lakša ukoliko se koristi lokalno pismo.


Tip web sajta

Od tipa veb sajta zavisi koliko će trajati izrada sajta, a to je, kao šo smo naveli, jedna od najbitnijih stavki koje utiču na cenu.

Prilikom izrade veb sajta uzmite u obzir sledeće tipove sajtova:

  • korporativna prezentacija kompanije – u tom slučaju kompanija dostavlja sav materijal, a agenciji za veb dizajn ostaje da sve to spakuje u odgovarajući format;
  • lična strana pojedinca (eng. Personal Page) – za razliku od korporativne prezentacije, lične strane pojedinca dozvoljavaju nešto ležerniji pristup predstavljanju informacija i znatno veću kreativnost;
  • onlajn prodavnica (eng. e-commerce websites) – verovatno vremenski najzahtevniji posao koji traje i do nekoliko meseci, jer integracija načina za elektronsko plaćanje iziskuje dosta vremena i programerskog iskustva;
  • veb aplikacija – iako na sam pomen reči aplikacija prvo pomislimo na aplikacije na mobilnim telefonima, veb aplikacije zapravo mogu podrazumevati mejlove, onlajn aukcije, viki, aplikacije za razmenu instant poruka – popularna ćaskanja, i mnoge druge;
  • društvena mreža – još jedan od zahtevnijih sajtova, ali obim posla zavisi od funkcionalnosti koje sajt treba da ponudi. Dok profili koji sadrže fotografije, snimke i ostavljanje komentara na iste ne moraju nužno biti i obiman posao, integracija aplikacija za razmenu međusobnih poruka, ćaskanje, promociju i elektronsko plaćanje iziskuju mnogo više vremena i stručnosti;
  • portfolio – možda spada u sajt prosečne težine, ali kada je reč o bilo kojoj vrsti umetnosti verovatno će zahtevati naknadne izmene. Dodatno, portolio s dosta fotografija zahteva fotografije velike rezolucije i savršenog kvaliteta, a takve zahtevaju dosta prostora. Imajte na umu takve pojedinosti i prilikom zakupa servera.
  • blog – možda jedan od najjednostavnijih sajtova, ukoliko će buduće tekstove objavljivati i u potpunosti sam održavati vlasnik sajta. Ali, ako nemate nimalo tehničkog znanja za to, možda je pametnije pronaći stručnjaka koji vam, osim pisanja i objavljivanja, može voditi i kampanje na društvenim mrežama i na taj način doći do šire publike.
  • sajt sa specifičnim funkcionalnostima – u zavisnosti od željenih funkcija, ovakav sajt može biti kombinacija svih prethodnih ili samo neki njihov deo. Međutim, to može biti mač sa dve oštrice, odnosno čak i najskuplja mogućnost, jer podrazumeva naknadne izmene postojećih šablona ili pisanje kodova od nule.

Tip veb sajta utiče i na broj strana sajta. Generalno, onlajn prodavnice mogu biti najzahtevnije, a cenu im dodatno povećava integracija načina za elektronsko plaćanje.


Platforma sajta

Takođe, od zahteva i potreba klijenta zavisi u kojoj će se platformi sajt praviti. Najpopularnija platforma za objavljivanje sadržaja je, već neko vreme, Vordpres (eng. WordPress), ali osim nje popularni su i Drupal (eng. Drupal) i mnoge druge. Naravno, osim popularnih platformi, personalizovana (eng. custom) rešenja imaju svoje prednosti, ali i mane.

Ovde je bitno napraviti razliku između platforme za izradu sajta i sistema za objavljivanje sadržaja (eng. content management system – CMS).

Mada veća konkurencija utiče da cena bude niža, nisu svi jednaki stručnjaci za svaku platformu, programski jezik, kvalitet dizajna, podrške, i postoji dobro obrazloženje za cenu svakog veb dizajnera ili firme za veb dizajn.


Redizajn postojećeg sajta ili pravljenje potpuno novog sajta

U zavisnosti od vrste sajta, nekad redizajn može iziskivati više vremena i biti zahtevniji od pravljenja potpuno novog sajta.

Naime, sajtovi pravljeni pre 5 ili 10 godina verovatno su pisani u programskim jezicima koji su sada zastareli, ili ručno pisani od nule, a da bi se ispravili propusti i manjkavosti sada je pametnije krenuti od nule.

Šta utiče na cenu izrade sajta 4
Sajtovi pravljeni pre 5 ili 10 godina možda će morati da se prave od nule, a onim nešto mlađim dovoljan je redizajn kako bi ostali savremeni. Izvor fotografije: tagul.com

S druge strane, sajtovima pravljenim pre 2-3 godine možda je dovoljan samo redizajn, ažuriranje tema, dizajn logoa, ili nov korporativni identitet, što znači da se ulaganja smanjuju.

Kada želite da posetiocima pružite jedinstveno korisničko iskustvo, preporučljivo je imati personalizovanu temu sajta. Iako internet nudi obilje besplatnih tema za gotovo sve platforme, njihova mana su često ograničene funkcije, naročito kada se radi o zahtevnijim sajtovima, te se treba odlučiti za plaćene teme. Njihovu cenu određuje klijent, odnosno njegov budžet.


Grafike i fotografije

Iako na internetu postoji pregršt sajtova koji nude besplatne fotografije, preporuka je, a i trendovi u veb dizajnu tako nalažu, da fotografije i grafike na sajtu budu autentične. Veliki je promašaj koristiti besplatne fotografije koje se ionako često koriste, a pravljenje novih i jedinstvenih – košta.

Ovaj problem možete rešiti ako ćete sami obezbediti (ili obezbeđivati) fotografije za svoj sajt, ali, ako niste profesionalni fotograf ili ako nemate dovoljno stručnog znanja, razmislite da li bi vam se više isplatilo da za taj posao unajmite profesionalce. To košta, ali se i isplati.


SEO i promocija na društvenim mrežama

Imati veb sajt ne znači ništa ako se on ne rangira dobro, tj. ako korisnici pretragom ključnih reči na Guglu ili nekom drugom pretraživaču na mogu da dođu do vašeg sajta. Zbog toga je izuzetno važno sajt optimizovati za pretragu, a veb agencije nude upravo to, po paketima koji odgovaraju vašim potrebama.

Šta utiče na cenu izrade sajta 1
Na cenu sajta utiču i optimizacija za SEO i promocija na društvenim mrežama. Izvor fotografije: careerplot.com

Čest je slučaj da prilikom dizajna veb sajta u paketu dobijete i optimizaciju, a ponuda za digitalni marketing i usluge promocije na društvenim mrežama može se zaista isplatiti na duže staze jer utire put većoj vidljivosti na internetu i komunikaciju s potencijalnim klijentima.


Naknadne izmene

Kada jednom dobijete gotov sajt, neizbežno je da ćete, bar s vremena na vreme, morati unositi izmene.

Bilo da se radi o manjim izmenama, poput promene adrese, imejla ili broja telefona za kontakt, preko prilagođavanja teksta da ne bi izgubio na značaju, do unošenja sasvim novih strana na sajt, poput bloga, izmene koštaju.

Osim ukoliko sami znate uneti pomenute izmene, ili znate nekoga ko vam to može uraditi besplatno, budite spremni da to dodatno platite – do nekoliko desetina evra mesečno. U zavisnosti od vrsta izmena, naplata se može tarifirati i po utrošenom satu rada.


Koliko košta izrada sajta?

Iako je nezahvalno govoriti o ciframa kada se radi o izradi sajta, neke cene su poznate, poput cene hostinga, servera, domena, ili tema za sajtove. Druge, poput tipa sajta, platforme u kojoj se radi, ili fotografija, optimizacije za SEO i promocije na društvenim mrežama, zavise od slučaja do slučaja, i potrebno je dosta znanja i istraživanja da bi se došlo do neke približne cifre.

Korisno je što agencije za veb dizajn nude besplatne konsultacije, i to je sjajan način da otkrijete koliko veb sajt može zaista da košta. Oni će, u skladu s budžetom kojim raspolažete, analizom trenutnog stanja i  konkurencije, kao i specifičnim zahtevima, formirati ponudu izrade veb sajta. Da li ćete tu ponudu prihvatiti ili ne ostaje na vama, ali bar ćete znati šta možete očekivati i u kom pravcu dalje da idete.

Zanima vas izrada sajtova? Pogledajte povezane članke: